Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Suha usta/suhe oci in scitnica

Suha usta/suhe oci in scitnica

Spostovani,
ze v enem od prejsnjih sporocil sem sprasevala glede suhih ust, ki se mi pojavljajo v zadnjih mesecih, zraven so prisotne tudi suhe oci. V tem casu sem bila pri revmatologu, vendar je bil krvni test na Sjogrenov sindrom negativen. Stanje sline niha, glede oci pa je test pokazal premajhno kolicino solz.
Ker sem zasledila v prilogi casopisa Dnevnik (Moje zdravje 15.april) clanek na temo suhih ust, kjer je kot vzrok navedeno nepravilno delovanje scitnice, me zanima, ali je to znak presezka ali pomanjkanja tiroksina. Kako pogosto scitnica to povzroca in ali je le prehodne narave.
Za mnenje se vam najlepse zahvaljujem.
lp Sanja

Spoštovani!

Moteno delovanje ščitnice samo po sebi ne povzroča “suhih ust”. Najpogostejši vzrok za premajhno delovanje ščitnice je kronični tiroiditis Hashimoto. Bolezen pogosto spremljajo druge avtoimunske bolezni (Sjogrenov sy, perniciozna anemija, Addisonova bolezen…). Pri nekaterih od teh se lahko pojavi občutek suhih ust.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

povečana ena dojka.

Suhe oči pri povečanem delovanju.

Pozdravljeni!

Tudi jaz sem se ob Hashimotu srečala s težavo suhih ust in oči. Očesno sluznico sem imela tako izsušeno, da so me oči kljub umetnim solzam 10-krat dnevno bolele globoko v jamici. Na očesni kliniki so težavo, ki se ni izboljšala kljub 1-letnemu zdravljenju pripisali hashimotu, češ da se pogosto pojavljajo težave s suhimi očmi. Po 2 letih se je zadeva sama izboljšala. Ravno tako je bilo s suhimi usti, ker nisem imela sline me je bolelo celo območje od ust do žrela. Zadeva je tudi sama od sebe minila in včasih se zopet pojavi. Nimam ne Adisonove bolezni, ne Sjogrenov sindroma. Sem pa zasledila, da ima kar nekaj oseb s hashimotom identične težave, tako da jaz ne bi ravno trdila, da tukaj ni nobene povezave s ščitnico.

Pozdrav,
Anita

No tudi jaz sem se pozanimala pri proizvajalcih sredstev za lajsanje tezav in dobila informacijo, da avtoimune bolezni vplivajo na parasimpaticno zivcevje, ki regulira izlocanje sline. (iz vec virov pa sem izvedela, da je na splosno lahko prizadeto parasimpaticno zivcevje pri Hashimotu, odtod tudi simptomi okoli srca: tiscanje, zbadanje…).
lp Sanja

New Report

Close