Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija sum na celiakijo??

sum na celiakijo??

Sem mamica triletne punčke pri kateri so na sistematskem pregledu zasumili celiakijo. Zanima me če je res lahko en simptom to je povečan trebušček, dovolj za sum na celiakijo. Hčerka odvaja 1 do 2 krat dnevno konzistentno blato, brez neprebavljenih delcev hrane, ne smrdi in tudi ni obilno. Driske do sedaj še ni imela in tudi bruhala ni nikoli. Je zelo živahna , vesela triletnica z hemoglobinom od 116-120 in tehta pri 100cm višine 13,6 kg. Sem vseeno lahko zaskrbljena, ker ima res malce večji trebušček, vendra takšna je že od rojstva?

Prosim za vaš čimprejšen odgovor, ker sem močno zaskrbljena.

Hvala in srečno,

mateja

Žal glede celiakije ne morem dosti pomagati, poskusi kaj več izvedeti na strani društva za celiakijo:

Ko je bil pri nas še sum na alergijo (zdaj že tri leta tudi uradna diagnoza), nam je pediatrinja svetovala enostaven test: otrokovo blato daš v lonček z vodo in če se blato ne potopi, je verjetno, da procesi v črevesju niso ravno pravi-maščoba se ne razgradi dovolj. To še ne pomeni celiakije, kolikor vem, je potrebno kar nekaj časa in testiranj, da je diagnoza potrjen.

Upam, da sem vsaj malo pomagala.

lp,
😀

Bolje, da se testirate prej (odvzem krvi), da ne boš v dilemi. Bodi srečna, da imaš tako pozornega pediatra, nam je šlo zaradi pediatra zelo za nohte, ker nas ni jemal resno. Imam hči, ki je imela pri 5,5 letih potrjeno celiakijo, pa bi bilo verjetno bolje, če bi se to zgodilo prej. Testirala sem sedaj 2 letno hči, ki pa na srečo nima potrjene celiakje. Prvi test je odvzem krvi in določitev EMA in IgA…. Boli le toliko, ker je venozni odvzem, upam, da naslednjih stopenj ne bosta šli skozi. Za več informacij sem ti na voljo, LP

Kateri pediater je tako sposoben, da ugotovi celiakijo samo iz povečanega trebuščka?

Želim ti čimboljše izvide!

Saj pediatrinja ni ugotovila, da gre za celiakijo, podala je samo sum na to bolezen.

mateja

Saj pediatrinja ni ugotovila, da gre za celiakijo, podala je samo sum na to bolezen.
Map, res me zanima kako ste posumili, da z otrokom ni vse vredu, naša rada je, je zelo živahna , vesela ima dobro kri, vredu prebavo….
Kaj so nadaljne preiskave res tako boleče, prve sma imeli sedaj v torek in ni bilo hudega.

Pišeš mi lahko tudi na mail.

lp
mateja

Mateja, sorry da se vmešavam, ampak…si ti tista taprava Mateja? Ker kar redno prebiram te strani zaradi naših težav, sem te našla. Nekako smo se zgubili, pa upam da si res taprava.
Da ti pomagam. Smo bili včasih samo preko Drave doma. :))) Resnično upam da bi se zopet lahko “našli”. Lep pozdrav.

Ok, v vsakem primeru pa….mi smo z našo triletnico bili redni gostje v gastro ambulanti v MB pediatrični. Resnično upam, da vam ne bo treba tja, ampak v tolažbo, boljše spoznati prej, kot pa prepozno. So pa tam prečudoviti zdravniki.
Aja, mi smo prišli tja zaradi naše alergije z mlekom, potem po povečanem trebuščku in driskah pristali tudi na sumu celiakije. Dali skoz vse preiskave, in ovrgli sum na celiakijo. Alergijo na mlečni sladkor pa smo prerastli.

Mateja, samo pogumno. Ampak čudno da samo zaradi trebuščka takoj sum.

Vso srečo.

Joj kako me veseli, da se ponovno piševa. Kako ste kaj? Zdaj imava pa že tri letnici :).
Še imam tvojo številko, te bom poklicala, da se kaj srečamo.
Zdaj pa k problemu; dali sva že osnovne preiskave skozi, tudi laktozo sva pili, vendar rezultati niso bili niti dobri niti slabi, več mi ni uspelo zvedeti.
Larisa ima res videti napihjen trebušček, vendar zaenkrat drugih težav do sedaj nismo imeli, tako da upam da se bo vse lepo izteklo. Hvala ti za lepe želje in pošiljam poljubčka mali Maruški.

Se slišiva,
mateja

Lahko pa so le paraziti v črevesju – gliste ali glivice. Za mojo hči je v Ljubljani na alergološki zdravnica kar direktno rekla .”Vaša hči pa ima takšen trebušček, kot otroci s celiakijo.” Pa se tako ne reče, ker smo starši za svoje otroke preobčutljivi in imela sem še dva tedna travme do krvnih izvidov, ki so bili seveda negativni. Dokazali pa smo preobilne glivice v črevesju, ko smo to odpravili je tudi trebušček izvenel in vse ostale težave tudi (slaba koža, hud srbež, močni vetrovi, diske in zaprtja). Imela je veliko več težav kot tvoja, pa vendar nima celiakije.
Čimprej naredite teste, da boš mirna!

Srečno – Mojca

Mateja, daj pokliči prosim. Ti napišem par besed na starševskem čveku, da ne bo komu tu v napoto. :)))
Si mi zelooo polepšala dan danes. Fajn te je srečat.

Je že prav, da greste čimprej na preiskave, pa tudi če je samo en simptom, zakaj bi odlašali on naredili še več škode…

Meni je zelo žal, da nisem dala pozornosti na trebušček mojega sineka, ki je bil od vedno napet in meni pač le simpatičen… Noben pediater ga ni opazil, le moja mama je vedno govorila, da mi pa nismo imeli takih trebuhov, OK, sem mislila, moj je pač fantek… itd…

Hočem povedat, ne se jezit na pediatra, to je super, da hoče takoj na preiskave, če pa se izkaže, da ni celiakija, pa še toliko bolje…..A je treba naredit vse za svojega otroka, da mu prihranimo trpljenje……

LP pa srečno….

New Report

Close