študij prava …izkušnje???
A pravo nima več omejitve? Ojoj, so se pa razmere zelo spremenile od leta 1999, ko sem se sama vpisovala, takrat so vzeli samo odličnjake oz, pravdobre, a so morali zelo dorbro narediti maturo…[/quote]
A je sploh pomembno če je omejitev ali ni? tako ali tako jih polovica ne napreduje v višji letnik in ostanejo še samo resni.
Pomoje so možnosti kr precej omejene… Ne bi zdej trdila, da jih ni popolnoma nič (ena banka vem da jemlje kot na ene vrste prakso, je v okviru nekega projekta, pa kakšno redko podjetje, mogoče še kaj v okviru služb EU), ampak tu se pač naučiš slovensko pravo, tako da… lahko si predstavljaš, koliko šans bi imel avstrijski pravnik pri nas. Morda za kakšen res specifičen segment, ampak dokler nima veliko izkušenj…? Malo dvomim.. Naj me kdo popravi če se motim 🙂
Ne, kje pa.
Mogoče bi šlo, če boš delal le kot pravnik in to za kakšno slovensko firmo v tujini ali pa za kakšno veleposlaništvo, drugače pa ne gre, moraš znova narediti ves faks v tujini.
Ne vem, če se sploh zavedate, kaj se študent prava uči na faksu. Uči se pravo Republike Slovenije in kot tak ne more opravljati pozneje odvetniškega poklica v tujini!
Dragi moji srednješolci – tukaj izvzamem sine in hčerke vplivnežev, kateri bodo itak čudežno našli službo.
Ne metat stran denarja, živcev in praznega upanja. Če nimate že sedaj zagotovljeno delovno mesto, kjer bi lahko delali po faxu, na pravo nikar, oz. na nič od družboslovja. Zdaj se vam mogoče zdi, da pri vas pa že ne bo tako, ampak da se trenutna situacija spremeni na znatno boljše, je enaka nič. Po koncu zahtevnega faxa boste vredni toliko kot vsak drug mladi iskalec zaposlitve, katerih pa je trenutno v Sloveniji oh joj. Trenutno se pravniki zelo borijo, da sploh dobijo kje volontersko pripravništvo, kar seveda nekateri odvetniki, notarji zelo izkoriščajo. Tako da delajo samo za pridobitev izkušenj po 10 ur na dan, da na koncu prejemejo potrdilo, pa da jim rečejo hvala. Možnost je ta ali pa meseci in meseci na zavodu. Ker v javni upravi itak ne zaposlujejo in še nekaj časa ne bodo. Isto je v gospodarstvu.
Saj vas razumem, tudi mi smo imeli predstave čisto drugačne od realnosti, nato pa je sledil hud padec.
Nasvet: vpišite se na naravoslovne faxe, tehnične, medicino, farmacijo. Od družboslovja je iskan poklic morda edino specialni pedagog, drugo nič. Ali pa tujina, vendar tam s slovenskim pravom itak ne morate delati, razen v Bruslju. Prihranite si kasnejše probleme in razočaranja. Morda se vam zdi, da to ni za vas, vendar po moje se lahko, če te vsaj malo veseli, hitro najdeš na področju, ki ti “trenutno ni”.
Želim vam veliko sreče in pametne izbire 😉
Sama lahko iz lastnih izkušenj trenutno, v teh časih, odsvetujem študij prava. Sama sem dala oz. spet dajem celo kalvarijo skozi, da bi dobila zaposlitev. Prvo zaposlitev, po diplomi leta 2008, sem iskala skoraj tri leta. Potem delala v odvetniški pisarni, kjer so bili osebni odnosi na dnu in mobbing ( sicer ne mene) na dnevnem redu, več kot dve leti, da sem opravila izbirno pripravništvo. Med tem sem dokončala še magistrski študij in sodniško pripravništvo. V začetku leta sem končno uspešno in z dobrimi ocenami opravila PDI. Sedaj pa sem spet na ničli, ker iščem novo ( bolj trajno) zaposlitev. Nisem izbirčna, vseeno mi je na katerem področju bi delala, ker imam znanje in izkušnje iz vseh. Bila na nekaj razgovorih in preizkusih, a v treh mesecih se mi zadeva še ni premaknila. Za človeka,ki je zelo trpel pri iskanju prve zaposlitve, je to spet težka preizkušnja. Zato vsakemu, ki res ni rojen v družino, kjer so odvetniki/pravniki, res odsvetujem študij prava, ker nas je preveč in dela ni! Pozanimajte se katerih poklicev ni in se raje odločite za nekaj deficitarnega!
ZA VSE: Ne se za ta študij ozirati na na to, če so službe s poklicem ali niso…. Konec koncev, danes z nobenim faksom ni takoj zagotovljene zaposlitve, ker je diplomiranih ljudi relativno preveč (FDV, pedagoška, ekonomija, filofax, tudi marsikatere smeri na zdravstveni fakulteti itd) z izjemo medicincev in naravoslovcev!
Pojdite študirat če vas ta študij veseli, ker sicer ne boste doštudirali… In pa tudi če vas sam poklic veseli. V roku 10 let bomo itak vsi dobili službo v zvezi z našimi poklici.. Sprva je treba poprijeti za nižjimi delovnimi mesti in biti potrpežljiv ter v roku let upati in iskati višja. Sama diploma vas ne bo ustrelila med zvezde, kakor je bilo to za časa naših staršev/starih staršev!!
Oseba Tanjah je zgoraj zapisala, da se ji zadeva ni premaknila v roku 3 mesecev z iskanjem redne zaposlitve pravniškega oz odvetniškega poklica. Pa halo?? Narediti faks (težek ali lahek), ki ni naravoslovje ali medicina in misliti da si takoj po diplomi upravičen do delovnega mesta, je kaplja v morje!!!! Ne misliti da vas bodo nosili po rokah, ker vas ne bodo! Ne biti tako naivni in zato ne študirati samo zaradi denarja oz renomeja z mislijo ”ker bom cenjen in spoštovan” – ker ne boste, ampak študirajte ZASE! Potem vas pa že s časoma doletele priložnosti in možnosti v življenju….
To je res se strinjam, casi so tezki.. Studirejte tist kar vas veseli…
Poznam dost folka, eno k je studirala 2 jezika na filozofski, pa ne dobi sluzbe, zdej pa isce sluzbo ki ni v njeni stroki. Kolegica je diplomirala neko smer na kemijski fakulteti, pa ji je zal da ni direkt kemije, ker z njeno smerjo ne dobi sluzbe… Lih zadnc sem brala en clanek na spletu, nekega arhitekta ki ne dobi sluzbe. In je strogo odsvetoval studij arhitekture. Pa slisala sem da z ekonomijo je tud tezko, friend mi je govoril da njegova sestra dela kot natakarca z diplomo ekonomske. Druzboslovci s fdvjem pa je itak ne dobimo:(
Zaobidite pravno fakulteto z najmanj 5 kilometrsko varnostno razdaljo, če želite kaj dobrega narediti zase. Ne delajte si utvar v smislu “dokler doštudiram bodo razmere že boljše” ali “najprej faks, potem bomo pa vidli” ker se je na tak način opeklo že ogromno pravnikov! Poklic je popolnoma prezasičen, po diplomi se boste po glavi tepli, da ste si izbrali fakulteto, s katero ne boste dobili službe, imeli skoraj nične možnosti da dobite kolikor toliko spodobno delo v tujini, vaši kolegi, ki so se boljše odločili kaj študirati, pa bodo zaposleni, načrtovali nakup stanovanja in imeli poleti počitnice, ki si jih bodo lahko plačali s svojim denarjem! Kolikor sem gledala statistiko je sicer vpis na pravo v Lj upadel za približno polovico v primerjavi s kakimi 6 leti nazaj, ampak še vseeno ne morem verjeti, da se še vseeno najde toliko ljudi, ki se vpisujejo na totalno neperspektivno smer. Samo sanjajo lahko, da se v Sloveniji letno zaposli toliko pravnikov, pa še če bi jih samo polovica faks naredila; to je popolna fantazija.
Očitno živim v drugem svetu ot večina mojih predhodnikov. Sem iz povprečne družine, z nobenimi pravniki v sorodstvu in z nobenimi vezami. Pravo sem študirala v Mb, delam v Lj. Službo v pravni službi gospodarske družbe sem l. 2008 dobila praktično že pred diplomo. Prijavila sem se na razpis za pravnika – pripravnika in dobila službo pod pogojem, da diplomiram v 6 mesecih. V teh letih sem bila zaradi kadrovskih sprememb že 3 krat priča izbirnemu postopku za novega sodelavca – pravnika in ja, prijav je res veliko, ampak kandidatov, ki se jim da delati in imajo glavo na pravem mestu, pa bolj malo. Razumem od kod statistika brezposelnih pravnikov, ampak moje mnenje je, da pravnik službo lahko dobi, če je le sposoben in ima karakteristike, ki jih vsak delodajalec želi pri svojih zaposlenih, ne le pri pravnikih. In ne, ni pomembno kje si diplomiral, niti kdo je tvoj oče/stric itd.., ker ta oče oz. stric ne bosta delala namesto tebe.
Pa še tole famo o pravniku v gospodarski družbi, ki jo je v odgovorih nekdo napisal, bom malo podrla. Delamo precej več kot pregledujemo pogodbe. Pokrivamo ogromno ogromno področij, od statusnega, delavnega, javni razpisi, izvršbe, nakup/prodaja nepremičnin, potrošniško pravo in še in še in še, seveda pa pregledujemo tudi pogodbe 🙂
Vsem mladim, bodočim pravnikom pa tole: res je, ne letite previsoko. Ko diplomirate, vas čaka trdo delo. Ampak tudi uspehi, solidna plača in zadovoljstvo pri delu. Če se le da, pa med študijem nabirajte izkušnje, četudi kot volunterji 🙂