Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija suha sluznica in občutek knedla v grlu

suha sluznica in občutek knedla v grlu

Pozdravljeni,

Stara sem 29 let in sem študentka klasičnega petja. Poleg študija petje tudi poučujem in imam čez šolsko leto ogromno glasovnega napora. Skoraj pol leta imam težave s suhim grlom in občutkom knedla v grlu. Pri študiju namreč cele dneve pojem, v službi cele dneve govorim. Po petju nisem nikoli hripava, po poučevanju pa skoraj redno. Potem pride vikend in potrebujem dva dni tišine da se spravim k sebi in sem pripravljena na nov teden.Zavedam se da najverjetneje govorim narobe, zato sem se po ponavljajočih se težavah začela pazit in rezultati so kar dobri – konec pouka sem dosti manj hripava kot sem bila pol leta nazaj. Kljub temu pa knedel v grlu občutek suhega grla ostaja. Julija sem se namenila narediti mesec tišine in moram reči da sem res tiho, vendar težave ostajajo. Ves čas imam tudi občutek preveč sline v grlu. Glas ni hripav, samo zjutraj morda malo in kadar govorim imam občutek da težko govorim, zato se govoru izogibam in sem raje tiho. Vendar bom to lahko počela le do konca julija, saj imam za avgust napovedanih par koncertov in bom morala začeti vaditi in se pripravljati na koncerte…Prosim za mnenje – bi morala k ORL zdravniku, morda foniatru? Glede na to da lahko pojem kadar se upojem in segrejem glas, najverjetneje nimam vozličkov ali česa podobnega?

V naprej hvala za odgovor.

Spoštovani,

vaše glasovne obremenitve so zelo velike. Najbrž celo presegajo vaše glasovne zmožnosti; poleg tega lahko vaše grlo še raste in se živčno-mišični vzorci pri govoru in petju morajo prialgajati tudi temu, ne le ekstremnim zahtevam pri petju. Če je poleg tega še tehnika nepravilna, lahko pride do težko popravljive škode.

Občutek suhosti, tujka, bolečine, hripavosti so vse znaki glasovne utrujenosti. Kot ste sami ugotovili, zares pazite na glas in z njim varčujte, ko je to le mogoče. Najbolje, da se tudi naročite na pregled k foniatru, kamor spadajo vsi glasovni profesionalci s težavami v grlu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Ze kaksen teden imam obcutek suhega grla in kot da bi imela nekaksen tujek v grlu. Je zelo neprijeten obcutek, boli oz pece pa me ne kaj prevec. Nevem kaj bi lahko bilo narobe. Danes sem zelala vzeti angals s, v upanju da bo kaj boljse pa nevem niti ce je to ustrezno zdravilo in ce ga sploh lahko vzamem glede nato da jemlkem diflucan zaradi vnetje noznice. Ze vnaprej se vam najlepse zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav,

Naja

Spoštovani,

najverjetneje imate virusno vnetje žrela. Glede jemanja obeh zdravil sočasno ne skrbite.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close