Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? T celični limfom

T celični limfom

Zanima me razlika med T celičnim non hodgin in B celičnim non hodgin limfomom ? Pa na splošno kakšna je razlika med T celilčnimi in B celičnimi raki?

Draga Nives,

ne-hodgkinove limfome razvrščamo po tem, kateremu tipu celic pripadajo (T ali B). Razlaga teh klasifikacij in njenih podrazredov presega obseg teh strani, prav tako pa se tudi spreminja – zato se s tem vprašanjem obrnite na strokovnjaka, ki temu sledi.

Bele celice ali levkocite delimo na pet tipov, ki krožijo po krvi. Eden izmed tipov so tudi limfociti, zadolženi za naš imunski odziv. Zreli limfociti so si med seboj precej podobni, po funkciji pa zelo različni. Najpogostejši limfociti so: B limfociti (ali B celice) in T limfociti (ali T celice). B celice dozorevajo v kostnem mozgu, od koder se izplavljajo v kri. Predhodniki T celic zapuščajo kostni mozeg in dozorevajo v priželjcu.

Vsaka T in B celica je specifična za nek antigen. To pomeni, da je vsaka sposobna prepoznati in se vezati na neko določeno molekularno zgradbo. T in B celica imata za to prepoznavanje receptorja, to sta membranska proteina, ki sta v tisočih enakih kopijah izpostavljena na površini celice. Receptor se izdela, preden celica sreča antigen (sovražnika). B celica antigen pogoltne, ga v sebi prebavlja, oziroma razstavlja na koščke, nato pa njegove dele izpostavi na svoji površini. Ob srečanju s T celico (ki to strukturo prepozna) pomagalko, ta T celica stimulira B celico in zgodijo se različni dogodki, npr. B celica se preobrazi v tako imenovano plazmatko, ki izdeluje protitelesa, se sama večkrat deli itd.

Na površini T celice je prav tako tisoče enakih T celičnih receptorjev. Po njih se ločita dva tipa T celic: alfa beta T celice in gama delta T celice (slednje nekoliko manj razumemo). Alfa beta T celice prepoznavajo molekularne zgradbe, ki jim jih predstavljajo druge celice. Tudi alfa beta T celice imajo dva podtipa in s tem različne funkcije v obrambnem procesu.

Limfomi kot vsak drug rak lahko pripadajo različno nezrelim celicam. Glede na stopnjo nezrelosti jih tudi razvrščamo med T ali B celične tipe. To npr. pomeni, da lahko nastane rak tudi iz stopenj B celic, ko te še dozorevajo v kostnem mozgu.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close