Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija sum okuzbe s tokso

sum okuzbe s tokso

Spostovani,

V nosecnosti so pri meni v 8. tednu z mikrobiološko analizo krvi ugotovili sum na svezo okuzbo s toksoplazmozo. IgM -negativno, IgG in IgA pozitivno ter avidnost nizka (9,2%). Prejemala sem antibiotike Rovamycin in opravljena je bila AC, ki je bila negativna.
Ob rojstvu so hceri odvzeli kri in rezultati so bili: IgM in IgA – negativno, IgG pa pozitivno. Hci ni prejemala antibiotika in tudi na infekcijsko kliniko naju niso napotili. Deklica je zivahna, lepo napreduje.
Bi bilo priporocljivo vendarle opraviti se enkrat pregled krvi, da bi se potrdilo, da so bila prisotna IgG protitelesa v njeni krvi le od mene?
Kaksne so posledice sveze okuzbe sem sicer veliko prebrala, zanima pa me predvsem, kdaj naj bi se pojavile.
Za vas odgovor se vam najlepse zahvaljujem in res vas obcudujem, da ob napornem delovniku najdete se cas in voljo odgovarjati na nasa vprasanja in vam uspeva, da iz vsakega odgovora veje vasa strokovnost, pripravljenost prisluhniti in pomagati, … res hvala.

Spoštovana,

s presejalnim testom na toksoplazmozo naj bi se ugotovila sveža okužba s Toxoplasmo gondii v nosečnosti. Samo ta lahko povzroči prehod parazita na plod in okužbo pri plodu.
O “serokonverziji” = sveži okužbi govorimo v primeru, ko so pri materi ugotovljena protitelesa razreda M ali A v visoki koncentraciji (titru, avidnosti) ali v primeru, ko pride ob dveh odvzemih (s vsaj 4 tedenskim razmakom) do 4x spremembe titra protiteles razreda G (IgG).
Kadar sumimo, da gre za svežo okužbo, ginekologi uvedejo antibiotik spiramicin ter za potrditev prehoda na plod opravijo amniocentezo za določitev prisotnosti parazita s PCR metodo. Le kadar je ta test pozitiven, se zdravi nosečnico dalje – in zatem tudi novorojenčka. V vsakem primeru pa se vzame kri iz popkovnice (ki je identična krvi otroku) za določitev protiteles vseh 3 razredov.

Sodeč po vaših izvidih pri vas sploh ni šlo za svežo okužbo (protelesa G = IgG ostanejo vse življenje, dobro prehajajo posteljico in so bila zato pozitivna pri deklici, pa bodo po nekaj mesecih izginila), temveč za “staro” okužbo, še nekje iz otroštva (v Sloveniji nas je prekuženih več kot 50%). Zato ni bilo razloga, da bi hčerko zdravili z antibiotiki, pošiljali na kontrole ali svetovali kakšne druge preglede.

Okužba ploda s Toxoplasmo se lahko kaže na različne načine, odvisno od časa in “resnosti” okužbe. Večinoma “napade” parazit osrednje živčevje, kjer dela vnetje, ki se po rojstvu kaže z značilnimi spremembami pri UZ pregledu glavice. Pogosto je tudi vnetje očesne žilnice, kar ugotavljajo ob pregledu okulisti. V 21 letih, kar delam v ljubljanski porodnišnisi, pa sem se le dvakrat srečala s to okužbo pri novorojenčku, obakrat še pred uvedbo presejalnega testiranja – in obakrat je bila pot do diagnoze (pre)dolga…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close