svojci
Ali lahko svojci preprečijo posmrtno darovanje organov oz. ali je kljub kartici darovalca organov potrebno soglasje svojcev?
Hvala za odgovor.
Draga Ana! Svojci morajo biti po naši zakonodaji obveščeni o moznem odvzemu organov in tkiv in imajo možnost posegu nasprotovati. Zdravniki moramo upoštevati mnenje svojcev, s katerimi se pogovarjamo. A vendar je zelo malo ljudi, ki bi ob tem, da bi vedeli za željo umrlega ( če je ta zapisana na kartici), drugače razmišljali, kot je bila volja njihovega najdražjega. V naši kulturi svojci poskušamo upoštevati voljo umrlega , kot je tudi vam verjetno znano.
Najlepša hvala za odgovor – čeprav sem zdaj še malo bolj zmedena: čemu imeti kartico, če pa svojci lahko preprečijo darovanje oz. se najbrž lahko odločijo tudi za darovanje organov umrlega, čeprav umrli ni imetnik kartice? Sama namreč imam kartico, s tem je seznanjena moja družina (mož in starši – kdo v tem primeru da soglasje?), prav tako tudi izbrani osebni zdravnik, vendar mož pravi, da v primeru moje smrti ne bi dovolil odvzema organov (tkiv).
Vaš odgovor je bil zelo jasen in razumljiv, a vendar se mi ne zdi logično, da svojci odločajo o tem tudi v primerih, ko je umrli imetnik kartice – torej želja imetnika kartice nima po smrti nobene teže proti želji živih.
Hvala in lep pozdrav,
Ana
Spoštovana Ana, vidim, da zelo globoko razmišljate o problemu darovanja. Mislim, da je pri reševanju problemov na splošno in sistemsko vedno nekaj želja in rešitev neizpolnjenih. Pri odločanju za darovanje za časa življenja, kar pomeni zapis na kartici, smo poskušali najti rešitev, ki bi odgovarjala večini ljudi. V primeru smrti se predpostavlja, da je družina zastopnik umrlega z zavedanjem, da odloča o lastnini umrlega in ne sebe. A vendar se včasih nekateri ljudje tega ne zavedajo in postavijo v ospredje svoje želje in poglede, ki so lahko tudi v nasprotju z željami umrlega. Prav enako velja za obliko pogreba. Največkrat se ljudje najprej vprašajo pri sebi, kaj je pokojnik želel, nato pa nakako z zanosom poskušajo izpeljati to. Pri darovanju organov pa je mogoče zadeva v toliko drugačna, da je najprej potrebno , da ljudje razumejo , da niso sami odgovorni za odločanje, ampak samo posredniki želja. A vendar ni vse tako enostavno, ker, kot veste je verjetno sedaj opredeljenih le 5-10 % ljudi z kartico in to ni dovolj, da bi lahko izvajali dejavnost presaditev. Zato je potrebno izpeljati pogovor s svojci tudi v primeru, da umrli ni imel opredelitve na kartici in je vseeno izrazil željo pred svojimi. Pogosto pa se svojci opredelijo za ali proti na osnovi predvidevanja, ker so dobro poznali druge želje in lastnosti drage osebe in so se na osnovi teh podatkov opredelili. Seveda pa delamo na tem področju naprej in kot sem že napisala pripravljamo novo obliko kartice, ki nam bo prinesla nove možnosti. O tem drugič.
Forum je zaprt za komentiranje.