Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje SUMAMED

SUMAMED

Pozdravljeni,

5 letnemu sinu so predpisali antibiotik Sumamed trde kapsule 250 mg. Sin te kapsule ne more požreti, zato sem jo odpla (predhodno sem klicala v lekarno in so mi rekli da lahko) in vsebino stresla na žličko, da jo je tako zaužil. Čez 5 ur je dobil drisko. Zanima me, ali je dobil drisko ker se kapsulo odprla, ali bi jo dobil v vsakem primeru? Ali se kapsule Sumameda res lahko odprejo?Kako naj sinu pomagam – šla sem po probiotik Limbi.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav

Spoštovani!

Za pojav driske ni krivo odpiranje kapsule (te se lahko odprejo), pač pa samo delovanje antibiotika. Antibiotiki namreč uničujejo določene vrste bakterij v našem organizmu, med drugim tudi nekatere koristne in za življenje potrebne bakterije v črevesju. Da se izognemo neprijetnim težavam je, kot ste že sama pravilno ugotovila, potrebno dodajanje probiotikov.

Probiotiki so živi, nepatogeni mikroorganizmi, ki zaužiti v zadostni količini zagotavljajo koristi za zdravje. Kot probiotiki se najpogosteje uporabljajo mlečnokislinske bakterije iz rodu laktobacilov in bifidobakterij.

Za kvaliteten probiotični pripravek je potrebno, da so mikroorganizmi živi, da so sposobni doseči črevesje in tam preživeti kljub odsotnosti kisika, se razraščati in vezati na sluznico črevesne stene. Mlečnokislinske bakterije so sposobne pretvoriti sladkorje v mlečno kislino, ki v črevesju dodatno onemogoča rast patogenih bakterij.

Svetujem jemanje probiotikov (Linbi je vsekakor ena izmed pravih izbir), vendar opozarjam naj se ne jemljejo istočasno z antibiotiki, saj antibiotiki uničijo tudi koristne bakterije. Priporoča se vsaj dve urni zamik. Za koristen učinek se hkrati s terapijo antibiotikov svetuje 1 do 4 tedenska terapija s probiotikom. Tako se olajša obnova črevesne flore in prepreči razrast kvasovk ali patogenih bakterij. Svetujem tudi sočasno uživanje prebiotikov – živila, ki so potrebna za rast probiotikov v debelem črevesju. Večinoma gre za neprebavljive sestavine hrane – pretežno topne prehranske vlaknine. V probiotičnih izdelkih jih zasledimo pod oznako inulin in oligofruktoza (Molkosan). Rastline, ki vsebujejo visok delež inulina, so korenina cikorije, korenina regrata, radič, čebula, česen, por, artičoke, beluši ter zrnje pšenice in ječmena.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close