Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Djeca s posebnim potrebama sumnjam na autizam

sumnjam na autizam

Poštovana,
mama sam curice od 8 mjeseci i primijetila sam da mala ne reagira kad je zovem po imenu, čak sam probala više puta ponoviti njezino ime i zvati je međutim ne reagira. Ali kad recimo pjevam njezinu omiljenu pjesmicu odmah digne pogled i smije se. Također sam primijetila da izbjegava kontakt oči u oči, totalno je nezainteresirana pa sam se malo zabrinula.. da li su to simptomi nečeg ozbiljnijeg? molim vas savjet što napraviti u ovakvoj situaciji ?
Hvala na pomoći

[attachment=0]autizam forum.jpeg[/attachment]

Poštovani, pokušajte igračke koje joj pružate staviti u razinu svojih očiju pa će, kad pogleda igračku, pogledati i Vas. U tom trenutku Vaša reakcija mora biti ugodna i privlačna djetetu (što može biti na spektru od skakanja i glasnog izražavanja veselja do mirnog smiješka/milovanja, ovisno o djetetu), što će povezivati s pogledom u oči. Drugi savjet je da radite neku aktivnost u kojoj dijete uživa i u jednom trenutku stanete. Mirno čekajte i tek kad Vas dijete pogleda u oči, nastavite aktivnost. Vrlo brzo će shvatiti da pogled u oči ima moć upravljanja Vašim ponašanjem. Ovo su savjeti kako naučiti dijete da pogleda u oči sugovornika. Postoji još niz sposobnosti koje bi dijete te dobi trebalo imati i ponašanja koja su očekivana (ponašanje u nepoznatoj okolini, reakcije na glasne zvukove, materijale, boje,svijetlo i dr.). Najbolje bi bilo da se javite stručnjacima za ranu intervenciju koji će napraviti detaljnu procjenu i savjetovati Vas u skladu s rezultatima procjene. Sretno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close