sum na srcu
Spostovani,
najinemu dojencku, ki bo kmalu dopolnil 6 tednov, so odkrili 3mm veliko luknjo. Ali je mozno, da se tako velika luknja kdaj zarase?
Pediatrovo (hkrati je tudi kardiolog) mnenje ob predpostavki, da v druzini ni nagnjenj k trombo-venoznim zapletom, je bilo, da bo lahko normalno vse pocel, edino potapljati se ne bo smel.
Takrat sem v zmedi samo kimala, kasneje pa sem se spomnila, da nagnjenja k trombo-venoznim zapletom obstajajo. Ali gre lahko pricakovati kaksne posledice? Ali se v takem primeru uvede profilakticno zdravljenje?
Za odgovor se vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem.
Lp,
A.
Iz vašega pisma sklepam, da so pri otroku ugotovili še odprto ovalno okence, veliko 3 mm. Povsem mogoče je, da se bo v naslednjih mesecih oz. letih ovalno okence v celoti samo zaprlo. Vendar tudi če se ne bo, to še zdaleč ne pomeni, da otrok je oz. bo srčni bolnik! Približno 25% ljudi ima odprto ovalno okence, ev. težave v povezavi s tem pa imajo zelo, zelo redki. Skrb je odveč.
Glede nagnjenja k trombozam v družini in morebitnega tveganja v zvezi s tem pa svetujem, da se pogovorite s pediatrom kardiologom, pri katerem ste že bili. Prepričan sem, da vam bo ustrezno svetoval.
Lep pozdrav,
Zdravnik, povsem v redu bo tudi če bo to vaš osebni zdravnik ali otrokov pediater, bo iz pogovora z vami lahko ocenil, ali so težave s trombozami, ki so se v sorodstvu pojavljale, takšne narave, da bi morebiti nakazovale na dedno obliko nagnjenosti k trombozam in bi bilo zaradi tega morda, sedaj ali kdaj kasneje, smiselno takšnje motnje iskati tudi pri otroku. Tveganje, da bi bilo temu tako, je zelo, zelo majhno.
Lep pozdrav,
Seveda.
Lep pozdrav,
Pošljite sporočilo po običajni poti, jaz bom poskrbel da bosta vsebina in odgovor ostala zasebna.
Lep pozdrav,