subtotalni prolaps maternice
Spoštovani!
Stara sem 34 let, pričakujem tretjega otroka (trenutno sem noseča 14 tednov) in sem včeraj na urgentnem pregledu v bolnici izvedla diagnozo: subtotalni prolaps maternice. Maternični vrat mi je namreč pogledal iz nožnice ven, kake 2-3 cm. Moja ginekologinja je trenutno odsotna, zato mi je dežurni ginekolog do posveta s svojo gin. priporočal le počitek. Za seboj imam dva, lahko rečem lažja poroda, prvi je bil že pred 10 leti, zadnji pa pred 15 meseci. Ker ja 15-mesečnica šele dobro shodila, jo moram še veliko dvigovati, čeprav zdaj bolj pazim in ne pretiravam z dvigi.
Zanima me ali je še kakšna možnost, da se maternica dvigne sama od sebe ali s kakšno pomočjo še med nosečnostjo?
Ali lahko tako močno povešena maternica kasneje, ko je otrok vse težji povzroči prezgodnje krajšanje materničnega vratu in njegovo odpiranje?
Ali bo po porodu matrenico potrebno odstraniti in kakšne bi bile posledice?
Gospod doktor najlepša hvala za vaše odgovore.
Spoštovani,
višina maternice nima nič opraviti s tveganjem za odpiranje MV in prezgodnjim porodom. Očitno ste “vezivni slabič” in so vezi, ki sicer maternico držijo na svojem mestu sredi male medenice preraztegnjene, mišice medeničnega dna pa razmaknjene in maternica trenutno ni še dovolj velika, da bi ne smuknila skozi te naravne odprtine ter se z MV prikazala v vhodu nožnice. Ko se bo maternica zaradi nosečnosti povečala, bo postala prevelika, da bi lahko bila tako nizko in bo spet “počivala” na medenični preponi, če bi vas do takrat kdaj tiščalo, pa si jo sami porinite navzgor s prsti. Kaj bo po porodu seveda ne vem, lahko pa, da bo po zmanjšanju velikosti nekaj tednov po porodu znova zdrknila proti vhodu v nožnico in takrat bo potrebno razmisliti, kako naprej. Lahko se jo sicer tudi operativno dvigne, a je to pri vezivnih slabičih običajno le začasna rešitev.