Najdi forum

Študij prava ob delu in družini!

Pozdravljeni!!

Prosila bi za čim več mnenj,nasvetov in izkušenj o študiju prava. Sem namreč zaposlena mamica, ki sem se vpisala na izredni študij prava. Zanima me sledeče:

-je kdo od vas delal študij prava ob delu?
-se da redno opravljati izpite (koliko casa dnevno vzame študij?) Vem, da je to zelo relativno vprasanje, ampak vseeno me zanimajo vase izkusnje)
-vsi strašijo z rimskim pravom (obstaja nacin, kako najbolje zagrizti vanj?)
.verjamem, da je se kaksen predmet izpit tezji od rimskega prava, se motim?

Prosim za cim vec nasvetov, kako se lotiti fakultete, kako si razdeliti ure ucenja, kaksen nacin ucenja se je ob studiju izkazal za dober ali slab?
Res je, nisem rosno mlada, nekaj casa sem ze izven solskih klopi, obenem si moram studij finanncirati sama, zato mi res ni vseeno, da ne bi delala naredila,zmogla.

Že vnprej hvala za izčrpne informacije. Pozdravcek!!

Se dodatno vprašanje!

Vpisala sem se na novogoriško pravno fakulteto, samo zaradi oblike e-študija, ki mi kot mami najbolj ustreza. Me pa zanima, zakaj je tak fakulteta tako popljuvana? Le zaradi ponosa in tradicije tako opevane Lj. univerze ali so dejansko statistični podatki o imenjeni fakulteti, pridobitvi znaja,kasejše možnosti zaposlitve slabi?
Hvala za odgovore!

najbolje bi bilo, da narediš en letnik v novi gorici, potem pa še en letnik v ljubljani, da se boš sama prepričala o razliki. Imam sodelavce s tvojo fakulteto in lahko rečem nič od nič. zaposlitvene možnosti so z ljubljansko fakulteto neprimerno boljše, ampak če imaš veže, tudi to ne bo ovira.
ampak kjer je volja je tudi pot in upam, da boš ti ena boljših študent in se boš naučila dosti uporabnega.

Pa še to….ali je sploh kakšna možnost primerne zaposlitve za diplomiranega pravika(un) brez pravosodnega izpita? Postajam skeptična, namreč nisem več rosno mlada…družine ne želim zanemariti..
Ker je to šele začetek štdudija inn glede na današnjo situacijo ravo o PDIju še ne razmišljam.

In poleg teh diskriminacij iz katerih fakultete kdo prihaja imam še strah, da bom vse skupaj opustila še preden bom začela. Moja odločitev za NG je samo in le ena!! E- studij (prihrani čas voznje, ki bi mi vzel cca 2 uri in stroške, ki niso majhni. Če bi to obliko študija nudila Ljubljana, bi se vpisala tja.

računalnik je čisto dober pripomoček, moraš pa razumeti, da je vendarle razlika med e in pravim študijem. če te to zanima, se loti, ne verjamem pa ravno, da boš kakšna dobra pravnica, če misliš, da boš to naredila kar mimogrede…

Ne,ne..to nikakor ne mislim, da bi naredila brez velikega truda, da ne bo pomote. Ampak študiju ob delu iz oddaljenega kraja, ko ni tvoja edina skrb študentsko stanovaje in predavanja, je treba malo drugače pristopiti. Ne zdi se mi sporno imeti posnetke predavanj, jih pregledati, ko je čas, kakor pa vse izpustiti zaradi delovnih in družiskih obvezosti. Zato sem proti diskriminiraju e- študija in same novogoriške fakultete. Jaz ta način študija vzamem kot dobro, v koraku s časom in zmožostmi posameznikov, ker je prilagodljiv. Žal si želje in zmožnosti (finančne, časovne) pogosto nasprotujejo.

A ti si delal(a) v Lj.? Imaš narejen PDI? Jebrez PDI sploh kakšna možost zaposlitve v današjih časih
?

Pred 14 leti sem se odločala tudi za študij prava ob delu, pa ga nisem šla študirati, ker vzame preveč časa kot ostali študij – si nisem mogla pri zahtevnosti toliko časa vzeti zaradi vseh ostalih obveznosti. Mi je žal, pa mi ni.

V vednost – da imaš narejen pravosodni izpit, ki ti da tudi možnost opravljanja odvetnika,sodnika, moraš opraviti izpit, ki ga ponoviš za vsa štiri leta faksa in ni zgolj izpit, kot bi šel na neki ZUP in dobš potrdilo. In če ne opraviš, kar zahtevajo, lepo opravljajo dvakrat izpit iz vseh štirih let ponovno in če še ne naredijo, lahko opravljaš le druga dela, ki so kot osnova izobrazbe.

Četudi nisem študirala, je temelj tako teorija kot praksa. Razen, če si ekstrem in predavanj ne potrebuješ ali pravne prakse. Po drugi strani pa, če delaš v istem poklicu in rabiš le izobrazbo, včasih predavanj ne rabiš in so dovolj le zapiski, da veš, kaj se jemlje in ob tem nisi nič prikrajšanj za snov, ki bi jo moral obvladati. Ker kdo meni, da je faks samo teorija. In se mora samo zato pofočkati kje.
Zato pridobivajte izkušnje. Ker bo tako tudi učenje lažje, znano in skladno.

Odločitev je pomembna. In tudi to, kar potem iz te odločitve naprej storiš. To je tudi pravniška. Mar ne?

Pravo je eno samo živo piflanje. Ga boš res zmogla ob družini?

Vse oblike pravnih izobrazb so zaradi presežka diplomantov izredno težko zaposljive (vir: Zavod za zaposlovanje). Se ti torej sploh splača matrati v taki branži?

Zaradi velikega presežka diplomantov, delodajalci če že iščejo koga, raje zaposlijo nekoga iz znane fakultete, s zaposlenimi znanimi predavatelji, kot pa iz kakšne preko nočio nastale vaške “fakultete”. Se boš res v strašansko težak boj za službo pognala s tako slabimi izhodišči?

Odločitev je seveda tvoja. Meni osebno pa niti na kraj pameti ne bi prišlo da se kot žival matram s zadevo, s katero si verjetno nikoli ne bo dalo narediti pametne kariere. V naši firmi imajo zaposlenih par pravnic iz LJ fakultete. Začasno, preko študenta. Delajo kot pomočnice tajnic za plačo, ki je nižja od plače natakarice. Žal (oziroma na srečo) nismo amerika, kjer se vsi povprek tožijo in komunicirajo preko pravnikov. Naval na pravne fakultete pa je pri nas tako velik ravno zaradi napačne percepcije, nastale na gledanju ameriških filmov. Preprosto jih skoraj nihče ne rabi. Zato so nezaposljivi, oziroma delajo za mizerno plačo.

Kakorkoli verjameš, da življenje vedno najde svojo pot, veliko od zgoraj napisanega drži. Ker pa študij pomeni tudi razširitev obzorja (s tem, da bo pri avtorici povezan ne le s časovno prilagoditvijo glede otrok in službe, temveč tudi finančnim zalogajem), bi te vprašala namesto nje: katero smer bi ji svetoval? Da ne zaključiš svojega dobrega teksta s tako, ne prav vzpodbudno ‘piko’ in ker vem, da znaš drugače.

Ali lahko se na pravo vpišes izredno če imaš koncano poklicno maturo?

New Report

Close