sudeck po operaciji
Spoštovani,
v januarju sem imela operacijo hallux valgusa.V času okrevanja je bila noga zelo zatekla, spreminjala je barvo, tudi po opustitvi začasnega čevlja sem zelo težko hodila. V marcu je noga od stopala do prstov zatrdela, zelo je bila otekla, občutljiva. Na kontroli v marcu sem dobila napotnico za fizioterapijo, v mesecu maju pa se je na RTG videla razredčena kost 1. stopalnice, na izvidu je navedeno Morbus Sudeck ?. Sicer je kirurško vse OK. Opravila sem FTH (magnet, TENS, razgibavanje in laser), TENS sem uporabljala tudi doma. Otekline so se zmanjšale, pridobila sem na gibljivosti prstov in gležnja.V maju sem zaradi drugih težav opravila tudi fizioterapijo v zdravilišču, kjer sem veliko vadila v vodi (hoja, dvig na prste).
Ker težave vztrajajo (stopalo je oteklo, prsti so še vedno boleči in slabše gibljivi, prav tako gleženj, ob hoji me boli gleženj in tudi prsti, zato zelo težko hodim, pogosto imam občutek, da noga žari), sem bila s strani osebne zdravnice napotena nazaj h kirurgu (spet sem na čakalni listi).
Kaj menite, kaj bi še lahko storila? Bi bil smiseln pregled pri fiziatru in nove fizioterapije?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
kar navajate, so zanki Sudeckove bolezni ali kompleksnega regionalnega bolečinskega sindroma tip 1, ki se pogosto razvije po poškodbah ali operacijah na stopalih in običajno traja več mesecev. Vsekakor priporočam nadaljevanje fizioterapevtskega zdravljena. Priporočam tudi redno jemanje nesterodnega protivnetnega zdravila (najboljše iz skupine COX 2 inhibitorjev), npr. Arcoxia tablete, 90 mg na 24 ur ter čim bolj normalno obremenjevanje operirane okončine (to je predpogoj, da težave postopoma izzvenijo). V času otekanja, priporočam v mirovanju višji položaj operirane okončine od prsnega koša ter hlajenja otečenega področja z ledom preko tanke tkanine ali razgibavanje v hladni vodi, oboje po 20 minut, z 1-urnimi prekinitvami.