Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Subependimom

Subependimom

Pozdravljeni!

sprasujem za staro mamo (81 let), ki je imela zadnje čase kar precej težav glede ščitnice. Nazadnje so jo na endokrinološkem oddlekiu napotili še na slikanje glave, ki je pokazalo :

navajam….

” … 2,5×2 cm v premeru velik ostro omejen tumor v temporalnem rogu desnega ventrikla. Supratentorialni ventrikli so še primerno široki, pomikov ni. Širši subarahnoidalni likvorski prostori girusnih brazd obojsestranko frontobazalno – začetna kortokalna atrofija. Atrofične spremembe v globus palidusu obojstransko.
Hipofiza je primerno velika, infundibulum hipofie primerne debeline. Po kontrastu v hipofizi ne vidim patoloških sprememb.
Mnenje: Tumor v desnem temproalnem režnju najverjetneje predstavlja subependimom. Radiološka diagnoza tumor desnega temporalnega režnja. (dr. J. Knific)”

Babica je naročena na ponovno kontrolo julija. menda je nevrokirurg zaenkrat operacijo odsvetoval. Povrh vsega ima pa še slabo srce!

Prosim za vaše mnenje in kaj sploh pomeni “subependimom”.

Lp, Sara

Spoštovani!

Ime za eno izmed variant možganskega tumorja. Zaradi lokacije v “sredini” možganov je težko dostopen za operacijo. Ker pa gre za tumor, ki težave povzorča predvsem zaradi svoje prisotnosti in ne zaradi “rakastih” lastnosti, je operativno zdravljenje prevče tvegano za ev. korist, ki bi pri tem nastala. Od hitrosti rasti je odvisno, če bo zaradi tega več težav: glavoboli, motnje v občutku, gibanju… Najbolje vse skupaj zaenkrat spregledati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close