Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Suha usta / stanje zob

Suha usta / stanje zob

Spostovani,
imam Hashimoto tiroiditis in jemljem nadomestne hormone, stara sem 36 let.
Približno kaksno leto se mi pojavljajo v bolj ali manj izraziti obliki tezave s suhimi usti, problem je predvsem ponoci, saj se zjutraj zbudim s tako suho sluznico v poziralniku, da se mi tableta nalepi nekam na stene poziralnika.
Bila sem na pregledu pri revmatologu in stomatologu za ustne bolezni, vendar Sjogrenov sindom ni bil potrjen (protiteles nisem imela prisotnih, drugih preiskav pa zaenkrat niso izvajali).
Odkar imam bolj suha usta, se mi je nekoliko poslabsalo stanje zob, kljub redni ustni higieni.
V zadnjih mesecih mi je nekako tiho odmrla stirica zgoraj in mi zdaj sanirajo korenino (za tri tedne so vstavili nek kalcijev ???, ki naj bi deloval protivnetno, nad korenino je namrec vidno rahlo vnetje), zob pa je rahlo nestabilen.
Moje vprasanje je, ali se lahko taksno vnetje razsiri se na ostale zobe?
Dlesni mi sicer ne krvavijo in so na zunaj videti normalne, se mi pa zdi, da so tudi okoliski zobje okoli stirice postali nekoliko manj cvrsti.
kaj je torej vzrok za tiho odmrtje zivca in ali morda zaradi napacnega pHja v ustih lahko odmre se kak zob?
Hvala in lp
Tjasa

Spoštovana Tjasa,

pomanjkanje sline spremeni sestavo ustne flore (razmerje med mikroorganizmi), poleg tega pa manjša količina sline tudi slabše opravlja svoje fiziološko čiščenje zob.
Kako si pomagati? Poskušajte čim bolj spodbujati žleze slinavke k izločanju sline – žvečite žvečilni gumi, sesjte kisle bonbone, pijte vodo z dodatkom limone,…. Poleg navedenega boste morali zelo “okrepiti” ustno higieno.
Izraza “tiho odmrtje” zoba pa ne poznam, tako da ga ne morem komentirati.

Zahvaljujem se vam za odgovor. Pod tiho odmrtje sem mislila tihi gronolom, kjer bolecine niso prisotne, ne vem, ce je uraden strokovni termin.
Glede umetne sline me zanima, kupila sem spray in pri sestavi opazila, da so v njem prosotni fosfati (verjetno zaradi povecanja viskoznosti kot pri pralnem prasku??). Glede na to da fosfati niso ravno najugodnejsi za zadravje me zanima, ali je priporocljiva dolgotrajna uporaba tega proizvoda?
Hvala in lp
Sanja

Spoštovana Sanja00,

hm, glede fosfatov pa vam ne znam odgovoriti. Umetna slina je zagotovo namenjena dolgotrajni uporabi, tako da dvomim, da bi bile v njej snovi, ki bi zaradi dolgotrajne rabe lahko škodile.
Če vas prav razumem, je pri vas prišlo do odmrtja pulpe, vi pa se ne spomnite bolečin. Možno je, da se je to zgodilo že pred časom, ker pa pulpa ni bila inficirana z mikroorganimi, je sterilno odmrla, vnetja ni bilo in s tem tudi ne produktov, ki pri tem nastajajo in povzročajo značilne težave.

New Report

Close