Najdi forum

Mene pa zanima, če lahko kdo iz lastnih izkušenj pove, če se splača doma izdelovati sveče, s tem, da začeneš iz nule (brez strank).
Hvala.

Draga Miša!
Takole v zrak, je zelo težko odgovoriti. Sam sem izdeloval sveče kakih 10 let, sedaj sem to dejavnost opustil, vzroke ti bom pa naštel.
Zaradi porasta podjetništva in konkurence v zadnjih letih, se je močno povečala cenovna vojna med proizvajalci in še bolj med trgovci.
Ko sem pred 10 leti začel, je bilo svečarjev vsekakor manj, velikih trgovskih sistemov kot so danes tudi še ni bilo, zato so bile cene višje, zaslužil si tudi do 100 % glede na stroške izdelave in materiala, pozneje jo to začelo padati.
Sedaj je tako, da če imaš z eno svečo, napr.; 100 sit stroškov, bo zaslužek ob prodaji cca 25 do 30 sit. Se pravi, ti jo boš izdelala za 100 sit, prodala za 125, 130 sit. Ob tem je potrebno paziti na dobavitelje, da izsiliš čim ugodnejše pogoje in čimnižje cene, kar je lažje kot dražje prodajat. Je pa nekaj.
Včasih sem celo leto čakal 1 november, ko se zasluži in proda enormne količine sveč, danes temu ni več tako. Velike firme kot so Mercator, Tuš, Spar, ipd…
takrat kar tekmujejo s tem, kdo bo imel večje akcije, ugodne cene ipd…in ni šans, da narediš svečo po taki ceni, kot jo oni takrat prodajajo, zato takrat prodaš malo, ker vsi kupijo tam. V tako velike firme pa ni možno priti. (oziroma je, če imaš kakšne super politične veze z kakimi političnimi “botri”, če uspešno “mažeš” vodilne v nabavi in komerciali, jih voziš okrog na smučarijo, golf na bled, in kurbe v portorož.) poleg tega da imaš “nikakve” cene. Se pravi, se ne splača.
Je pa res, da čim mine 1 nov., nikogar več ne brigajo sveče, (teh firm), in so cene zopet normalne, in se lahko kaj proda. Namreč; dejstvo je, da se sveče uporabljajo vse leto, da končno, ljudje umirajo vse leto, da so grobovi več ali manj sedaj urejeni vse leto, zato bi bilo škoda kar tako to izpustiti iz rok. Je pa res, da je iz nič težko začeti. Zagotavljam ti, da boš morala zagotoviti cca 500,000 sit za osnovna sredstva, ter vsaj 5 do 10 trgovinic za odkup izdelkov. Brez tega se ne loti. Res pa je, da je to en slab avto, ter, da tega ne vržeš v stran, ker lahko vedno prodaš. Res je tudi to, da če dobiš napr. pet cvetličarn, si na konju. Ne boš obogatela, ampak še ena plača bo, ker cvetličarne so zlate jame za prodajo sveč.
Ponavadi vzamemo tam cvetje, šopke, vence, in kdo bi hodil še v Spar?
Zakaj sem potem nehal delat?
2 velika vzroka sta. Prvi je ta, da sem dobil super službo, in bi bil neumen če bi jo izpustil iz rok, tako da nisem mogel več delati dveh stvari, zaradi narave te službe, drugo pa je bila moja krivda, da sem bil orientiran samo na eno vrsto strank, to so bile manjše trgovine, mini marketi ipd.., ki so z razvojem velikih firm kot Tuš ipd,..
začeli zapirati svoja vrata, in mi je nekako padlo število strank pod kritično mejo, da se mi ni več pokrivalo delo in stroški z dobičkom.
Sicer sem pa v tem delu užival. Malo proizvodnje, malo pisarne, veliko okrog na poti, nova poznanstva, ljudje, dinamika….
Svetujem ti da poiskusiš, ker, razen svojega časa in energije, nimaš dosti kaj izgubiti. Če bi se odločila, imam še nekaj pomagal, strojev doma, če bi te slučajno zanimalo, in če bi se odločila za nakup, ti lahko pomagam z nasveti, tehnologijo, postopki izdelave ipd.., sicer pa, lepo se imej. Silvo.

New Report

Close