Najdi forum

SUHA USTA

Pozdravljeni!

Zanime, od kod nenadoma suha usta oz. pomanjkanje sline?? sploh pri požiranju imam občutek, kot da imam v ustih proti grlu “stiropor”. Naj povem, da sem pred trem leti leti imela HP, bila je tudi uspešno odpravljena. Na zadnje sem imela še urea dihalni test (leta 2008, ki je bil negativen). Od zdravil jemljem samo rupurtu, po potrebi. Vmes sem bila še operirana na žolč. Zdaj tri tedne nazaj pa opažam to suhost v ustih oz. pomanjkanje sline, zraven tega me peče po požiralniku in imam občutek žerjavice in seveda še oboložen jezik, ki je pri meni kar stalnica.
Kaj mi svetujete, je potrebno takoj do lečečega zdravnika glede suhih ust in opraviti mogoče še kakšen pregled za želodec?
Imam še eno vprašanje glede žolča, nekje sem zasledila za tablete rowachol, zanima me, ker imam odstranjen žolčnik ali si bi lahko težave lajšala s temi tabletami oz. kapsulami?

Za kakršenkoli odgovor se Vam lepo zahvaljujem!

lp

Suha usta niso odraz okužbe s HP niti bolezni prebavil, ampak so težave s prebavili posledica premalo sline. Če imate poleg tega težave s suhimi očmi in požiranjem, je potrebno pomisliti na ti. sicca sindrom. Lahko poteka samostojno ali v sklopu revmatskih bolezni.
Tablete Rowachol so zdravilo brez recepta in o njem povprašajte na našem forumu farmacevta.
LP Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Zaenkrat nimam težave s suhimi očmi, le tu pa tam malce s požiranjem, ker se prav kontroliram in sem opazila, da zelo pogosto požiram. Ali je potrebno ta sicca sindrom zdraviti?

Hvala za tako hiter odgovor, saj je vsak nasvet zelo dobrodošel::))

lp

Zdravi se ga tako, da se vlaži usta in da pri jedi vsakemu grižljaju hrane dodaste požirek pijače. V oči vkapavate umetne solze. To zadošča. Če se pojavijo očitno še druge težave, kot je vnetje sklepov, to bolezen zdravijo revmatologi s protivnetnimi zdravili.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

spoštovani
ker omenjate sicca sindrom oz. sjongren sindrom bi še jaz imela eno vprašanje.
Imam namreč probleme z suhimi očmi že 3 leta močno utripam ob tem me potem glava boli in tudi z sklepi že kakih 8 let bolijo me in imam občutek, da nisem stabilna v kolenih, z težavo opravljam bilo kak šport,pri hoji me boli v kolenu.
zdravniki sumijo na sicca sindrom.prosim čemi lahko svetujete kako lahko zdravim zadevo,ker na preglede se čaka več mesecev jaz pa močno trpim in komaj opravljam delo v službi?
Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

Če ste že obiskali osebnega zdravnika in vas je že napotil k revmatologu po redni poti, to ne pomeni, da ne smete priti na kontrolo, če vam po začetnih ukrepih ni nič boljše. Sami lahko jemljete protivnetna zdravila, na primer Liberin ali Litozin, ki se ju kupi brez pecepta, ali pa jemljete zdravila, ki vam jih bo predpisal osebni zdravnik. To ublaži bolečine v sklepih. Iščemo pa tudi vzrok za pojav vnetja v sklepih, kar se zdravi z dodatnimi zdravili, ki jih predpiše in vodi njihovo jemanje revmatolog. Sami se ne boste mogli zdraviti, zato obiščite zdravnika, če ga že niste.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni

Po jemanju antibiotika efloran(en teden) se slina v ustih stanša je kot voda nima maščobe,po ustih imam polno smeti(drobtin),koža na obrazu in ramenih me peče zateguje,je brez leska, delajo se mi izpuščaji,peče me tudi anus,nožnica. Jezik bel,obložen,suh.S požiranjem nimam težav tudi z očmi ne.Sem brez volje,energije.Naredila sem že dve kuri s probiotiki lineks,pijem sirotko,ki jo naredim sama.Pijem veliko vode, jem sadje,zelenjavo. Bris žrela ne pokaže kandide,tudi ginekolog pravi,da je vse vredu. To traja že četrti mesec.Stara sem 47let. Kaj mi svetujete? Kaj se mi je zgodilo,bo še kdaj dobro?
Za vsak nasvet lepa hvala.Bodite lepo.

Spoštovani!

Mislim, da bi morali vseeno do osebnega zdravnika, ker je potrebno izključiti sistemsko bolezen veziva, kar sodi v revmatske bolezni. Sami si težave lahko blažite edino s pogostim vlaženjem suhih sluznic, z uživanjem dovolj tekočine, pa verjetno nič drugega. Drugo vam bo predpisal vaš zdravnik.

LP Marija Štefančič Gašperšič

Pozdravljeni!

Že več kot en mesec imam vsak dan suha usta, vendar me ne žeja. Ali je to znak za začetek sladkorne bolezni.

Zraven tega pa še imam težave z spahovanjem po vsaki hrani, ki jo zaužijem. Iz jedilnika sem že črtala vse mlečne izdelke, katere imam najraje. Občasno imam tudi napihnjen trebuh in že 5 dan uživam čaj kolmež, ki bi mi naj uredil tudi prebavo, ki pa je zelo zelo slaba.

Prosim vas za vašo pomoč.

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Suha usta so lahko znak revmatološkega obolenja-t.i. sicca sindroma. Seveda se iz opisanega ne da izključiti tudi drugih obolenj. V vašem primeru je potreben pregled pri osebnem zdravniku zaradi dodatnih preiskav.

Lp,Nataša Smrekar

Nekaj mesecev imam bolečine v sklepih, suha usta in nos.Občasno se povavijo suhi koški krvi in sluzi. Ali je lahko vzrok večjega števila različnih zdravi:
Prexsani, Noripler, Cordarone, Duoplavin, Euthyroh, Amoplin, Omnic; Tonokarsin, Paravestin. Pritožil sem se osebnem. Ni imel stališča. Imam bolezni: aritmija občasno, arteriska hipertenzija, Prostatis, Hipertenzija prostate in Nekaj kamnov v žolčniku.

Pozdravljeni.
Če opažate krvave sledi v ustni in nosni sluzi, vam svetujem pregled pri otolaringologu. Izključiti je potrebno morebitno resno bolezen ustne in nosne votline.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close