Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija suha koža

suha koža

Pozdravljeni!
Zanima me, če je možno, da kontracepcijske tablete povzročajo suho kožo?
Izredno suho kožo imam že odkar pomnim, preizkusila sem številne kreme, losjone, olja, jedla laneno olje… nič ni trajno pomagalo. Odkar 3 mesece jemljem Diane 35 (prej sem eno leto jemala Minulet), se mi je stanje izredno poslabšalo.
Lasišče me zelo srbi in se lušči verjetno zato, ker se kraspam, čeprav se trudim, da se ne bi.
Srbi me tudi vsak delček kože, ki izgleda suha, nima pa izpuščajev. Na blazinicah rok, še posebej palcev, se mi pojavljajo nekakšne razjede – koža je suha, hrapava in ponekod pordela, s črtami, ki izgledajo kot gube, ki se vjedajo v kožo in pečejo.
So lahko krive kontracepcijske tabletke?
Če ne, kaj bi lahko bilo? Stara sem 19 let.
Hvala za odgovor

Spoštovani,

tudi kontracepcijske tablete bi načeloma lahko povzročale suho kožo, čeprav ne poznam nobenega takega primera. Pozanimala sem se tudi pri kolegicah ginekologinjah.

Koža je lahko suha , če jo preveč močite in zatem ne namažete oz. če je zrak , kjer delate izjemno suh. Odvisno je tudi, kakšno hrano uživate.
Svetujem vam, da uporabljate le trda mila v kosu s ph 5.5 (npr. Avene, Vichy-tega lahko dobite v tujini), takoj po umivanju , ko voda vašo kožo sicer navlaži , vendar nato izhlapi in koža je ponovno suha, namažete z mastnim mazilom ne losijonom ali kremo, vsaj na začetku morate imeti mastno sredstvo.

Pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close