Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca sum na astmo

sum na astmo

Ker sem na preventivnem slabo pihnila za kapaciteto pljuč me je sedaj pulmolog kjer sem imela pihanje spet ravno na meji poslal še na Golnik na metaholinski test.Kaj lahko sama storim za to da bi se mi izboljšala kapaciteta pljuč.Strah me je ker če imam astmo se mi zdi čudno ker razen tega da slabo pihnem nimam drugih znakov za astmo.Kaj naj storim?

Pozdravljena!
Kapaciteta pljuč ni ravno merilo, če imate astmo ali ne, so pa vam med pihanjem izmerili (verjetno) še druge parametre, tu gre predvsem kolikšen del zraka ste uspeli izdahniti v prvi sekundi najhitrejšega izdiha in razmerje tega in kapacitete pljuč. Metaholinskimtest se uporablja predvsem za izključevanje astme. Sama lahko na pljuča “vplivate” s športom in s tem, da ne kadite. Astmo (določene stopnje) pa se zdravi s protivnetnimi zdravili in se jo z “domačimi ukrepi” ne da ozdraviti.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor. Zanima pa me še če se lahko ta metaholinski test dela tudi če jemljem Tegretol in Keppro ker sem tudi epileptik.

Kolikor mi je poznano, zaradi tega ni posebnih omejitev. Lep pozdrav!

Zdravo.
Že nekaj časa imam probleme z dihanjem, in ne vem več na koga naj se obrnem. Začelo se je pred dvema letoma, ko sem dobila prvi napad dihanja in so me z rešilcem odpeljali v bolnico..to se je kar nekajkrat ponavljalo, tako da sem kr nekajkrat morala biti v bolnici in iti čez malo morje pregledov. Na koncu so me dali še na pregled ali sem na kaj elergična in ugotovili da na pršico, spet drug zdravnik je reku d je vse to s psiho nastalo. Imela sm tut fleksotide in ventolin, kaeti mi niso dosti veliko pomagali. Po dveh letih imam še vedno napade. Ni fajn ko cele noči ne spim, in sploh več normalno ne znam in ne morm dihat, ves čas lovim sapo.. Prosim če mi res lahko kako kdo pomaga, ker se počutim čisto nemočno..
Hvala!

Pozdravljeni!
Ugotavljanje astme načeloma ni blazen problem s spirometrijo in določenimi testi, napadi občutka dušenja pa so tudi pogosto psihičnega porekla in tudi tu je možno pomagati. Sama alergija na pršico žal ne pove dosti o tem, če imate astmo ali ne. V glavnem….ne vem kaj ste že opravili, a ugotavljanje vzroka težav ne bi smel biti velik problem.
Lep pozdrav!

New Report

Close