Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Sveža zelenjavain sadje

Sveža zelenjavain sadje

Imam dve in pol letnega sina in ga nikakor ne morem prepričati da bi pojedel kaj drugega kot jabolka in banane pd sadja,sveže zelenjave pa sploh noče,da o solatah ne govorim.Zdaj ko imamo toliko vitaminov v sveži zelenjavi in sadju mi je tako hudo ker tega ne je.Prosim za vaše izkušnje in ideje kako naj ga prepričam,ker samo da mu ponudim ni dovolj.

Tina,
na med.over poišči strani Karmen Mlinar, ki opisuje, kako podoben problem rešuje s svojim sinom.

Ne skrbi tudi moja hči pri tej starosti ni hotela sadja in zelnjave. To je samo obdobje pri večina otrok. Namesto sadja sem ji kupovala sadni Hipp. Res je dražje a s časoma je minilo in sedaj je večina sadja in zelenjave. Zelenjavo mu pač ponudi čim večkrat vsaj malo prekuhano v juhah. Niti opazil j ne bo. Čez dve leti pa bo vrjto jedel vse, tako kot ostali otroci.

Tina, tudi jaz kot otrok nisem preveč marala sadja in zelenjave (no, moram priznati, da danes ni dosti drugače :)).
Predvsem, otroka NE sili, ker bo dobil še večji odpor. Poskusi iz zelenjave in sadja oblikovati kakšne figurice ali druge like, da bo bolj privlačna na pogled. Sigurno imajo v knjižnici kakšno knjigo o dekoracijah in z malo potrpljenja se da ustvariti res lepe stvari (npr. krokodilčka iz kumare, rdečo mušnico iz paradižnika in trdo kuhanega jajca, itd.)
Ali pa povabi kakšnega sorodnika (ali prijatelja), ki ga ima tvoj sin rad, na kosilo in naj ga on poskuša “prepričati”. Pri meni vem, da je delovalo – kadar je bila moja starejša sestrična pri nas, sem pri kosilu vedno jedla solato in vso zelenjavo, ker jo je pač jedla ona.
Če pa tvoj sin resnično ne mara zelenjave (da to ni samo ena od muh), potem pač nadoknadi vitamine s kakšnimi vitaminskimi bonboni.
Lep pozdrav!

Tudi moj malček ne je zelenjave. Sadje pa tako – tako. Rešitev sem trenutno našla v miksanju in pripravi džusov (sadje več ali manj olupim, dodam tudi sladkor, včasih saldko smetano malo mleka, soka…., včasih še kakšen albert kekr – tako da je vedno malo drugače). Vsak večer tako moj triletnik popije 3dcl džusa in s tem zaužije dovolj sadja za ves dan. Poskusi.-

New Report

Close