suh kašelj
Pogosto berem ta forum, bolj zaradi radovednosti in zanimanja, saj nisem bolnica.
Kristina, na forumu zasledila sem, da je bil tvoj najočitnejši znak, ki te je pripeljal k zdravniku, suh in dražeč kašelj. Rada bi te vprašala malo več o tem -ali si kašljala vsak dan (koliko), ali le občasno, ali te je pri tem kaj bolelo v prsnem košu, si kašljala samo v prostoru ali tudi zunaj…
vem, malo hecna vprašanja ti postavljam. Bom pojasnila – moj mož (32 let) že 2 meseca (od prehlada naprej) ves čas nekaj pokašljuje – ima suh, dražeč kašelj. Skrbi me, da morda ne gre za limfom ali kaj v tej smeri. Moral bi iti k zdravniku, a se kar obira. Drugače se počuti zdravega – vse je OK, samo to pokašljevanje brez vzroka! Mene skrbi bolj kot njega. Sem tudi tik pred porodom.
Vem, da mi ne moreš dati končnega odgovora, za kaj pri njemu gre, a zanimajo me tvoje izkušnje in opazovanje v 1,5 mesečnem obdoblu kašljanja.
Hvala.
Oj,
kašljala sem od začetka bolj pomalem skozi cel dan, potem pa je bilo tega kašlja res veliko – tudi skozi cel dan. Tik pred diagnozo sem že tako močno na suho kašljala, da me je v pljučih bolelo od samega napenjanja. Zanimivo je bilo pa to, da sem kašljala samo čez dan, ponoči pa sploh ne. Ker je moj tumorček očitno tako ležal, da je motil moje dihalne pote le, ko sem bila pokonci, torej čez dan. Tik pred diganozo (nekaj dni pred tem) pa sem sočasno opazila še dva znaka, ki sem šele potem videla (ko sem že vedela, da imam limfom in sem brala o znakih), da sta znaka za limfom, in sicer dobila sem zabuhle oči, posebej zjutraj. S tem, da zabuhlost okoli oči čez dan ni hotela povsem izginiti. Čutila sem tudi pritisk v glavi, če sem se sklonila doli. Aja, pa žile so se mi začele ful videti na koži prsnega koša. IN to so bili vse tipični znaki za mediastinalni limfom, kot je bil moj.
Glej, ne vem, kaj bi ti rekla. Normalno ni, da mož kar brez veze pokašljuje. Ampak vedno pa suho pokašljevanje tudi ni limfom, he! Celo zelo poredko se izkaže, da to poemni limfom. 🙂 Kljub temu bi jaz na njegovem mestu obiskala splošno dr. in prosila za napotnico za pulmologa, ki opravi test za alergije in astmo in eventuelno pošlje slikat pljuča. Svetujem mu dr. Arjano Maček Cafuta, ki dela na koncesijo in je bila tudi moja pulmologinja in mi odkrila limfom. Zelo prizadevna zdravnica, res, tudi njej sem hvaležna, ker se je tako trudila zame! dr. Mačkova ima ordinacijo na Viču, mislim, da je ulica Lepi pot 10. Poglej v imenik. Jaz sem šla k njej,ko je bila še v ZD Šiška.
Če te še kaj zanima, vprašaj! Želim ti eno fejst zdravo dete in prijeten zaključek nosečniškega obdobja! Že veš, kaj boste dobili?
Kristina, res hvala za hiter in izčrpen odgovor ter informacije glede pulmologinje. Mož mora najprej k svojemu osebnemu zdravniku, potem bomo pa že ukrepali naprej. Če me bo pa še kaj zanimalo, vem, kam se moram obrniti. Ta forum je res zlata vreden.
Hvala tudi za vse lepe želje – pravijo, da bo deklica 🙂
lp, Vesna