Subfebrilna temperatura že en mesec
Pozdravljeni!
Glede povišane tel. temperature sem vam že pisala. V začetku decembra je naš malček zbolel, visoka vročina tri dni, vročinski krč zaradi katerega smo bili en dan na infekcijski kliniki. Pregled krvi in urina je bil brez posebnosti. Na krvi naj bi se videlo, da je šlo za blažji vročinski krč. Na dan odpusta je sin dobil zjutraj svečko (temp. 38,3), ko smo prišli domov (zvečer) je temperatura spet takoj narasla na 38,6. Spet je dobil svečko Voltarena, naslednji dan vročine ni bilo več, pojavili pa so se izpuščaji, lise, ki so po treh dneh izginili. Na podlagi tega je osebna zdravnica dala telefonsko diagnozo: šesta bolezen. Ok. Potem pet dni nismo niti več merili vročine, otrok ni bil prizadet, dobro razpoložen, jedel tudi, ko je imel najvišjo temperaturo, normalno. Po petih dneh sva šla za pol ure ven, naslednji dan spet temperatura. Ta temperatura se giblje od 37-37,6. Ko vstane ponavadi nima temperature (36,8), potem pa takoj spet naraste malo nad 37. Če je še telesno aktiven takoj naraste do 37,6. Pri kotaljenju in obračanju s hrbta na trebuh in obratno je v momentu po laseh čisto moker.
Po štirinajstih dneh smo šli ponovno na inf. kliniko, kjer smo imeli kontrolo. Vzeli so mu spet kri in vodo (tudi Sanford). Izvidi Sanford-a so bili mejni, torej nekaj bakterij je bilo prisotnih, vendar ne dovolj, da bi lahko rekli, da gre za vnetje sečil. Tik pred koncem decmbra smo šli na ponoven odvzem vode (navaden pregled in urikult), izvidi negativni. Temperatura pa še kar vztraja.
Sin se zelo drgne po dlesnih, tudi po nosku (kot bi ga srbel), za ušeski. Vsi pregledi do sedaj niso pokazali ne vnetih ušes, ne ničesar drugega. Le pri krvi na začetku virozo. Zdaj na inf. tudi tega ne več.
Kakšnih štirinajst dni se po eni uri spanja (zvečer) zbudi z jokom. Joka, kot bi se nečesa ustrašil, damo dudo in spi lepo naprej. Pa sem mu začela zvečer dajati še mlečno kašo, saj sem mislila, da je mogoče lačen pa se je ta jok premaknil na približno tri ure po tem, ko zaspi. Vsak dan isto. Sanje? Prepoln želodček?
Star bo 9 mesecev, težki smo bli pred 14 dnevi 8500g, porodna teža 3450g. Je kar veliko. Zjutraj se še dojiva, dopoldan sadje, kosilo, popoldan dojenje, sadje in zvečer spet dojenje ter mlečna kašica.
Zanima me, ali je možno, da bi šlo pri nas za ledvični refluks? Kakšni so znaki? Kako ugotovijo le-tega? Ali se da že na urinskem izvidu videti, da bi bilo nekaj narobe?
Ne vem več, kaj naj naredimo. Vročina ostaja, nosek spiramo s fiziološko, vedno priteče na drugi nosnici nekaj malega “sluzi”. Drugače ni videti bolan.
Počasi smo že vsega siti, saj smo zaradi temperature posledično že en mesec non stop noter. Edino k zdravniku gremo, drugače pa skoz doma.
Kaj svetujete?
Hvala in lp!
Želim Vam tudi veliko zdravja in vsega dobrega v tem letu! In hvala za vse vaše nasvete, ki nam jih delite v okviru svojega prostega časa! Res ste zlati!
Če prav razumem, je torej otrok prebolel 6. infekcijsko bolezen, v začewtku katere je imel vročinski krč (sicer se vročinski krč ne vidi ne v krvi ne v urinu, pač pa s pregledom krvi in urina želimo izvedeti ali je zadeva virusna ali bakterijska). Po preboleli bolezni ima posebej po telesni aktivnosti, pa tudi sicer, mejno povišano telesno temperaturo. Zaradi tega je bil opravljen večkrat pregled krvi in urina, ki ni pokazal odpstopanj.
Najprej o ledvičnem refluksu. Refluks se izkaže z vnetjem ledvic (pielonefritisu), najpogosteje v prvih nekaj mesecih življenja, najkasneje po prvem letu. Vnetje ledvic pa je bolezen z visoko vročino (nekaj dni, brez drugih znakov). Dandanes to že težko spregledamo, razen v primerih, ko (predvsem) starši vročino pripisujejo izraščanju zob in ne gredo k zdravniku po 2. ali 3. dnevu bolezni. Čez nekaj dni sicer vročina pade, posledica nedzravljenega vnetja pa je pogosto brazgotina v ledvici. Pri vas so urin kontrolirali, bil je negativen (verjetno kontaminiran pri odvzemu), ponovitve so negativne. V takem primeru kontroliramo urin 1-2x mesečno, da zagotovo izključimo vnetje sečil.
Drugače pa je ravno 6. infekcijska bolezen, ki je sicer blaga otroška izpuščajno-vročinska bolezen takšna, da lahko okvari telesni termostat in je nizka temperatura lahko še prisotna več tednov. Vedno je prisoten tudi blag meningitis, zato imajo otroci napeto mečavo, so izjemno sitni, nerazpoloženi, cvileče jokajo, neirno spijo, po padcu vročine (ko se pojavi izpuščaj), pa to počasi mine.
Zaenkrat so potrebne kontrole urina, sicer pa bo vse minilo po naravni poti. Tako pač je, pomembno je le to, da ne spregledamo pomembnih vnetij.
Na inf. kliniki je bila kri in voda po vročinskem krču v redu oz. je kazala na virusno okužbo.
Po štirinajstih dneh, ko smo imeli kontrolo smo spet dali urin na kontrolo, tam so bile prisotne minimalne bakterije (Sanford), vendar ne dovolj, da bi lahko rekli, da gre za vnetje sečil.
Naš je rahlo siten, nič pretiranega. Res si tudi non stop drgne dlesni tako, da mislim, da ga mora res močno srbeti. Bega me ta vročina, ki kar traja.
Ne vem, ali je priporočljivo iti ven ali ne? Najbrž v tem hladnem vremenu ni ravno priporočljivo, saj lahko takoj spet nekaj novega dobi. Ali se motim?
Kdaj naj bi potem ta temperatura minila, saj je od domnevno šeste bolezni minil že cel mesec?
Urin pa smo dali na kontrolo tik pred božičnimi prazniki, vse je bilo ok. Sanforda niso delali, ker je bil urikult negativen.
Lep zasnežen pozdrav!
Svetujem ponovni pregled v ponedeljek ali torek, da se oceni stanje. Če je otrok v redu, to minimalno vročino zanemarimo in jo pripišemo posledicam viroze.
Danes bodite še doma, saj je precej mrzlo. Po pregledu pa boste videli, kako bo.
Pozdravljeni!
Včeraj je imel sin čez cel dan temperaturo okrog 37,5, dobro razpoložen, jedel normalno.
Danes zjutraj temperature ni bilo (36,9).
Včeraj sem pozabila vprašati ali je ta “okvara” termostata lahko dolgotrajnejša in se popravi sama ali se lahko pričakuje tudi, da bo otrok imel stalno temperaturo okrog 37, ki pa bo zanj normalna in ne povišana?
Lp
Ta okvara termostata je v zvezi z virozo in izzveni.
Če je vse drugo izključeno, potem pač ja.
Pozdravljeni!
Pri nas še vedno vztraja ta nizka temperatura. Sicer se je stvar nekoliko spremenila in je zdaj tako, da otrok takoj, ko vstane nima temperature (okrog 36,8), ko pa postane aktiven, se hrani ipd. takoj naraste do 37,6, včasih le do 37,3.
Ker drugih težav ni zaznati, smo dogovorjeni, da gremo ta tedne na odvzem krvi. Slabih 14 dni nazaj je bil kontroliran urin, vendar ni bilo posebnosti.
Naj povem še to, da ima otrok izjemne težave z dlesnimi (drgne non stop, ne pomaga noben calgel, gengigel ipd.). Ali mu lahko damo tudi Calpol, če občasno postane rahlo siten in vidimo, da ga mučijo dlesni?
Zanima me še, kakšno imate vi stališče glede take temperature ob izraščanju zob?
Škoda se mi ga zdi voditi na pregled k zdravniki, da ne bo res še česa staknili, zdaj nam pač nagaja samo ta nizka temperatura, ki pa vem, ni dobra.
Skratka, kakšno je vaše mnenje?
Če so izključena vsa stanja, ki povzročajo nizko povišano temperaturo, potem ni drugega kot čakati.
Mnenje stroke je, da izraščanje zob ne povzroča povišane telesne temeprature, pač pa da so to spregledana bolezenska stanja.
Calpol pa seveda lahko date, saj omili bolečine.
V bistvu je bil že parkrat narejen samo hemogran, ki ni pokazal nekih posebnosti, razen enkrat virozo. Ostalo je bilo po besedah pediatrinje bp.
Nekaj je omenjala, da bi nas mogoče poslala k nefrologu, da se izključi kakšna okvara ledvic.
Kaj bi še lahko bilo, razen viroze, če je tako nizka temperatura? Bi se karkoli pokazalo že z osnovnim pregledom krvi?
Hemogram, urin, morda ščitnični hormoni. Če je vse v redu, se čaka.
V redu, hvala.
Koliko časa pa se potem še čaka, če se izkaže, da je s krvjo in urinom vse v najlepšem redu?
Sploh ne vem več, kaj naj. V bistvu sva zdaj že skoraj dva meseca po nasvetu pediatrinje skoz noter. In to naju oba spravlja v slabo voljo, saj ga zdaj že vse tako zanima, da bi izjemno užival v vozičku. Jaz pa tudi. No, ampak, če je za otroka tako bolje, bomo že potrpeli in upali, da ta vročina čimprej mine.
Lp
Urin in hemogram kontroliramo, npr. enkrat na mesec ali na dva meseca in čakamo, če se kaj pokaže. Če je otrok sicer zdrav, pa se meni zdi pretirano, da ne bi niti nosu ven pomolil.
Tudi jaz sem dvomila v to, da bi bili skoz noter. Pa smo v bistvu vseeno šli ven takrat, ko je bil res sonček in malo topleje, ne tako turobno kot sedaj. Pa mu ni nič manjkalo. Pa seveda smo se tudi kam odpeljali na obisk, saj drugače res ne bi šlo. Tako ali tako nima nobenih drugih znakov bolezni razen temperature. Vsak dan mogoče dvakrat ali pa trikrat kihne, kar se mi zdi čisto normalno.
Seveda se že veselim napovedi za jutri in potem do petka, ko naj bi sijalo sonce in bomo vsekakor šli ven, če bo s krvjo vse ok.
Upam, da hitro mine tale temperatura in se ne bo pokazalo nič slabega.
Hvala še enkrat in lp
Pozdravljeni ponovno!
Pri nas še kar vztraja ta subfebrilna temperatura. Že od začetka decembra. Takrat naj bi otrok prebolel šesto bolezen.
Zanima me, kako se ugotovi, da je okvarjen termostat za uravnavanje telesene temperature?
Kri in urin sta vedno ok, edino na krvi je bilo dvakrat videti, da naj bi šlo za virozo, čeprav otrok ni imel nobenih vidnih znakov (zamašen nos, kašelj…), razen temperature. Nazadnje, ko smo dali kri, je bila spet ok.
Dobili smo tudi prvi zobek (pri 10,5 mesecih) in smo že upali, da bo tudi vročina z njim izginila, čeprav vemo, da naj zobje ne bi bili povzročitelj povišane temperature.
Stanje je pri nas tako, da več ali manj temperature, ko se zbudi nima ali pa je le ta minimalna (tja do 37,2). Ko otrok postane aktiven, temperatura zraste do 37,4 ali 37,5.
Skratka, kaj sploh še lahko naredimo? Drugače je otrok živahen, vidi se, da ga matrajo zobje, vendar kakšnih drugih težav ne opažam.
Nesmiselno se mi zdi, da bi non stop hodili na preglede k pediatru, saj tam vedno ugotovijo le to, da ima mogoče rahlo vneto grlo ( pa še to ne vedno), kri je ok. Poleg tega bi tam lahko res staknil še kakšno bolezen.
Hvala in lep dan!
Okvarjenega termostata ne ugotavljamo, saj ne gre za neko mehansko zadevo v glavi, ki bi jo bilo mogoče določiti in popraviti. Samo menimo (glede na pogostost subfebrilne temperature po prebolelih okužbah), da gre za okvaro regije, ki uravnava telesno temepraturo (in jo imenujemo telesni termostat).
Ker to traja že toliko časa in je vedno vse v redu in če ste orpavili vsaj še kaj preiskav (npr. ščitnične hormone ali pa je otroka pregledal infektolog), potem pozabite na temepraturo in se obnašajte, kot da je ni.
Dodatnih preiskav ni bilo, vedno samo hemogram, urin pa vedno tudi Sanford, vendar ga nikoli niso v resnici naredili, ker je bil že prej izvid negativen in se jim to potem ni zdelo potrebno. Mogoče so ga enkrat, vendar je bil negativen (Sanford).
Otroka je nazadnje pregledal infektolog konec decembra, ugotovil ni nobenih posebnosti. Takrat je bilo v urinu tudi prisotnih več bakterij, zato so nam svetovali ponoven pregled urina. Rezultat je bil, kot sem že napisala, negativen.
Skratka, kakšnih ščitničnih hormonov ali katerih drugih krvnih preiskav poleg hemograma nismo delali. Se pa ta teden ponovno slišimo s pediatrom. Ali mu naj kar omenimo, da bi naredil še kakšno dodatno preiskavo krvi?
Hvala in lp!
No, v tem času bi vsak naredil še kaj. To mi je čudno, nanmreč, če rečeš, da nič ni in da bo minilo, potem je treba res izključiti vsa stanja, ki lahko povzročajo nizko povišano temperaturo. Šele potem lahko rečemo: nehajte meriti, otrok je zdrav, čeprav ima vsak dan temp. 37,5.
Kako se ve, kje na sečilih je vnetje? Ali gre za vnetje ledvic, če se pojavi visoka vročina pa potem pade pa spet naraste in se nato znormalizira, uricult in sanford pa pozitivna? Ali je lahko v tem primeru tudi vnetje mehurja ali kaj tretjega? Zanima me tudi, če vedno pri bakterijah v urinu in ob spremljajoči vročini (ali pa brez nje) nastane brazgotina na ledvici in kaj dejansko ta brazgotina pomeni, koliko slabšo funkcijo?
Drugo vprašanje pa je kdaj po nastopu vnetja je še smiselno zdraviti? Npr. pojav vročine brez drugih znakov, naslednji dan oddamo urin, izvid uriculta je čez 1 dan in ta je npr pozitiven, nekateri zdravniki ne ukrepajo (da bi predpisali antibiotik) ampak samo naročijo še odvzem urina za sanford na katerega se čaka najmanj 2 dni, pa je vmes še vikend ipd in po 1 tednu se šele dobi diagnozo, takrat pa je otrok npr že brez vročine. Ali je takrat še smiselno jemati ciklus antibiotika? Ali so po 1 tednu še bakterije, vedno?