Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Sumatra

Sumatra

Spoštovani!

V maju potujem v Indonezijo, konkretneje na Sumatro. Zanima me, katera cepljenja priporočate. Ali je poleg lariama za tisto območje primeren še kateri drugi antimalarik (kje se ga dobi, kako se ga jemlje, cena)? Proti tetanusu sem bila zadnjič cepljena v srednji šoli (mislim da leta 97). Če sem prav razumela vaš odgovor na vprašanje o tetanusu, ki ga je zastavila Neža nekaj postov nižje, mi cepljenja proti tetanusu ni potrebno obnavljati do leta 2007.
Katera zdravila naj še vzamem na pot?

Hvala in lepo pozdravljeni!

Klea

Spoštovani,

za potovanje v Indonezijo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A (nalezljivi zlatenici). Cepi se z enim odmerkom cepiva vsaj 14 dni pred potovanjem. Z drugim odmerkom cepiva po enem letu si zagotovite odpornost, ki traja vsaj 15 let.
Če se ne boste poškodovali, cepljenja proti tetanusu ni potrebno opravlajti 10 let.

S povzročiteljem malarije se lahko okužimo vse leto. Izjema so velika mesta (Jakarta), kjer nevarnosti okužbe ni.
Priporoča se kombinirana zaščita s tabletami klorokvina in progvanila.

Na pot vzemite sledeča zdravila: zdravilo proti povišani telesni temperaturi, proti potovalni slabosti, proti alergiji, prašek za pripravo raztopine za nadomeščanje elektrolitov ob pojavu driske ali bruhanja; antibiotik proti driski (predpiše ga izbrani zdravnik), dober repelent (snov, ki preprečuje pike insektov), obliže itd.

Prijetno potovanje,

Eva

Najlepša hvala za odgovore.

Prosila bi vas še za nekaj pojasnil:

Zanima me še, če antimalarika lariam ali doksycycline ne prideta v poštev za to pordočje.

Kje so dobi klorokvin in progvanil, kako se ju jemlje ter kakšna je okvirna cena teh tablet. Ali je potrebno jemati oboje ali samo ene?

Še enkrat hvala in lep pozdrav

Klea

Spoštovani!
Tudi antimalarika doksiciklin in lariam sta za to področje ustrezna. Večino antimalarikov dobite na Zavodih za zdravstveno varstvo (ZZV) ali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Doksiciklin pa dvignete v lekarni z belim receptom, ki vam ga prav tako predpišejo v ambulanti za potnike na ZZV-jih ali na IVZ.
Klorokin in progvanil je potrebno jemati hkrati v kombinaciji. Klorokin jemljete na podoben način kot Lariam. Pričnete ga jemati 1 teden pred prihodom na malarično področje, nato jemljete 2 odmerka na teden (vedno ista dneva v tednu-npr. torek in petek), ko bivate na malaričnem podoročju in še 4 tedne po vrnitvi (2 odmerka na teden). Progvanil pa morate ob tem jemati vsak dan. Okvirna cena: za 4 tedensko potovanje. klorokin 8600 SIT in progvanil 11500 SIT; skupaj 20100 SIT.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close