Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina svetlo blato

svetlo blato

Kakšna 2 meseca že opažam, da imam redkejše in zelo svetlo blato. Vmes so tudi oddobja, ko je barva blata normalna. Jemljem SINVACOR proti holesterolu
in redni polletni jetrni testi so vedno OK.
Kaj bi lahko bil vzrok ?

Spoštovani!

Motnje v odvajanju žolča bi lahko povzročale to, tako da bi bil mogoče na mestu ultrazvok trebuha, ki bi odkril eventualne kamenčke v žolčevodih. V nasprotnem pa bi lahko šlo za vpliv antilipemikov, ki jih uživate, a o tem nisem ravno prepričan, oz. mi manjka tovrstnega znanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Ultrazvok trebuha sem imel pred ca .10 meseci. Ali bi bile v tem času možne spremembe?

Spoštovani!

Drobni kamenčki v izvodilu imajo dovolj časa 10 mesecev, da delno zaprejo iztok, čeprav negativen izvid izpred 10 mesecev nekako odvrača misel od te možnosti. Svetlejša barva je lahko tudi posledica manj mesa in snovi, ki vsebijejo železo in razna barvila v prehrani.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi jaz imam takšno blato. žEn teden že ne jem ogljikovih hidratov in sadja. A je lahko to vzrok?

Spoštovani!

Blato se obarva temno pod vplivom žolčnih kislin, ki se bolj izločajo pri uživanju maščob in surove zelenjave in sadja. Popolnoma pepelnate barve je lahko znak zapore žolčnih izvodil ali vnetja jeter. Če pa je samo svetlejše rjave barve, pa ni razloga za preplah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close