Študij na daljavo
Ojla, pozdravljena.
Ja, sem se prijavila na ŠND, na visoko poslovno šolo.
Nič se ne sekeraj glede tega kok si stara, poznam veliko ljudi, ki študirajo pri 50 samo zato, da bodo lahko imeli boljšo plačo in s tem osnovo za boljšo penzijo. Sicer pa bomo delali do 60 leta.
Glede jezikov pri ŠND so mi rekli, da vse poteka preko spleta, da dobiš en CD, da imaš v pomoč učitelje, skratka podpora je. Moja sodelavka tudi dela višjo, ne kot ŠND, pač pa kot izredna in hodi na predavanja popoldne in tako ti lahko povem, da so jeziki peace of cake, ker začneš od začetka. Meni se je zdelo prav smešno, ko sem videla kaj jemljejo. Ne se bat, sigurno bo šlo.
Zakaj se nisi vpisala na visoko. Res traja malo več, leto ali dve, pa se splača.
Bi pa še imela eno pripombo glede izrednega študija. Sama sem hodila na VUŠ, 70 km v eno stran samo zato, da so prof. zamujali, govorili stvari, ki niso bile pomembne, nimaš nobenega na voljo, da ga karkoli vprašaš, literatura je ali pa je ni,…. da ne naštevam. Zato se mi zdi izbira ŠND pač boljša, pa še predmetnik je tak, da ti omogoča zaposlitev tudi drugje, ne samo v javni upravi. Če si prebrala vse kar so napisali boš videla, da je ŠND boljša rešitev. Nad VUŠ sem ful razočarana. Sploh pa, ko so predavnja dali tudi med tednom in redko ob vikendih.
Stroške študija si bom poravnala sama, šparam že sedaj. Druge možnosti ni, vsaj zaenkrat ne.
Aja, iz DOBE so mi poslali brošure,prosi jih naj še tebi. Za vsa poslana vprašanja po mejlu pa sem dobila tudi odgovore.
To je vse kar vem. Lahko vprašaš še kaj? Mogoče bom lahko še kaj pomagala.
Lp
Hvala za odgovor. Tudi meni so poslali brošure iz DOBE, tako, da mi je že kar precej jasno. Kako pa je s tem, če recimo v 1.letniku pogruntaš, da ti ne bo šlo? Manjka mi namreč samozavesti, kakor vidiš in razmišljam tudi o tej možnosti, da pač ne bo šlo v glavo; no, najbrž bom takoj, ko bom (če bom) opravila prvi izpit, že drugače mislila. No to mi je jasno, da prvi letnik, če začneš, moraš tudi plačat, čeprav ne nardiš. Kaj pa pol, pa lahko nehaš, ali imaš obveznost nadaljevat?
Mislim, da bo višja čist dost zame, čeprav verjamem, da se bolj splača visoko naredit. Vprašanje je, če bom še to – višjo – sploh lahko kje vnovčila – se pravi, dobila boljše delovno mesto. Pri tebi v službi vedo, da si se vpisala? Jaz bom malo še počakala, preden kaj povem, da vidim, kako se bo kaj razvijalo stanje pri nas; zdaj smo namreč dobili novo vodstvo in moram videt kakšen pogled imajo kaj na zaposlene, ki bi se radi šolali. Ne vidim namreč nobene možnosti zaenkrat, da bi rabili, oz. imeli namen več plačati, če bi imela več izobrazbe. Samo še nekaj razmišljam – v programu šolanja sem videla, da je potrebno opravljati tudi praktično izobraževanje. To pa ne bo šlo drugače kot pa v službi, a ne? A bo na visoki tudi treba imeti potrdilo o prakt.izobraž. in kako nameravaš to ti rešiti?
Oh, kako že težim, samo zdej me je to tko okupiralo, da skoz na to mislim, še moji najstniki me s svojimi muhami več tko ne vznemirjajo! Že to je nekaj.
Pozdravček z Gorenjske!
Živio
Grem kar po vrsti.
Ribca, poslušaj, vpisala si se, se pravi, da si že na pol poti s tem, da začneš študirati. Nikar ne študiraj o tem, da ti ne bo uspelo, da ti ne bo šlo, ker ti res ne bo. Verjemi vase, da si sposobna in pametna, da boš naredila to šolo, da boš pripravljena pustiti TV in ostale nepomembne stvari in da bo študij zate prva stvar. Ne poslušaj drugih (prijateljev,…), ki ti bodo govorili kako težko je in bla, bla, nihče pa ti ne bo priskočil na pomoč. Poslušaj samo sebe!!! Še nekaj ti zaupam. Pred 4 leti je moja sodelovka vpisala FOV v Kranju. Ker sem jaz vedela kako težko je študirati ob delu, se voziti na predavanja in imeti še druge obveznosti sem ji to tudi povedala. In veš kaj je rekla na to? Pogledala me je z viška in rekla, da ona že ne bo pustila, da ona bo naredila. In bo. Danes ima samo še 2 izpita do diplome, medtem, ko sem jaz obstala. Razlika med nama je bila v tem, da je ona verjela vase, jaz pa ne. Toliko o samozavesti. Seveda bo potrebno vložiti tudi nekaj truda in denarja.
Ko vpišeš in plačaš imaš pravico opravljati izpite ali za eno šolsko leto ali za en letnik, mislim, da je na DOBI tako, da imaš cikel. Ko poteče cikel se lahko vpišeš naprej, če izpolniš pogoje in seveda spet plačaš letnik. Mislim, da imaš na netu vse podrobno opisano. Če pa ne narediš ti seveda ne vrnejo denarja, lahko pa pustiš. Ampak tega ne bomo naredili ne ;-)))).
V službi nisem povedala, ne dir. ne sodelavcem in jim tudi ne bom. Ker ni interesa, da bi mi plačali potem ne vidim razloga, da bi jih o tem obveščala. Sodelavce imam navoščljive in privoščljive zato se raje raznim debatam o moji šoli izognem. Če boš povedala in, če ti bodo plačali potem lahko zahtevajo od tebe, da boš morala ostati še toliko in toliko let po diplomi. Je pa vse stvar dogovora oz. pogodbe, ki jo podpišeš. Če ti plačajo imaš pravico do plačanega dopusta za opravljanje izpita (1 dan) ali več, če se tako dogovoriš. Če ti ne plačajo pa tudi lahko imaš prost dan, vendar neplačan. Pozanimaj se še malo kako je s tem.
S praktičnim izobraževanjem je pa tako, da zaposleni prinesejo potrdilo podjetja, ko se vpišeš, da ti ni potrebno opravljati prakse. To pomeni, v mojem primeru, da bi dir. izvedel za moje šolanje. Jaz bom, če se bo dalo to potrdilo prinesla na koncu oz. čimkasneje, ker je praksa na koncu. Ne vem kaj bom naredila. O vsem bom morala še fajn razmisliti. Najkasneje, ko dobim odgovor ali sem sprejeta ali pa ne.
No, pa sem še jaz malo natežila. Samo glavo pokonci in naprej. Sama sem izgubila že preveč časa, ko sem se ubadala s tem ali še študirati ali kaj, ali sem sposobna ali ne in podobne stvari. Ne kar iti po moji poti.
Naj ti povem še to. Na VUŠ je hodilo veliko starejših, 40 in več. Mislim, da so vsi naredili, mi mlajši okoli 30 pa nas je veliko pustilo. To naj ti bo v spodbudo.
Lp
Živela Jožica 2! Kako s’ ti fest! Prav te besede, te stavke sem rabila. Se v vsemu strinjam s tabo, tudi v tem, da ne še povedati v službi. Se bomo malo kasneje s tem ukvarjali, sicer je pa res najprej treba vedeti, če smo sprejeti. Takrat pa se spet kaj poiščemo na tem forumu, a ne? Do takrat eno lepo pomlad, polno optimizma, pa še lepše poletje!!!!!!!
Čavči!