Sum na srcku
Vse navedbe so ok, vse je dobro!
Vedno se naredi več meritev, vsaka je malo drugačna, vzame se povprečje.
Meritve so ok, ni kaj drugega za konentirat.
Pozdravljeni,
Vprašal bi vas še samo, če mogoče veste, če so kje opisane kakšne študije, ki bi potrjevale nenadno srčno smrt pri športnikih oz. posameznikih po uspešni operaciji VSD defekta. Namreč po AHA Task 4 piše, da kao 3-6 mesecev po uspešni operaciji, brez pljučne hipertenzije, disfunkcije prekatov, aritmij, ni omejitev za profesionalno ukvarjanje s športom.
Zanima me samo kakšno pa je tveganje za nenadno srčno smrt v takih primerih ? Če mogoče kaj veste?
LP
Izhajam iz istih podatkov kot vi. Iz mednarodnih smernic. Kaj pravijo te, ste navedli. Tako, da ne rabite skrbeti.
Pozdravljeni gospod doktor,
Zdaj, ko je ta epidemija malo berem stare izvide od sina, ki ima luknjico v pretino prekatov. A mi lahko samo poveste kaj je razlika med tlakoma, kjer pise, da je maksimalni gradient preko VSD je 93 mmHg, srednjega pa 53 mmHg. Kaj je razlika med tema dvema tlakoma, maksimalnega pa srednjega ?
Razlika tlakov je velika, kar pomenj, da so tlaki v desnem prekatu in v pljučni arteriji normalni in to je ugodno, normalno.
Pri dveh navedenih gradientih gre pri enem za maksimalni izmerjeni, pri drugem pa za povprečeni izmerjeni.
Ampak fizika UZ pa ni predmet tega foruma, o tem ne bova, za otroka ne igra nobene vloge.
Ne.
Krpica se preraste z endokardom, šivi ne popustijo, defekt se ne odpre ponovno.
Pa si razložite tako, če želite! 🤣😉
Področje srčnih infarktov sicer ni delokrog pediatričnega kardiologa, vendar na to vprašanje lahko odgovorim.
Srčnega infarkta, akutnega ali prebolelega, na podlagi rtg slike srca in pljuč ne morete diagnosticirati.
Pozdravljeni,
Zanima me, kako zanesljiva je metoda ultrazvoka srca pri gledanju funkcije, velikosti in debeline desnega prekata, po operaciji zaradi prirojene srčne napake levo-desnega šanta v prekatnem pretinu srca? Je ECHO dovolj za miren spanec al je nujna magnetna resonanca srca pri gledanju desnega prekata ?
Lp
Že odgovoril.
Izbiro metode morate ptepustiti kardiologu, navsezadnje se pod mnenje podpiše.
V večini primerov UZ zadostuje.
Živijo,
Doktor Vesel bi mi vedeli povedat, kaj je v bistvu razlika med Teflon patch in Teflon felt ?
Ko na internet vtipkam mi pod teflon patch vrže ven kot teflonsko krpico, medtem ko Teflon felt majhne krpice, ki so manjše od patcha in so lahko na šivih.
Verjetno lih ni to najboljše vprašanje za vas, pa mogoče mi boste vedeli odgovoriti.
Lp
Živijo,
Doktor Vesel bi mi vedeli povedat, kaj je v bistvu razlika med Teflon patch in Teflon felt ?
Ko na internet vtipkam mi pod teflon patch vrže ven kot teflonsko krpico, medtem ko Teflon felt majhne krpice, ki so manjše od patcha in so lahko na šivih.
Verjetno lih ni to najboljše vprašanje za vas, pa mogoče mi boste vedeli odgovoriti.
Lp
Odgovor ste našli sami.
Za kaj vas pa to zanima, mi pa pri najboljši volji ni jasno.
Ampak, odgovor imate.
Pozdravljeni,
Obračam se na vas, ker menim, da poznate zdravstveno anamnezo otrok po operacijah na odprtem srcu. Namreč ali je to res, da po mnenju žilnih kirurgov in ortopedov se otrokova prsnica vsaj do 12 leta ne bi šivala z žičnatimi šivi, ker še prsnica raste do 15 leta, končno osifikacijo pa pri 25 letu. Baje se pri otrocih uporabljajo resorbilni ali pa poliesterski šivi kot je npr Tevdek, pri odraslih pa žičnati šivi. Je to res, da se naj nebi šivalo s kovinskimi žičnatimi šivi v otroštvu, ravno zaradi zgoraj omenjenih razlogov ?
Lp
Razumeti morate, da to ni moje področje, odgovor, ki zagotovo ni enoznačen, boste morali zato poiskati pri kardiokirurgih.
Pozdravljeni Dr. Vesel,
Mogoce malo nerodno vprasanje in za vas nepomembno, bom vseeno vprasal. Morebitna brazgotina na srcni misici, konkretno iztocni trakt desnega prekata, za pristop do luknjice v pretinu prekatov, se morda vidi na magnetni resonanci ? Namrec operacija je bila opravljena leta 2004 in so takrat se kirurgi uporabiljali take vrste pristop, da so vzdolzno incidirali iztocni trakt densega prekata, pristopili do VSD defekta, ga zasili in prav tako so zasili nazaj rez za pristop do defekta.
Ali se morda to bolj vidi na magnetu kot na ultrazvoku srca ?
Lp
Povsem natančnega odgovora ne vem. Iz preprostega razloga, problem ni relevanten.
Ultrazvočno se takšnih brazgotin zagotovo ne vidi, za MRI pa ne vem z gotovostjo. Še enkrat, ni relevantno.