Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Suha koža

Suha koža

Spoštovani g. doktor!
Že odkar pomnim imam zelo suho kožo. Tudi v puberteti skoraj nisem imela mozoljev kot moji sošolci. Sedaj sem zakoračila čez 40 leto. Pred več kot 20 leti sem (verjetno z infuzijo – tako je menil zdravnik) dobila hudo obliko kožne plesni na obeh dlaneh in enem podplatu. Ta se še vedno pojavlja ob prehodih letnih časov.
Druga stvar pa se je pojavila pred približno 15 leti. Na nekaj nohtih se mi je začela umikati koža, ki je včasih bolela, sedaj pa je samo bolj grdo za pogledat. Dermatolog je ugotovil luskavico, ker imam poleg tega že iz otroštva na kolenu in komolcu ene bunkice – podobne bradavicam, ki so včasih trde in suhe in jih z lahkoto odstranim. Takoj pa se na istem mestu naredijo nove.Se pa ne širijo v okolico. Ne vem ali je vse to povezano z mojo kožo po vsem telesu, ki je zelo suha. Po tuširanju mi jo kar vleče skupaj, tak da brez mleka po kopanju ne morem. Najbolj me moti po hrbtu, ki me vedno srbi – ni pa luskasta. Moji hčerki že preseda, ker me mora kar naprej praskati po hrbtu – potem malo odleže. Bi pomagale kakšne kreme, ali morda prehrana (rada imam zelenjavo, sadje, nisem pa ljubitelj sladkega) ali kaj drugega.
Hvaležna bom za nasvet!

Spoštovana Suzi!

Kdaj so vam postavili diagnozo luskavice in ali se stanje v zadnjem času kaj spreminja?
Kar pa se tiče kožne plesni, se mi zdi pot domnevne okužbe (po infuziji) precej neverjetna, po opisu sodeč pa tudi ne verjamem, da so spremembe na dlaneh in podplatih posledica kožne plesni.

Spoštovana Suzi!

Zelo verjetno je, da gre pri vas za luskavico. Tudi spremembe, ki jih pripisujete kožni plesni, so precej verjetno posledica luskavice. Luskavica ni nalezljiva! Domnevni način okužbe s kožno plesnijo pa se mi še vedno zdi neverjeten. Vsekakor pa bi moral diagnozo vaše bolezni postaviti dermatolog po opravljenem pregledu.

New Report

Close