Najdi forum

Pozdravljeni!
Najprej naj povem, da nisem popolnoma prepričana, če pišem na pravi naslov, a vendar upam, da bom našla odgovore na svoje vprašanje.
Namreč sem študentka 3. letnika. Študij, ki sem si ga izbrala je dokaj težak,ampak do sedaj mi razen manjših zatikanj, ni delal težav.
Problem je nastal pred približno enim letom, ko sem opazila, da me je vsakega izpita tako strah, da obupam z učenjem še predno sem dobro začela. In seveda so rezultati temu primerni. Kot da sem izgubila vse zaupanje vase. Pred naslenjim rokom ali naslednjim izpitom sama pri sebi sklenem, da me nič ne bo vrglo iz tira in da ne bom pustila takim mislim, da mi pokvarijo izpite, ampak spet se prikrade misel, da itak nisem dovolj sposobna in da je brez veze. Kar je seveda popolnoma neutemeljeno, če sem pa bila do sedaj dovolj sposobna da sem prišla čez več kot polovico svojega študija.
Resnično ne vem kaj je vzrok temu…ali res tako malo zaupam vase (s tem, da me drugi vidijo kot zelo odločno in prej nikoli nisem toliko dvomila vase) ali je tukaj vzrok kje drugje? Sedaj imam še dobra 2 meseca pred naslenjim izpitnim rokom, kjer bi rada dala vse od sebe in dosegla željene rezultate. Prosim če mi svetujete, kako naj pridobim nazaj zaupanje vase in v svoje sposobnosti, saj sama več ne znam.
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav

Sama sem imela/še imam podoben problem. Nezaupanje vase kljub zadovoljivim sposobnostim ponavadi izvira iz vzgoje in je povezana z odnosom vaših staršev do vas ali pa je vzrok kakšna travma, ki ste jo doživeli in ni povezana s starši.

Po mojem laičnem mnenju je dobro, da se zavedate problema in ga postopoma poskušate rešiti s pomočjo pogovorov s strokovnim delavcem kot je psiholog, ki bo problem obravnaval dovolj resno. Dandanes je to nekaj povsem normalnega in utečenega.Pri izbiri psihologa pa predlagam takšnega, pri katerem boste imeli dober občutek in tudi spol ponavadi ni nepomemben.

Zaupanja vase ne boste pridobili čez noč, to je malce globlja zadeva, ki ima svoje korenine. In pri psihologu boste postopoma z vztrajnostjo.ko boste sami pripravljeni,lahko prišli temu do dna.

Lp,Tisa

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close