STUMP – tumor v maternici
Spoštovani,
problem takšnega mioma oziroma tumorja na maternici, kot so ga odstranili pri vas je ta, da ne znamo napovedati, kolikšna je stopnja malignosti, zato se v imenu varnosti običajno raje odločijo za bolj radikalen ukrep kot bi se pri miomu. Če gre namreč slučajno res za maligno bolezen (sarkom) nižje maligne stopnje, bi se to vseeno lahko končalo slabo za vas, če se pravočasno ne odstrani vseh tkiv, ki bi lahko bila že naseljena z mikrometastazami takšnega tumorja. Glede na to, da sicer 2 otroka že imate in ta otroka vas zelo potrebujeta, se mi zdi (moje razmišljanje) manjše zlo, če se odpoveste še tretjemu, kot če tvegate, da se bolezen razplamti in bo ogroženo vaše življenje.
Pozdravljeni,
najprej najlepša hvala za odgovor. Res moram dobro premisliti o vsem skupaj. Torej če prav razumem, ne bi bilo dovolj, da hodim na redne ultrazvočne preglede na recimo 6 mesecev (ali pogosteje) in se maternico odstrani šele v primeru, ko se opazi kaj sumljivega? Torej bi se lahko tako na hitro iz morebitnih mikro ostankov tega sumljivega mioma razvil kar sarkom? V diagnozi namreč piše, da so bile le blage do zmerne atipije in ostra meja z miometrijem in sem mislila, da je to dvoje dober znak in da je možnost za sarkom zelo majhna.
Zanima me tudi ali se pri diagnozi STUMP odstrani samo maternico (telo maternice) ali tudi jajčnike in maternični vrat? Stara sem namreč komaj 35 let in bi me odstranitev jajčnikov pognala v veliko prezgodnjo menopavzo, odstranitev materničnega vratu pa menda precej zveča možnost za prolaps organov in inkontinenco. Zelo me skrbi, da bi se mi po odstranitvi maternice močno zmanjšala kvaliteta življenja zaradi morebitnih posledic, ker se mi zdi bistvena razlika, če se maternico odstrani ženski v menopavzi ali tik pred njo ali pa ženski v tridesetih letih. 🙁
Najlepša hvala za odgovor
Ostre meje in blage do zmerne atipije so res dober znak, ampak ne dajeta absolutne varnosti. Moram seveda jasno povedati, da nisem onkolog in s podobnimi pojavi nimam lastnih izkušenj, zato bi se bolj kot na mene oslonil na mnenje ginekologa. onkologa. Ampak jaz zadevo vidim nekoliko širše. Če imate 2 otroka, se mi zdi, da še en otrok ni tolikšna prioriteta kot je prioriteta, da ste vi čim bolj varni. Zato sem podal takšno mnenje. Verjetno bi imel drugačno mnenje, če otrok še ne bi imeli in bi bili malo mlajši, čeprav bi šlo za isto diagnozo. Mislim, da se pri tovrstni diagnozi odstrani zgolj maternico in morda še jajcevoda, jajčnike se pa lahko pusti, saj imajo dejansko še pomembno hormonsko vlogo.
Pozdravljeni,
najprej najlepša hvala za vse odgovore in za vaš čas. Imam pa še eno vprašanje. V spodaj omenjeni študiji sem prebrala, da je največji riziko za ponovitev STUMP-a, če se pri odstranitvi mioma uporabi nezaščiteno morselacijo, pa naj bo to pri miomektomiji ali pa pri histerektomiji. V mojem izvidu piše, da so miom zmorselirali in nič ni omejeno, da bi pri tem uporabili kakšno zaščito (v študiji je omejeno, da se za zaščito lahko uporabi nekakšna “vrečka” – omenjajo “in-bag protected morcellation”). Ali morda veste, če se pri nas vseeno uporablja kakšna zaščita pri morselaciji, pa je morda v izvidu niso omenili?
Zanima pa me tudi, če pri nas v primeru laparoskopske odstranitve maternice uporabljajo morselacijo ali maternico odstranijo brez morselacije? Ker glede na rezultate te študije, bi laparoskopska odstranitev maternice z morselacijo tudi pomenila veliko možnost ponovitve tumorja.
Kopiram:
“Bivariate analysis comparing women with and without recurrence showed a significant association between use of morcellation without bag and risk of recurrence (p = 0.001).
Unprotected morcellation was independently associated with a higher risk of disease recurrence after demolitive or conservative surgery with a relative risk (RR) of 2.94 (95% confidence interval [CI] 1.6172 to 5.3785, p < 0.001). About 57% and 44% of patients who respectively underwent total hysterectomy with unprotected morcellation or myomectomy with unprotected morcellation experienced a recurrence. Unprotected morcellation was independently associated with a higher risk of disease recurrence in patients who underwent total hysterectomy with RR of 4.89 (95% confidence interval [CI] 2.0117 to 11.8814, p < 0.001) or myomectomy with RR of 1.65 (95% confidence interval [CI] 0.7508 to 3.6382, p = 0.21)." Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9104240/
Najlepša hvala vam za odgovor
Spoštovani,
to, kar ste zapisali in kar ste omenili iz omenjene študije je vse res, zato bi bilo smiselno kirurga, ki vas je operiral, osebno vprašati, kako so odstranjeni miom morselirali. Načeloma se prav iz omenjenega razloga in tudi zato, ker so se pri prostem morseliranju v trebušni votlini že dogajale nesreče (da je npr. morselator zagrabil in zmlel še kaj drugega kot samo odstranjeno tkivo (npr. črevo, jajčnik ipd.). Če bi se maternico odstranilo laparoskopsko, je način odstranitve seveda odvisen od njene velikosti ampak v primeru, da bi odstranitev iz trebušne votline ne bila možna brez morseliranja, bi to moralo potekati v zaščitni vrečki.
Pozdravljeni,
pred časom sem vam že pisala in se vam najprej zahvaljujem za vse dosedanje odgovore. Da na kratko obnovim situacijo: stara sem 34 let in 6.4. so mi laparoskopsko odstranili dokaj velik intramuralni miom (dobrih 8cm), za katerega se je potem izkazalo, da ni bil navaden miom, ampak gladkomišični tumor z neznanim malignim potencialom (STUMP). Še vedno se nisem uspela odločiti, če naj maternico preventivno dam ven (delno zaradi želje po tretjem otroku in delno zaradi strahu pred posledicami prezgodnje odstranitve maternice – prolaps, inkontinenca…).
Imam pa kratko vprašanje: moj tumor je bil morseliran brez kakršnekoli zaščite (v tujini uporabljajo neke vrečke, pri nas pa na žalost nič) in prebrala sem, da se STUMP v primeru nezaščitene morselacije žal ponovi kar v približno 50% in od tega v manj kot tretjini primerov v maternici (lahko se ponovi v trebušni votlini, pljučih, kosteh itd.). Glede na to, da je bil tumor morseliran in razpršen naokoli se torej sprašujem kakšen je sploh smisel odstranitve maternice, če je bil pa že razpršen naokrog po trebušni votlini? Ali si morda kaj narobe predstavljam? Bi se moje tveganje dejansko sploh kaj bistveno zmanjšalo, če dam maternico ven? Spodaj vam še kopiram histološki izvid za lažjo predstavo.
Najlepša vam hvala za vaše mnenje in vaš pogled glede te situacije
Kopiram histološki izvid:
Klinični podatki:
večji miom zadnje stene
Makroskopski opis (06.04.2023; 12:42):
Vzorec, označen kot “morselat uterusa”, je skupno za 6x6x1,5 cm fragmentov rumenkastosivkastega, nekoliko mehkejšega miomatoznega tkiva, v katerem sicer ni področij, ki bi bila glede na barvo ali konsistenco suspektnega sarkomskega videza. Reprezentativni vzorci za HP (1-12). (dšb)
Tehnike:
12x PHE, FH, ALK-1, CD 10, Caldesmon, Cyclin D1, Desmin, ER, HMB-45, Ki-67, p16, p53, PR, WT-1.
Histopatološki izvid (07.04.2023; 18:55):
Tumor maternice, ekscizija z morselacijo –
– Gladkomišični tumor nejasnega malignega potenciala (STUMP).
V poslanem so fragmenti tkiva celularnega gladkomišičnega tumorja s povišano mitotsko aktivnostjo – z do 13 mitoz na 10 PVP, od katerih izjemno redke patološke, brez nekroz, z le blagimi do fokalno zmernimi atipijami (histološko ni kriterijev za diagnozo malignega gladkomišičnega tumorja), z intratumorsko limfoidno infiltracijo, na redkih mestih, kjer je ob tumorju zajet miometrij je meja tumorja proti miometriju ostra.
Imunofenotip tumorskih celic:
– dezmin in kaldezmon +
– estrogenski receptorji: pozitivni (100%)
– progesteronski receptoriji: pozitivni (100%)
– Ki67 cca 25%
– ALK1, HMB45, cyclinD1 in CD10 –
– FH ohranjena ekspresija
Spoštovani,
hm?… žal s tovrstnimi, že itak redkimi tumorji nimam nobenih lastnih izkušenj, zato vse skupaj res težko komentiram. Čudi me le informacija, da je tumor od miometrija ostro ločen (s tem se opisuje morebitno infiltracijsko tendenco tumorja), saj je morseliran miom oziroma tumor kot “faširano meso” in mi ni najbolj jasno, kako je v takšni masi mogoče karkoli reči o meji med miometrijem in tumorjem. Morda se motim, ampak v načelu je tako, kot sem zapisal.
Sicer pa bi ob informaciji, da gre za gladkomišični tumor z neznanim malignim potencialom klub nezaščiteni morselaciji vseeno maternico raje odstranil. Vseeno je možnost, da se bolezen ponovi po odstranitvi maternice manjša kot če se je ne odstrani in tudi če je razlika le 10 ali 20%, se izplača. Tudi vaša dva že rojena otroka vas potrebujeta in zanje je vredno tvegati operacijo in se odpovedati 3. otroku. Vsaj jaz na to gledam s tega zornega kota.