sum
Spostovani, ko sem prebrala vas prejsnji post, me je kar malo zaskrbelo. Stara sem 26 let, sekiram se za vsako malenkost. Nekaj tednov nazaj sem bila pri zdravniku zaradi tesnobe..pojavili so se mi tudi kot neki prevali srca (aritmija). Zdaj pa k sumu. Vcasih …ne vedno…posebno ko sem prehlajena ali posebej vznemirjena, cutim sumenje v prsih, predvsem ce si polozim dlan na zgornjo levo stran prsi zelo redko tudi na desni strani. Bila sem ze na ekg-ju, vendar ni bilo kaj videt. Zdaj grem na obremenilni test, pa kmalu se na UZ srca, ter UZ scitnice. Naj povem, da obcutim ta sum res obcasno, drugace drugih tezav s srcem nimam, tezke sape nimam, noge mi ne otekajo. Pri poslusanju mi je internist rekel, da slisi rahel sistolni sum (je pa rekel, da naj bi to bil nek iztisni sum). Naj se povem, da cutim ta sum – mocan res obcasno, predvsem ko sem prehlajena, KAJ BI LAHKO TO BILO? Je to kaj zelo nevarnega? Naj se povem da je moja mama ko je bila mlada imela sum na srcu. Prosim za nasvet.
Šumi, ki jih čutite (slišite?) v zgornjih predelih prsnega koša, predvsem, ko ste prehlajeni ali vznemirjeni so zelo verjetno šumi, ki nastanejo v dihalnih poteh. Včasih v navedenih predelih prsnega koša slišimo šume, ki nastajajo v dovodnicah. Z osluškovanjem na hrbtu zdravniki ugotavljamo šume, ki nastajajo v glavni odvodnici (aorti).
Zanima me izvid UZ-pregleda srca.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Pri obravnavi šumov na srcu in v žilah ločimo dve skupini. V prvi skupini so funkcionalni šumi, ki so slišni pri velikem številu otrok in daljšo dobo v teku njihovega življenja. Za funkcionalni šum se zdravniki opredelimo, ko z nobeno preiskavo ne ugotovimo sprememb na srcu ali v žilah.
V drugi skupini so šumi, ki nastanejo zaradi različnih sprememb na srcu ali v žilah. V teh primerih potrdimo organsko naravo šuma z ustreznimi preiskavami. Pri organskih šumih se v teku življenja začnejo kazati različne težave.
Šumi, ki nastopajo samo občasno, kot je pri vas, zanesljivo nimajo svojega izvora v organskih spremembah na srcu ali v žilah. Ne izključujem možnosti, da gre za funkcionalne šume, ki nastajajo v srcu ali v žilah. Bolj verjetna pa se mi zdi domneva, da imajo v vašem primeru šumi svoj izvor v dihalih. Šumi v aorti so organskega izvora in so stalno prisotni. Naravo šuma ugotovimo z ustreznimi preiskavami. Zdravljenje je različno in odvisno od izvidov.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.