šum srčka
Pozdravljeni, zanima me, če lahko opišete na preprost način izraz “šum na srcu”. Ima ga namreč moj 3 letni sin, ugotovili so ga pri rojstvu. Zanima me predvsem za nadaljne življenje, ali lahko ima kakšne posledice pri njegovem razvoju in pač tudi na splošno kaj več informacij za laike.
Vnaprej hvala.
Spoštovana, zahvaljujem se Vam za dani odgovor in Vas hkrati naprošam za razložitev naslednjega zaključka, ki smo ga dobili pri pregledu:
“spremembe na mitralni in aortni zaklopki so trenutno funkcionalno nepomembne, je pa potrebno nadaljne sledenje in antibiotična profilaksa infektivnega endokarditisa ob stanjih z možno bakteriemijo. Ob nejasnih fibrilih stanjih je potrebno misliti tudi na možnost vnetja na srcu.”
Diagnoza ja prirojena stenoza aortne zaklopke.
Prosim za razlago. Je pa moj fantek bil še na ehokardiografijo. Izsledke pošljem naknadno.
Lep pozdrav.
Funkcionalno nepomembne spremembe so tiste spremembe, kjer motnja v pretoku krvi prekomerno ne obremenjuje srca. Ob vročini (febrilnem stanju) je potreben antibiotik zato, ker je srce v primeru nepravilnega pretoka krvi bolj občutljivo za okužbo. Vnetje srčne mišice je lahko zelo nevarno in lahko povzroči hude posledice (oslabelost, srčno popuščanje).
LP