Sušilec zraka
Če imaš v stanovanju plesen to še ne pomeni, da imaš tudi preveč vlage. Pomeni samo, da se je vlaga kondenzirala na preveč hladnem zidu. Posledično na vlažnem zidu nastane plesen. Najprej moraš izmeriti zračno vlago v stanovanju. To narediš s poceni merilcem, kakršne prodajajo za majhne denarje v kakšnem Merkurju ali podobnih trgovinah. Če je vlaga med 40 in 60% je to idealno za življenje. Če imaš vseeno plesen je edina rešitev toplotna izolacija hladnega zidu. Če imaš več kot 60% vlage lahko kupiš sušilec, ki ti bo pomagal. Če pa imaš pod 40% (kar je pozimi pogosto, saj radiatorji sušijo zrak), pa absolutno ne smeš dodatno sušiti zrak, saj to lahko občutno škoduje zdravju (nos, oči, koža). Tega v reklamah nikjer ne piše, ker se jim fučka za tvoje zdravje. pomemben jim je samo zaslužek.
Dve leti se že borim s plesnijo- varekina, pleskanje, odpiranje oken- imano plastična že sedem let. Pa dvignili smo temperaturo, pa še vedno se pojavlja pri oknih na stropu plesen. Vprašala že sto ljudi o izkušnjah- zmeri vlažnost in res… naša je od 65 -79%. Seveda niha pod 65 pa ne pade. Zračimo,….
No sedaj pa bi probala še to. Ta v Hoferju je dokaj poceni na pram ostalim, pa sem pač hotela še vaša mnenja.
Hvala še enkrat vsem, pomoč prav pride.
Nas je tudi napadla plesen prd leti, po vgradnji novih PVC oken. Pojavila se je v neogrevani spalnici, v kotu ob zunanji steni.
Plesen sem pobrisala z varekino in nabavila razvlaževalec Wenko (v Bauhausu – plastična škatla z granulatom, ki nase vleče vlago – enih 10 do 20 eur stane). Spalnico zjutraj in zvečer prezračimo in čez dan za nekaj ur odpremo radiator. Plesen se ni nikoli več pojavila.
V kopalnici nimam težav. Ima pa 12 kvadratov in okno 60×120 cm. Ponoči perem, zjutraj, ko pa se vsi porihtamo, pa odprem okno- do tedaj, da pridemo domov. Je pa nonstop odprt radiator, ker je pokvarjen ventil. Mogoče zaradi tega ni plesni, ker je kljub vlagi toplo.
Saj so mi vsi govorili, da po ostalem stanovanju premalo segrevam- imamo 20 stopinj in imam zaradi tega vlago. Če pa bolj segrevamo, pa nam je vroče. Pa zakaj bi za kurjavo dajala več, da potem hodim notri v kratkih rokavih.
Mogoče bi pa, namesto da sedaj mečem ven denar, raje povečala kurjavo in bi bila na istem. Kaj pa vem. Saj človek ni nikoli dovolj pameten.
Mi imamo dva razvlaževalca, enega iz Hoferja, enega iz Mercatorja. Ni nobene razlike, razen da je tisti iz Mercatorja na kolescih in zato je lažje premikanje. Imamo ju po potrebi: v spalnicah, v kopalnici, dnevni sobi. Imeli smo tudi do 80% vlage, to pa tako fajn osuši zrak. Najbolj čutiš poleti, ko je zelo vroče in posledično visoka vlaga in da daš to mašino v prostor, tako lepo zadihaš. Sigurno super nakup. Tiste posodice in sol so samo metanja denarja stran. Smo tudi s tem poskusili preden smo kupili pravi razvlaževalec.
Živjo.
Ravno tako sem jaz gledala to iz Hoferja. Pa sem primerjala s kakšnimi brand znamkami, npr zibro in ga imajo ravno sedaj v akciji za 169 EUR, navadni, jaz pa sem kupila potem razvlaževalec z možnostjo dogretja. Mah vreden vsakega centa (230 eur). Imamo od vedno probleme z vlago v hiši in roso na oknih, plesni na stenah itd….odkar so nova okna in centralna, ….vem da je potrebno rešiti s fasado in ostalo zadevo, vendar ni še zadosti €€€ za sanacijo…v glavnem … prejšnja leta smo metali denar stran za tablete za vlago, pa je šlo že toliko denarja da ni res…pomaga pa en drek…vlago že zbira, razvlaži pa nikoli…v glavnem razvlažilci-stroji so zakon. V tem tednu imam prvič suhe sobe in suho kopalnico, ki je prej kar teklo dol 🙂
Zakaj so sušilci od znanih firm dragi, od neznanih kitajcev pa poceni? Sušilec je tehnološko gledano – klimatska naprava. Le da nima ločene zunanje enote. Zato jih po kvaliteti delovanja lahko primerjaš s klimami. Klimo od recimo Panasonica za 1000€ lahko teraš 10 let brez problemov. Tisto za 300€ iz samopostrežbe pa prepogosto zavržeš že po 2 letih. Ker zaribajo ležaji in potem tuli ko zmešana ali ker ves čas uhaja hladilni plin. Saj kitajci delajo tudi kopijo BMW X5 čisto poceni in z več opreme, pa je pri nas nihče noče kupiti. Torej je samo stvar matematike, kaj se bolj splača. Dati več enkrat, ali pa manj večkrat. Oziroma, koliko napravo rabiš. Če malo, kupi kitajca. Če veliko, kupi kaj dobrega. Ali pa če računaš na srečo. Saj tudi na loteriji sem pa tja kdo zadene sedmico 🙂