Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija sum na astmo in PEF

sum na astmo in PEF

Naš 6letnik je že od lanskega leta na zaščitni terapiji s flexotidom, kljub temu največkrat ponoči hrope in piska ter pravi, da ne more dihat. Takrat mu dam še berodual in nekaj dni zyrtec. Takšno hropenje se je zgodilo tudi danes ponoči, tako da celo noč nismo spali, nisem pa mu dala zyrteca, ker sva imela ravno danes pregled v alerg. pulm. ambulanti. Ko mu je zdravnica poslušala pljučka, je bilo slišati minimalno piskanja (ponavadi je čez dan precej boljše). Dala mu je pihat PEF (do sedaj še nikoli) in je pihnil 150. Po Ventolinu je čez 15 minut pihnil spet 150. Dobila sva natročilnico za “spirometer” in doma je čez dobre pol ure pihnil 200. Ali smo po ventolinu prezgodaj merili? Koliko naj bi zdrav 6 letnik z 20kg in 119 cm pihnil? Zraven je sedaj še z vročino 38,4, tako da piskanje in hropenje pri njem skoraj vedno sproži infekt, na koncu pa se mu “viroza” skoraj vedno izrodi v nekaj čudnega, potrebnega obravnave v bolnici. Poslana sva bila tudi v LJ na pediatrično za raziskat njegov imunski sistem in celični odziv.
Torej, koliko naj bi pihnil, ali je to astma ali sum nanjo, beležit morava pef, pa ne vem, kam označit, da je prejel berodual, ker se potem PEF izboljša? Kateri PEF vzeti za najboljši – najboljši od treh pihanj ne glede na to, da je pod berodualom, ali takrat, ko je zdrav? Pediater mu je nekajkrat zmeril suturacijo, ponavadi je po piskanju okrog 93 – 95, pa pravi da je vse ok in naj nadaljujeva s terapijo z berodualom in flexotidom… Je to res v redu, če tu omenjate pod 94 že kot kritično?
Hvala že vnaprej!
piškotek

Aja, je pa močno alergičen na pršico ter beljak in rumenjak!

Tudi naš pet in poletni sin je alergiče na prah, pršico, trave, cvetni prah,…Obiskujema alergologa in si meriva PEF, sicer moram priznati, da ne prav redno, razen ob prehladih.

Napoten je bil k alergologu zaradi pogostih laringitisov čez vse leto in nekaj bronhitisov vsako zimo. Astme nam niso potrdili.

Doma nimamo zaves, tapisonov, preprog,…ima prevleko proti pršica, v sobi kjer spi ionizator, in moram reči, da nima nobenih težav, niti nima nobene zaščitne terapije, kljub kar visoki alergiji: prišca +++, prah ++,…., razen ob pojavu laringitisa jemljeva Zyrtec.

Težek je cca 21 kg, visok 117, njegov PEF pa je med 200 in 250 (največrat 230), manj nikoli ne pihne, res pa je, da že kar dolgo ni bil bolan. Sicer se mu je posrečilo pihniti že tudi 290, ampak ker se je to zgodilo 1x ali 2x, se za njegov maksimum šteje 250 in od tega se potem računa 80% in 60%. To so tiste meje, ki smo jih dobili v navodilih.
Ponavadi pihne 3x in največjo vrednost si zabeleživa.

Nočem strašiti,toda 94 je pri naši pediatrinji že znak za paniko.

Moja hči je stara 11 let in pri 150cm višine in 36 kg mora napihati od 370 naprej.Pod to mejo dajeva ventolin dvakrat na dan 3 vpihe.Če ni prehlajena in je vse v redu piha okrog 420 .
Piskanje kot ga opisuješ ti smo pri nas opazovali tri leta.Hodili k zdravniku,prebolevali bronhitise in lanko leto tudi pljučnico.Po napadu meseca aprila ,ko je napihnila samo 180 sem imela vsega dovolj.Za las smo ušli bolnici in kisiku.Ker sem vedela ,da mora obstajati vzrok takšnemu obolevanju in piskanju sem odšla na testiranje.Ugotovili so astmo in alergijo na pršico in mačjo dlako.
Imamo Flexotid in obvezno zraven še Singulair,ter v zimski mesecih zaradi pršice še Aerious tablete.Mislim da tebi manjka Singulair.To je novejše zdravilo.Sicer pa ,če piska so pljuča polna sluzi – vneta.

Pri nas je stanje sedaj takšno,da kar ne morem verjeti,da je res.Ni kašljanja,ni piskanja in do sedaj še ni manjkala v šoli.Bili smo tudi na Debelem rtiču in mislim da je tudi to naredilo svoje,

Torej.. ne pusti ,da pride tako daleč (astmatični napad) kot je pri nas.Berodual ni zdravilo, ampak samo širi pljuča in dihanje je lažje.Ti potrebuješ testiranje za astmo,in obvezno zraven flexotida singulair.
Kar hitro do zdravnika.

Zdravo! Pozabila sem napisat, da sva včeraj dobila tudi recept za Singulair. Ponoči je bilo spet slabše, zjutraj je pihnil le 130 (od 110-130), zdaj pa že celo dopoldne močno kašlja, kot bi ga dražilo in zraven hrope in piska – a ne tako hudo kot ponoči. Dobil je Berodual, flexotide, singulair in zyrtec – v razmaku, pa se bojim, da je to vse skupaj preveč, pihne pa kljub vsemu okrog 170… Navodila sva dobila zelo nejasna, tako da bom vseeno poklicala njegovega pediatra (dela popoldne). Vročina je ponoči narasla na 39, zdaj trenutno je brez. Kaj ima sploh vročina zraven? Naj ga kar peljem ali počakam, kdaj naj bi pa singulair oz. vse skupaj “prijelo”, da se stanje izboljša?
Hvala še enkrat!

Naš tudi ob virozi vedno odreagira s hujšimi znaki, kot so piskanje, hropenje, močan kašelj, v plučih ima vedno polno sluzi.
Midva v takšnih primerih ponavadi hodiva v ZD na inhalacije, vsakodnevno, tudi vsak dan sva se hodila poslušat.

Jaz na tvojem mestu bi odšla do zdravnika, pa naj ga poslušajo.

Mi smo zato začeli bolj delati na preventivi, da smo mu dvignili imunski sistem in sploh ne pride do prehlada, ker ob virozi je vedno sledil bronhitis.

Pri nas jemljemo en vpih flexotida 250 zjutraj in enega zvečer.Zvečer poleg flexotida še tabletko singulaira in tableto aeriousa,(ti imaš drugo antialergijsko zdravilo nekateri dajejo tudi claritine).Berodual je podobno kot ventolin,samo nekoliko manj močna zadeva.Berodual jemlješ ob poslabšanjih,kadar otrok dobi infekt oziroma kadar PEF pada.To ni zdravilo,ki bi karkoli konkretno zdravilo,širi pljuča,zato da otrok lahko lažje diha oziroma da se lažje izkašlja.Berodual oz ventolin jemlješ ponavadi tri krat na dan po dva ali tri vpihe odvisno koliko je otrok star.Mislim,da je dva vpiha pri vas dovolj.To jemlješ toliko časa dokler PEF zopet ne naraste.

Ker se mi zdi ,da ne veš točno koliko otrok pihne ko je zdrav,bi si za izogibanje takšnim situacijam kot si ti sedaj , morala čimprej začeti zapisovati in vsakodnevno meriti PEF.Kupi si merilnik (če imaš dobrega pediatra ti bo morda dal recept) in si naredi tabelo in vsak dan zapisuj meritve.Tiste dni ko bo bolan in bo PEF pade si na diagramu označi.Označi tudi tiste dni ko jemlje Berodual,kajti po Berodualu takoj nastopi olajšanje in bo pihnil več.Ko boš imela nekaj zapisov PEFa v dneh ko bo otrok zdrav,si izračunaj povprečje.80% tega povprečja je še zadovoljivega,če bo pihnil manj,moraš začeti z vpihi beroduala in to toliko časa dokler ne bo PEF normalen.

Če mu slučajno delaš kakšne inhalacije(nad soparo z dodatki eteričnih olj) ti svetujem da prenehaš.Inhalacije so lahko samo preko inhalatorja (sama sem ga kupila in ni mi žal),ker gre tam za hladno razpršene kapljice in ne vroče kot to naredimo napačno doma po možnosti s kakšnim loncem in brisačo čez glavo.Inhalator je takšen kot pri zdravniku.Glede na to kakšne težave imate ste inhalacije najbrž že dobili.V ta inhalator gre fiziološka raztopina.Če je hudo , pri zdravniku dodajo Berodual.Za doma fiziološka zadošča.Pomaga pa takšna inhalacija tudi pri zamašenem nosu.

Toliko.Želim vam čimprejšnje okrevanje.
Verjemi,da sem šla sama skozi vse to kar sedaj preživljaš ti.Bilo me je strah ,toda sedaj imam občutek,da situacijo nadzorujem.Meritve so zelo pomembne.važno je da veš kolikšen je otrokov normalni PEF in da ob poslabšanju takoj reagiraš z Berodualom.Tako se da izogniti bolnici in kisiku.Zdravila imaš prava .Singular bo začel delovati hitro,flexotid pa menda pravi učinek pokaže po dveh mesecih jemanja.Zdravila so varna ,zato je nujno da paziš da jih redno jemljeta.

Prosi za testiranje in naj ti povedo ali je sum na astmo ali ne.To se ugotovi zelo preprosto.Dobi tri vpihe Ventolina Izmerijo PEF pred vpihi,počakaš 15 minut , izmerijo PEF po vpihih in će je razlika (ne vem točno 15 ali 20% ??)
je sum na astmo potrjen.

Anita in Nataša, obema hvala!
Nama so včeraj naredili ta test z vpihi ventolina. Pred tem je pihnil 150, 15 minut po tem pa tudi 150. Dobila sva merilnik in v roku ene ure je doma pihnil 200. Je možno, da mu je ventolin začel delovati kasneje kot po 15 minutah?
V bistvu ne vem, koliko pihne, ko je zdrav, ker sva merilnik šele dobila, od včeraj si tudi zapisujeva. Je pa olajšanje po Berodualu tudi kasnejše kot po 15 minutah.
Ja, seveda delava napako z inhalacijami, če je to to, nama je bilo svetovano, naj se zapreva v kopalnico in spustiva vročo vodo, vanjo streseva sol in potem naj vdihava paro. V ZD na inhalacijah pa sva v zadnjem letu tudi že kar nekajkrat bila…Kakšen inhalator imaš in kje se ga dobi? Koliko stane, ali se ga da dobit tudi prek naročilnice?
Trenutno nam vročina spet narašča, 38.3, piskanje in hropenje ostaja, pihne 170. Pediater je rekel, naj počakava in se spet slišiva okrog 19. ure
Hvala in lp!

To kar sem ti napisala o inhalacijah sigurno drži , ker vem,da je bilo pri nas po inhalacijah z vroćim zrakom slabše in piskanje je bilo hujše.Enako se je zgodilo v savni,če sem dodala eterična olja v vodo.Tudi pulmolog pri katerem sva bili mi je pojasnil to razliko.Zato pri nas ta aparat koristimo vsi ,tudi kadar gre samo za nahod,ker fino odmaši nos.Seveda je masko potrebno prekuhati,če je več uporabnikov.

Ko sem iskala inhalator je bil najcenejši tale tule :
http://www.pulmodata.si
Kupila sem Family silver stal je 17.490,00 SIT (meseca maja).Zraven dobiš masko za čez usta in nos ter posebej samo inhalator za nos.Mogoče kdo pozna še kaj cenejšega.Sem zelo zadovoljna.Če boš odšla na to internetno stran boš videla da je majhen,v torbici in ga lahko tovoriš kamorkoli.Doma imam vedno pol litra fiziološke raztopine in stvar funkcionira.
Pri vas gre najbrž za infekt,ker ima vročino.Ali ti je dal kakšen antibiotik (za to bi moral pogledati kri)ali samo zbijaš vročino s sirupom oz.lekadolom ?Po Berodualu oljšanje nastopi kar hitro. Takrat,ko je bilo pri nas najhuje sva ga imeli v obliki raztopine ,dodali sva ga v fiziološko(Količino je določila pediatrinja),posodili so mi inhalator (ker ga še nisem imela )za domov in sva inhalacije delali na 6 ur tudi ponoči.Posodili so mi tudi aparat za merjenje kolićine kisika v krvi in ko je bilo res hudo sva ga imeli samo 91.Ponoči sem morala šteti število vdihov.Če je s pljuči slabo se število vdihov poveča tudi do 40 na minuto in so zelo kratki.Da sem vso to aparaturo dobila domov se moram zahvaliti temu,da so bili prvomajski prazniki in da je pediatrinja soseda.
Rekla mi je,da bi ob normalnem dnevu in če bi prišla v njeno ordinacijo morala v bolnico na kisik.
Od takrat sem s temi zadevami založena.Inhalator sem kupila takoj naslednji teden.

Pomiri se in otroka opazuj.Če bo slabše pa pojdi k dežurnemu .

Zdravo:)
Pri nas gre verjetno za sočasen infekt, naš mali ima tudi probleme z imunskim sistemom in sicer je njegov celični odziv nepredvidljiv – zato sva sedaj poslana v LJ na pediatrično alergološko, čakava datum. Verjetno tudi zato Berodual prime kasneje.
Hvala ti za informacije, verjetno se bomo kar odločili za nakup, ker mu inhalacije pomagajo oziroma vsaj omilijo težave! Če pa mu vročina ne pade, bova šla pa še kri dat :(, pa bomo videli. Ali se lahko da kakšen sirup za pomiritev kašlja? Ne neha kašljat, pravi da ga od tega že glava boli…
Lp, poškotek

Mogoče bi lahko dala Sinecod sirup za zvečer,vendar raje vprašaj v lekarni.Sinecod pomiri kašelj,kar je važno predvsem zvečer.Malo mu tudi dvigni vzglavje.Pazi,tudi to,da ne bo v sobi kjer spi presuh zrak.Mogoče daj na radiator mokro krpo ali pa posodico z vodo.
Načeloma so me opozorili da je treba paziti pri sirupih za kašelj.Obstajata dve vrsti:Za pomiritev.oz zaviranje kašlja in za izkašljevanje.Sama sem v začetku večkrat naredila napako in takoj posegla po tistem,ki kašelj zavirajo ,ker nam je šel kašelj že tako na živce ali pa nismo spali cele noči.S tem narediš kar precej škode.Pljuča so polna sluzi,zato mora ta sluz ven,torej jo je potrebno izkašljati.Ne vem če to pri vas obvladate.Majhnim otrokom je težko dopovedati,da naj sluz izpljunejo.Če je kašelj moker sem ponavadi naredila tako,da sva šli v kopalnico,dala sem ji pručko da je stopila nanjo,se globoko nagnila nad umivalnik in sva tako sklonjeni kašljali Ponavadi je uspelo sluz izpljuniti.Seveda je otrok po tem kar precej utrujen.
Torej za pomirjanje kašlja sta sirupa Sinecod in Panatus,za izkašljevanje pa Solvolan in razni sirupi iz islandskega lišaja,materine dušice in podobno.
Načeloma sem dala Sinecod ali Panatus samo zvečer,zato da je spala.Za izkašljevanje pa čez dan.Vse to dobiš brez recepta,vendar še enkrat preveri pri farmacevtki ali zdravniku to kar sem ti napisala.

Še na nekaj sem postala pozorna.Napisala si,da otrok kašlja predvsem ponoči.Če ima slučajno alergijo na pršico,ki se večinoma zadržuje v prahu(zavese,preproge,vzglavniki,jogi)in ga daš zvečer spat,skozi prevleko v vzglavniku to vdihava in ga draži.
Alergen ni pršica,ampak njen iztrebek.Hrana pa je človeška koža,prhljaj in podobno.Če si mogoče brala kaj po internetu si mogoče opazila da mnoge mame pišejo,da se stanje umiri,ko oblečejo blazino v antialergijsko prevleko.
Tudi pri nas je bilo tako.
Seveda pa je bila glavni krivec za kašelj naša 12 letna muca,ki sem jo večkrat hčerki pustila kar na postelji in sta skupaj spali.Pri hiši smo jo imeli še pred njenim rojstvom in praktično sta rasli skupaj.Vedno ko je bila bolna se je tolažila s tem,da sem ji pustila,da je muca spala na njenih nogah ob vznožju postelje.In kaj se zgodi na testiranju?Izvem,da je alergična na mačjo dlako in sem tako vzrok imela ves čas pred nosom.
Kriza.
Upam,da boš na testiranju kmalu na vrsti.Sama sem čakala kar 3 mesece (Jesenice)

New Report

Close