Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Sum na alergijo

Sum na alergijo

Lepo pozdravljeni,

pišem saj sama nisem več dovolj pametna v čem bi lahko bil problem. Torej, da opišem našo situacijo. Hči je stara 9 mesecev (kmalu bo stara 10), rojena je bila tri tedne prezgodaj z nizko porodno težo, kot novorojenček je prebolela zlatenico. Hči sicer lepo napreduje, pridobiva na teži ter raste, razvojno ni zaslediti odstopan. Težava pa se pojavi, saj opažam, da si nenehno mane oči ter nos in da nenehno nosi stvari v usta. Vem in razumem, da je mencanje oči ter nosu običajno za dojenčke, ko so zaspani, a pri naši se to pojavlja ves čas ter tudi med spanjem. Prav tako vem, da je nošenje stvari v usta običajno za dojenčke, a naša punca to počne ves čaa bedenja in tudi med spanjem sem zasledila, da tišči odejo v usta. Najprej sem vse omenjeno pripisala običajnemu obnašanju dojenčkov ter izraščanju zobov, a se zadeve slabšajo zato sem začela sumiti na alergijo. Naj omenim, da nima nobenih kožnih ozpuščajev ali kaj podobnega. Nikoli nismo opazili posebnosti pri njenem blatu (npr.: sluzi ali krvavih niti). Ali bi lahko v tem primeru šlo za kakšno alergijo ali bi morda bil vzrok kje drugje.

Za vse odgovore se lepo zahvalujem. Vsak komentar je dobrodošel.

Tudi jaz ne bom kaj bistveno bolj pametna – sem pa prepričana, da to, kar opisujete, niso znaki alergije. Kjer bi bilo mencanje oči, nošenje v usta ipd. posledica draženja (lahko kemičnega ali imunskega), ki ga vedno spremlja tudi pordelost kože in sluznic (ne nujno izpuščaj) ter povečan (voden) izcedek iz oči, nosa. Prav tako opisane težave niso povezane s prezgodnjim rojstvom, nižjo porodno težo ali zlatenico, tudi ne z izraščanjem zobkov.

Dojenčki imajo za “tolažbo”, za “zabavo” ali za “uspavanje” različne vzorce gibanja, obnašanja – tudi mencanje oči, vlečenje za uhlje, drgnjenje glavice ob podlago, mečkanje “ninice”, sesanje prsta ali “tačke” plišaste igračke sodijo mednje. Zato me njeno obnašanje ne bi pretirano skrbelo – bi pa poskrbela, da ima v budnem stanju vedno “alternativo” za zabavo, bodici igračo, bodisi starosti primerno “knjigico” (iz blaga), zelo uporabne so tudi “hobotnice” z dolgimi svedrastimi lovkami.

Prej ali slej si bo našla nove načine “zabave”, vi pa nove skrbi :-)…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close