Švedska!
Pozdravljeni!
Sem 15 letni bodoči gimnazijec iz okolice Celja. V švedsko sem se zaljubil pri 6 letih in se nameravam tja tudi preseliti po končani srednji šoli. Ker bom po srednji šoli le gimnazijec me zanima, če lahko nadaljujem šolanje na švedskem za računalniškega programerja. Prav tako me zanima, kako se prilagajati novemu jeziku in okolju. Prosil bi Vas tudi za imena mest, ki so primerna za študenta. Sam sem največ razmišljal o Malmu.
Zdravo!
Sem še poln vtisov, saj sem letos bil na dopustu na švedskem. Bilo je fantastično.
Makmo je zelo lepo mesto, ki se zelo hitro razvija. Kakšne so možnosti za študij v Malmu ne vem. Vem pa, da je Uppsala znana po največji univerzi na Švedskem.
Mogoče sem ti kako pomagal.
Vse dobro, pa oglasi se kaj!
Lep pozdrav,
meni se zdi da je za vpis na univerzo potrebno imeti opravljeni izpit iz Svedscine kot drugi jezik (svenska som andra språk B).
živjo,
loh ti iz prve roke povem kako je kaj na švedskem. namreč sama živim tukaj že skoraj dve leti. Malmo ti ne priporočam, saj je poln kriminala. ni miren kraj. sicer so vsa mesta na švedskem lepa;). najboje je v uppsali in pa Jönköping. to so bolj kot ne študentska mesta. Uppsala je bol na severu, slednje pa je bolj proti jugu. poglej mal na zemljevid. kar se tiče študija…ja to boš pa moral znati prvo švedski jezik. Imaš neka izobraževanja tudi v angleškem jeziku, vendar bolj malo.
Drugače pa prvo moraš narediti SFI (svenska for invandrare-švedski jezik za tujce). To je na osnovnošolski ravni. da se naučiš osnovnega jezika. Potem pa rabiš za univerzo še SAS( svenska som andra sprak- to je na gimnazijski ravni in zadostuje za izobrazbo na univerzi). sicer pa te čaka še tretja preizkušnja na sami univerzi. tam boš moral tudi opraviti test, da ti odobrijo, da lahko nadaljuješ pri njih. svojo gimnazijsko diplomo boš moral prevesti ( kar je najboje na arbetsformedlingen- to je zavod za zaposlovanje). boš dobil svetovalca, mogoče tudi ki govori slovensko, jaz sem sicer dobila ki govori srbsko in mi je fino pomagal;). drugače pa trenutno tukaj ne iščejo toliko za računalniškega programerja, je pa sicer delo prihodnosti;) tko da kr pogumno, za kako informacijo več pa loh kontaktiraš kr mene na [email protected]
lp
Forum je zaprt za komentiranje.