Zdravo,
Mene pa zanima, če sojino meso (sojine kocke), ki se jih kupi v trgovini spadajo pod “surovo sojo” ali je to že tako rekoč predelana soja?? Surova soja naj bi vsebovala nekakšen encim, ki preprečuje absorbcijo določenih aminokislin..
Namreč jaz te sojine kocke kar tako grickam brez predhodnega kuhanja pa me zanima, če torej spadajo pod “surovo sojo” in ali so lahko na tak način užite škodljive?
hvala za odgovor,
lp, jure
Izdelki, ki jih navajate so precej predelani tudi z uporabo visokih temperatur, kar pomeni, da so encimi inhibirani. Encimi so zelo termolabilni in jih visoka temperatura inaktivira.
Vendar pa so ti izdelki tudi rafinirani, kar pomeni, da ne vsebujejo vseh sestavin, kot celo sojino zrno.
Če želite sami pripraviti okusen sojin prigrizek lahko poskusite tudi naslednje: namočite sojo čez noč in jo mehko skuhajte, odcedite, lahko malo posolite, dodate kakšno kapljico sončničnega olja in zrna spečete v pečici pri visoki temperaturi. Soja postane hrustljava.