Najdi forum

Sem študentka, mamica. končala sem tretji letnik in imam mirovanje statusa zaradi materinstva. na naši šoli so kletos uvedli, da med tem časom ne morem delati izpitov ( študiram socialno delo,.toliko o tem, samoi bi morali pomagati, pa nam še otežujejo).
ž
Ker ne morem opravljati obveznosti ( kar mwe ne moti), vendar pa ne morem niti deklati preko študenta, tako da mi nič nne koristi. ne vem, če je to vparapšanje za ta naslov, a vseeno, ali se lahko prijavim na zvodza zaposlovanje in prosim za pomoč- katero, pod kakim i pogoji ( kaj je tista pomoč ko jo dobiš 3 mesece, ne glede na stare) Jazn sem namre č že poročena, in mož ima dohodke, vendar me vseeno zanima ali lahko dobim še kak a sredstva. Dobivam starševski dodatek- Kaj če se prijavim na zavod?

Lidija!

Kot si že sama napisala, je tvoj status letos v mirovanju. Če bi bila v službi, bi bila zdaj na porodniškem dopustu. Iz tega razloga se tudi ne moreš prijaviti in delati preko študentskega servisa, prav tako nisi upravičena do drugih dajatev.
Tvoj mož je zaposlenen in prejema plačo. Če ta plača, tvoj straševski dodatek in otroški dodatek, do katerega je upravičen otrok ne zadostujejo, lahko na Centru za socialno delo vložiš za “Denarno socialno pomoč”, ki je vezana na denarni cenzus. Priložiš dokazila in potem se vloga obravnava. Srečno in lep pozdrav.

Spoštovna kolegica!

Visoka šola za socialno delo je polnopravna članica Univerze v Ljubljani. Kot taka mora spoštovati njen statut in zakonske določbe, ki urejajo delovanje članic. Zato se mi zdi, da je nerealno pričakovati, da bi na VŠSD samo zaradi svojega strokovnega socialnega študija “spregledovala” razmere svojih študentov in tako kršila statut in omogočala ohranitev (v tem primeru tvojega) študentskega statusa. Je že tako, da bo VŠSD kmalu postala fakulteta in kot tako jo bomo morali začeti sprejemati in spoštovai tudi študenti. In tvoj očitek, da ti šola ne omogoča “statusa”, kjub temu, da za to ne izpolnjuješ pogojev se mi zdi neupravičen in neresen! Pa brez zamere

LP, Uroš

Ker pred rojstvom otroka nisi bila zaposlena, tudi nimaš pravice do nadomestila za porodniški dopust, temveč prejemaš starševski dodatek. Za otroka prejemaš otroški dodatek. Tista pomoč, o kateri pišeš (lahko se dodeli za obdobje od enega do šestih mesecev), je denarna socialna pomoč. Do nje so upravičeni tisti, ki nimajo dovolj sredstev za preživljanje. Cenzus je izredno nizek, zato domnevam, da ga vaša družina, ker je mož zaposlen, presega. Upoštevajo se namreč vsi neto dohodki in prejemki dr. članov (razen otroškega dodatka). Za vašo družino cenzus znaša 73.077 sit. Če imate kljub vsemu dohodka manj, ste upravičeni do razlike med lastnimi dohodki in cenzusom.

Pa saj vendar izpolnujem vse pogoje. Do sedaj sem vse izpite naredila v prvem roku, povprečna ocena v vseh letnikih nad 9. Imam 3 kolegice iz FDV, itd ki so mamice in lahko ravno tako opravljjo obveznosti, čeprav so v mirovanju.

KKaj pa če se prijavim na zavod za zaposlovanje? Namreč težava je v tem , ker sva z možem pred ločitvijo, sredstev za preživljanje, stanovnja, …pa nimam. ne vem kam naj se obrnem( sem že poskusila v materinskih domovih). Namreč preden sodni mlini obrnejo kolo in bova z možem ločena ter uredila vse zadeve, do takrat pa…

Lidija!

V Sloveniji je nekaj materinskih domov. Naslove in telefonske številke kot praviš že poznaš. Svetujem ti, da poskušaš večkrat poklicati, kajti danes je vse zasedeno, jutri pa je že prostor. Če bi bila sprejeta, bi bila tudi upravičena do drugih pravic, ki zajemajo finančno plat, za katero praviš, da ne veš kako bo. Poleg tega imaš tudi pravico do preživljanja, ki ti jo bo, glede na trenutno situacijo, dolžan plačevati mož. Do takrat, pa ti tako ali tako mora finančno pomagati. Danes si začni iskati stanovanje, ker je za to potreben čas.
Proste dni pa izkoristi za to, da boš z otrokom, ki te zelo potrebuje in samo zdaj imata priložnost, da sta skupaj tako veliko časa.
Veliko sreče in lep pozdrav!

New Report

Close