Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Sum prometne nesreče III. kategorije

Sum prometne nesreče III. kategorije

Spoštovani gospod zdravnik upam, da me boste vsaj Vi malo potolažili saj sem trenutno res čisto obupan.

Dne 09.11.2007 v poznih nočnih urah (23.30) sem bil poškodovan v prometni nesreči katero je povzročil voznik neznanega vozila kjer me je na prehodu za pešce zbil in s kraja dogodka ne, da bi mi nudil pomoč pobegnil. Utrpel sem hujše poškodbe zlasti pa sem zadobil poškodbe zobovja, glave in noge. Nudena mi je bila nujna medicinska pomoč in sicer prvo travmatologa nato otorinolarologa in nazadnje še specialista oralne KRG.
Trenutno še policijska preiskava poteka mene pa imajo kot, da sem komu kaj naredil, vsak dan sta me v bolnišnico hodila gledat dva policista me spraševala o dogodku in kaj se sploh spominjam. Sedaj, ko sem v domači oskrbi pa o policiji ni ne duha ne sluha.

Pri 21. letih sem sedaj čisto obupan, odpuščen sem v domačo oskrbo, jest ne morem, ves sem otečen in vseh živih barvih, boli me vse kar koli se me drži in tudi ne vem kako se mi bodo uredili zobje, res čisto sem na tleh.

Travmatolog je ugotovil orientiran, za dogodek popolnoma amnestičen. Udarnina obeh ustnic, izbiti zobje, rana na spodnji ustnici. Vrat je prosto gibljiv. Prsni koš, trebuh, medenica klinično b.p. Odrgnina prepatelarno desno, koleno je prazno, ekstenzorni aparat funkcionalen. Koleno je čvrsto. RTG glava, obnosne votline: b.p.

Izvid otorinolaringologa je bil sledeč, ST. ORL
Oba bobniča cela, siva
Orbitalni loki gladki.
Nosno hrbtišče je čvrsto.
Endonazalno. krista pretina v levo staro stanje
Ugriz zaprt
Odpiranje ust normalno
V epiph. je nekaj zelo goste sluzi.
Glasilki sta gladki, gibljivi.
Pirif. sinusa se odpirata.
Na sluznici spodnje ustnice je cm dolga raztrganina.
Odbiti kroni zoba 11 in 12
Odrgnine na bradi, levo in vratu medialno.
Ob 01.30 sprejet na oddelek.

Izvid specialista oralne KRG:
Okoli 02. ure zjutraj sprejet na ORL oddelek, kjer so mu oskrbeli (zašili) rano na sluznici spodnje ustnice, od koder poslan na konzilijarni pregled v našo ambulanto.
St. loc: sklenjeni zobni vrsti, izredno tesno stanje v zgornji čeljusti, zlasti v frontalnem predelu. Usta dobro odpira, okluzija ni porušena, ima pa odprt griz – ortodontska anomalija. Frakturirana krona 13 grad II, ki leži vestibularno pomaknjen.
V celoti odlomljeni kroni 11 in 21 (grad III) – pri obeh zobeh je odlomljen palatinalni del krone, tako, da sega fraktura subgingivalno.
Zašita rana na notranji strani spodnje ustnice desno.
Th.: vitalna ekstrpacija 11, 21, vložek cavit.

Hospitaliziran od 09.11.2007 do 10.11.2007.

Za lajše razumevanje sem vam prepisal izvide omenjenih zdravnikov. Kaj mi priporočate v tem trenutku, kako mislite, da se bodo uredili zobje?
Koleno me v času hospitalizacije ni bolelo, mogoče malo sedaj pa me zelo zelo boli, tudi zelo otečeno imam in noge skoraj ne morem skrčiti. Mislite, da je kaj narobe?
Za lajšanje bolečin imam Tramal 150mg in zdravilo naj bi vzel eno tableto zjutraj in zvečer. Ko vzamem zdravilo sem popolnoma omotičen, slabost, močna zmedenost, doma pravijo, da kot da nebi bil prišteven pa spim kar naprej. Še naj to jem ali kaj naj naredim? Boli me potem nič!

Lep pozdrav,
Marko

Spoštovan!
Seveda vas lahko poskusim potolažiti. Glede na mehanizem nesreče, ste jo relativno poceni odnesli (pa ne, da vas zato ne bi smela prizadeti). Razumem policijo, saj ob pobegu vsak podatek lahko pomaga k izsleditvi storilca in te o želeli dobiti čim prej po nesreči. Zobe vam bodo uredili stomatologi in glede na vso tehnologijo verjamem, da bo končen rezultat kot je treba.
Kar zadeva tramal, je to lahko normalen odziv na zdravilo, posebno, če pred tem niste jemali zdravil iz te skupine. Ker tramal ne počne drugega, kot blaži bolečino, lahko brez skrbi poskusite za blažjimi zdravili, kot je npr. paracetamol v večjih (dovoljenih) odmerkih redno ob uri in boste videli, če vam bolečino ublaži dovolj. Na razpolago so še druga zdravila proti bolečinam, po katerih se ne počutite zadeti (a vam jih mora predpisati zdravnik). V glavnem…za obup nobenega razloga. Da pa niste zaradi tega obre volje, pa seveda razumem.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni.

Najlepše hvala za Vaš odgovor.

Mama je šla danes k mojemu osebnemu zdravniku ter mu povedala o mojih težavah.
Tako kot ste rekel Vi tudi on pravi, da se bodo zobje uredili in, da sem jo poceni odnesel. Saj po eni strani Vam dam tukaj vsem prav, lahko bi bilo 1000x hujše.
Zdaj imam Tadol 150mg, Diclo Duo 75mg, kapljice Benil in kaj je mama govorila zdravniku ne vem dobil sem še Paroxat 30mg in Helex 1mg. Le-ta zadnja dva zdravila ne mislim jemat, saj kot sem bral je prvi antidepresiv drugo pa pomirjevalo od katerega lahko postaneš odvisen. Res pa je, da so mi v bolnici ves čas dajali Helex ampak zakaj še danes ne vem. Na odpustem pismu piše terapija: Tramal 2x1tbl, izpiranje ust s kamilicami, sol benil 4×3 gtt v nos, helex 2x1mg.

V naslednjih dneh me pride osebni zdravnik pogledat na dom.

Veste kaj mi sedaj ni jasno zakaj naj bi jedel antidepresiv no saj to je noramlno da pač tudi jokaš te pač stvari prizadenejo, se pogledaš v ogledalo cel razbit in seveda je se skupaj zelo hudo ker te vse boli kar se te drži.

Mislite, da je z mojim kolenom kaj narobe imam zelo otečenega, boli me tudi kar močno tako, da noge ne morem skrčiti in vseh živih barv je.

Lep večer Vam želim,
Marko

V tadolu in tramalu je ista zdravilna učinkovina od druge firme in če se počutite omotični od tramala, se to zna zgoditi tudi ob tadolu. Kolena po netu ne morem oceniti, pri travmatologu je bilo še OK, bolečine bi se lahko pojavile, če se je v njem nabrala voda (ob pregledu na travmi opisujejo, da je takrat ni bilo). Na določeno poškodbo je nerazpoloženje do neke mere razumljivo, pretirano črnogled odziv pa lahko tudi razkriva depresijo, kar se mi pri vas ne zdi nemogoče, je pa za tako oceno potreben precej bolj temeljit pogovor. Predlagam, da ga opravite z vašim zdravnikom, ki vam je zdravilo predpisal. Prav je, da veste kaj jemljete in ste seznanjeni zakaj, koliko časa, kako deluje zdravilo in seveda, če se s tem strinjate. Če do zdravnika ne morete (če fizično zaradi poškodbe zmorete osebno do njega, je to daleč najboljši način), deloma lahko stvar razjasnite tudi po telefonu.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Najlepše hvala za Vaš odgovor.

Obiskal me je osebni zdravnik na domu in me v celoti pregledal, s kolenom je vse v redu edino udarjeno imam tako močno kot tudi ostalo celotno telo saj sem najprej priletel na avtomobil nato pa me je odbilo na pločnik. Torej so poškodbe glede na kaj bi lahko bilo skoraj minimalne. Zdravnik pravi, mi bodo zobke stomatologi oz. protetiki naredili čudovoito verjetno pa bom dobil mostiček.
Tudi pogovarjala sva se glede moje psihe in pravi, da sem v šoku zato lahko tudi kdaj vzamem Helex, antidepresiv mi je pa predpisal ravno zaradi tega stanja v katerem sem se znašal saj tudi ocenjuje, da sem postal depresiven kar pa je po takšni nesreči baje normalno.

Zdaj proti bolečinam jemljem diclo duo ampak pojem tudi do štiri tablete na dan, mislite, da je kaj narobe? Me bo še celotno telo dolgo bolelo saj komaj pridem do stranišča in nazaj, sam sebe sem že naveličam, če mi verjamete ali pa ne!

Boleti zna še nekaj časa. Ker nobno zdravilo ni “zdravilno” v vseh odmerkih, ne jemljite več kot je predpisano (za diklo duo je to običajno 1 na 12 ur oziroma max 2 na dan!), če vam to ne pomaga, je bolje dodatno vzeti paracetamol (v npr. Lekadolu, panadonu, daleronu…). Od poškodbe je minilo še relativno malo časa, celjenje pa terja čas. Poskusite si najti neko zaposlitev, ki jo zmorete (branje?…), da vam mine hitreje.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!

Najlepše hvala za Vaše nasvete, mi dajete kar več upanja.
Ja saj se poizkušam zamotiti in enkrat mi gre malo bolje od rok drugič spet slabše.

Ampak zdaj sem pa res popolnoma scagal, policija je izsledila povzročitelja prometne nesreče in ga bo kazensko ovadila zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti 325. člen KZ RS in zaradi hude telesne poškodbe 134. člen KZ RS. Ta človek, ki me je povozil pa me je verjetno poznal in prišel k meni na dom v vinjenem stanju ter pričel z goržnjami, da me bo ubil, če bo obsojen, da več dolgo ne bom živel ….. Policija pravi, da trenutno nič ne more.

Zdaj sem pa res popolnoma na tleh, ta klinčev Helex jemljem, strah me je, vse me boli in verjetno me je še psiha napadla.

Kaj naj naredim gospod zdravnik?

…se mi zdi, da vas je skoraj že!? Žal vam bo policija vseeno laže pomagala proti grožnjam kot jaz. Verjetno jo je najbolje obvestiti takrat, ko se zadeva dogaja. Svetujem vam le, da jemanje heleksa kar se da omejite na krajši čas, dolgotrajno jemanje povzroča zasvojenost in s tem še več težav.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljen,
ne bom ti dala kakšnega strokovnega odgovora, samo napisala ti bom, da sem v zelo podobni koži, kot ti.
4. avgusta smo imeli prometno nesrečo, kjer je brezsrčni voznik pobegnil. V nesreči smo bili poškodovani jaz, moj sin in komaj 17 mesečna vnukinja. Zame je največja sreča v tej nesreči, da sem ta hude poškodbe kasirala jaz. Še sedaj se zdravim, o brezvestnežu pa nič. Policija storilca do danes še ni odkrila. Kljub vsem bolečinam in stresom, ki so s tako nesrečo povezani, pa vzklikamo ŽIVI SMO!
Tudi ti se oprimi teh dveh besed, lažje ti bo.
Če bi moja mama še bila živa, bi rekla: Vsaka rit svojo kahlo najde, Bog pa ima šibo, pred katero se ne moremo skriti.
Želim ti čimprejšnje okrevanje.

New Report

Close