Sum na srcku
Pozdravljeni,
A se prirporoča magnetna resonanca srca pri posameznikih, ki so kot otroci bili operirani zaradi restrektivnega VSD defekta, ki sam po sebi ni povzrocal tezav, pac pa za ohranitev zaklopke. Ultrazvok srca in cikloergometer sta v mejah normale in sem popolnoma astimtimatski, skratka zdrav ko dren.
Sprasujem zaradi preventive, ce bi kaj MRI pokazal kar ga UZ srca recimo ne pokaze?
Lp
Ne. MRI ne bo povedal popolnoma nič drugega kot kar že veste! Da ste zdravi.
Zdravi kot dren se izogibajte bolnišnic!
Ne.
Spoštovani,
Ker je bila debata na temo brazgotina na srčni mišici, posledica kirurškega reza za dostop do luknjice bom še jaz navezala na to temo oz. bi vas nekaj vprašala.
Namreč a je možno, da pri otroku, ki se še razvija in ima malo srce, je v bistvu kirurški rez na srčni mišici majehn oz. je limitiran, in seveda ker otrok v otroštvu ima zelo veliko matičnih celic se morda lahko te diferencirajo v srčne mišice celice in prav zaradi tega je obseg brazgotinjenja in fibroze zmanjšan ? Se pravi, da kljub rezu na srčni steni ni brazgotine zavoljo matičnih celic ? je to možno ?
Nekje sem zasledila, da operacija v otroštvu proti operaciji v mladostništvu oz. odraslosti ima zelo veliko bolj ugodnih učinkov, češ da je morebitna brazgotina kakovostnejša ?
Bi lahko prosim dobila eno kratko mnenje od vas ?
Lp
Uf, na to vprašanje je težko na kratko odgovorit, tako, da bo imelo rep in glavo.
Pristopii do srca so običajno skozi steno desnega preddvora, če gre za popravo struktur znotraj srca, tako da brazgotina običajno ni problem.
Drugo so specifike različnih operavij.
Načeloma pa drži, mlajše tkivo, boljše celjenje, ja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
V našem primeru je bilo drugače, namreč sin je bil operiran za visoko ležeči VSD baje pod eno zaklopko, od operacije je že več kot 15 let, zato je kirurg uporabil limitiran rez na iztočnem traktu desnega prekata za dostop do VSD, zdaj pa nevem, če je opisano mišleno, kot dostop preko oz. skozi pulmunalne zaklopke ? Namreč na nobeni slikovni preiskavi se ne vidi, da bi bilo kako moteno krčenje tega dela srca, kjer je brazgotinica, z drugimi besedami je iztočni trakt popolnoma normalen.
Ali lahko v prihodnje pričakujemo kake težave zaradi te brazgotine, oz. povzroča kakšne nevarne aritmije, ali samo mogoče če že kakšne pVC (permaturne ventrikularne komplkse) ?
Lepo bi vas prosila za še to pojasnilo.
LP
Lp
Pozdravljeni,
Prebrala sem tudi en članek v katerem so opisovali prognozo po operacijah na srcu zaradi VSD-ja in so ugotovili, da pojav aritmij na dolgo rok je bil zelo majhen in incidenca pojava aritmij zaradi pristopa skozi atrij ali skozi ventrikel je v bistvu bila ista in češ, da brazgotinica, ki je posledica kirurškega reza sama po sebi ne predstavlja pomembnega tveganja za nastanek aritmij. Baje je to odvisno od same napake, velikosti luknjice in strukture ter hemodinamike srca. V primeru, da je tu kakšna anomalija bi bila lahko brazgotinica, ki je posledica kirurškega reza povod za aritmije.
Bi lahko prosim še za vaše mnenje glede tega ?
Lp
Vse ste prebrali, težko dodam kaj novega.
Lep pozdrav,
Tako ste prebrali, a ne?
Svoje mnenje sem vam že povedal.
Skrajni čas je, da to temo zaprete.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Zaradi tehničnih težav s forumom na drugi temi, vas bom še tu vprašal. Najprej se opravičujem, da to morda ni tema, ki je skladna s šumom na srcu pa vseeno.
Namreč zanima me, če je možno, da se pri otroku, rana na srčni mišici, ki je posledica kirurškega reza, zaceli tako da se sprostijo Interlevkin-6, Limfociti T in B in le-te stimulirajo v kostnem mozgu izločanje matičnih celic ter se zaradi tega poškodovani del, kjer je bil kirurški rez nadomesti z lastnim mišičnim tkivom in ne brazgotinskim ?
Pri starejših ljudeh, mišleno odraslih, pa se več ali manj nadomesti z brazgotinskim.
Zelo bom hvaležen če mi odgovorite.
Lp
Sem že odgovoril.
Odmerek sevanja je razumno nizek, mnogo nižji, kot še pred nekaj leti in ne predstavlja večjega zadržka pred preiskavo, sploh, kadar so pričakovane koristi glede na druge preislave nedvoumne.
O točnem odmerku težko govorim, odvisno id protokola, aparata, … o tem se pogovorite z radiologom.
LP