Suha usta in scitnica
Spostovani,
ze kaksno leto se mi poleg Hash tir. pojavlja problem s suhimi očmi in usti.
Bila sem na pregledu pri okulistu, revmatologu in stomatologu, vendar Sjogrenov sindom ni bil potrjen (protitelesa niso bila prisotna, vendar je menda za gotovo diagnozo potrebna biopsija zleze).
Okulist mi je zatrdil, da so problemi s suhimi ocmi lahko povezani s stanjem hormonov, pravtako so mi farmavecti, ki so zastopniki za proizvode, ki pomagajo pri suhih ustih zatrdili, da je vzrok lahko scitnica ( v povezavi z vegetativnim zivcevjem?).
Problem se pojavi, ker imam posebej pozimi (zaradi centralne kurjave), zjutraj tako izsuseno sluznico v poziralniku, da se mi kljub vodi, ki jo zraven popijem in vlazilcu zraka, tableta Eltroxina prilepi nekam na pozirlanik, zato nisem prepricana, ali se vedno absorbira zadostna kolicina zdravila, saj sem se zacela hkrati s poslasanjem stanja v ustni votlini pocutit naenkrat zelo hipo (stiskanje v prsnem kosu kot pri pomanjkanju kisika, tezave s koncentracijo, utrujenost etc…). Na izvid TSHja se cakam, vendar je bil v zadnjem letu in pol ves cas okoli 1. Tudi scitnica mi je v zadnjem tednu otekla. je problem lahko slaba absorbcija zaradi izsusene sluznice? Sedaj jemljem 75 mcg Eltroxina (imam 65kg).
Hvala in lp
Sanja
Spoštovani!
Sindrom “suhih ust” in tudi “suhih oči” lahko pogosto spremlja Hashimotov tiroiditis. Gre za več avtoimunskih bolezni, ki se pojavljajo hkrati. Priporočljiva je uporaba umetnih solz in umetne sline. Malo verjetno je, da bi zaradih suhih ust dejansko ne prišlo do zadostne absorbcije tiroksina.
Lep pozdrav!