suhe oci?
Pozdravljeni g. doktor,
ker pri iskanju po forumu nisem nasla sorodnega vprasanja, se obracam na vas. Bila sem na pregledu za scitnico in sicer zaradi povecane scitnice (golsa), ki jo je opazil splosni zdravnik. Po prvih preiskavah so ugotovili, da je scitnica povecana, vendar deluje normalno, ugotovili so tudi dve cisti, bila sem punktirana, izvide se cakam. Do tukaj mi je, vsaj mislim da, vse jasno.
Ker se mi oci veliko solzijo (ko se smejim, zeham, mi iz oci kar tece) mi je bilo receno, da je to od scitnice – kronicno vnetje. Dobila sem kapljice za oci Isopto tears in gel za oci Lacryvisc (oboje Alcon). Vendar to so kapljice in gel za zelo suhe oci (umetne solze), moje oci pa se solzijo – in se kako. Moje zelo laicno vprasanje je: ali umetne solze delujejo dolgorocno tudi na vse prej kot suhe oci? Umetnih solz se nisem uporabljala, saj se bojim, da bom potem neprestano v solzah.
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Irena
Spoštovani!
Glede na opis vaših težav je vprašljivo ali so težave z očmi v povezavi z boleznijo ščitnice. Ugotovili so vam povečano ščitnico, ki deluje normalno in dve cisti v žlezi, ne gre pa za avtoimunsko bolezen ščitnice, ki je pogosto povezana s spremembami na očeh (endoktina oftalmopatija). Pogosto je lahko prekomerno solzenje dejansko posledica draženja očesa, ki je sicer presuho, tako, da umetne solze delujejo blagodejno. Vsekakor priporočam pregled pri oftalmologu.
Spoštovani!
Na suho oko vas lahko opozarja več različnih simptomov. Eden najpogostejših je solzenje očesa.
Pri suhem očesu prihaja namreč do nestabilnosti v solznem filmu zaradi sprememb v sestavi solznega filma.
Naravni solzni film sestoji iz treh glavnih komponent:
MUCINSKA PLAST : notranja plast
VODNA PLAST: osrednja plast
LIPIDNA PLAST: zunanja plast
Mucinska plast se nahaja neposredno ob roženici. Izravna majhne nepravilnosti na roženični površini. Omogoča, da je površina roženice hidrofilna in zato se vodna plast bolje prilega roženici. Vodna plast predstavlja največji delež v sestavi solz. Vodna plast vsebuje tudi proste mucinske mulekule, ki dajejo solznemu filmu posebne reološke lastnosti (viskoelastičnost), ki so zaslužne za zmanjšano trenje pri zapiranju vek. Lipidna faza dodatno stabilizira vodno fazo s tem, da preprečuje njeno prehitro izhlapevanje in preprečuje, da bi solze odtekle preko robov vek. Spremembe v sestavi katerekoli od teh plasti lahko povzročijo znake suhega očesa. Solzni film zaradi svoje nepravilne sestave prehitro razpada in oko ni dovolj dobro zaščiteno. Dodatno lahko k težavam s suhim očesom pripomorejo tudi težave z vekami.
Eden prvih znakov suhega očesa je povečano solzenje, saj oko želi s povečanim solzenjem kompenzirati nestabilnost solznega filma.
Za več informacij o suhem očesu vas vabim, da obiščete stran:
Redna uporaba kapljic ali gela vam lahko pomaga vzdrževati stabilnost solznega filma, saj večina dobrih kapljic vsebuje polimer, ki stabilizira naš solzni film. Eden takih polimerov je hialuronat.
Lep pozdrav
Peter Fojkar, Optimed
[hr]
To sporočilo je poleg informativne tudi komercialne narave. Podjetje Optimed namreč zastopa izdelke Vismed, švicarskega podjetja TRB Chemedica.