Strup za podgane & Miši
tudi ta post se mi zdi zelo zelo pametno napisan. glede vzgoje pa; moj oče je imel zelo zanimiv način kako je lovil miši. past je izdelal sam. malo je kompliciral, ampak vedno jim je nastavljal oreh. in miš se je vedno ujela. ko se je miš ujela jo je odnesel v gozd. mama ni bla za kaj takega.ona je imela svoj način. strup ali lepilo. ne drži pa trditev, da tisti, ki ubija miši sovraži živali. zanimivo je to, da je mama velika ljubiteljica živali. že v otroštvu je imela pse, muce, zajce, konja…živali so jo tako veselile, da se je kasneje odločila postati veterinarka. oče nekako ni preveč zainteresiran za živali. potem ko je njegov pes umrl zaradi starosti(verjetno ga je prizadelo) se je živalim “odpovedal”.
Tvoja mati veterinarka?? Rada ima živali, pa mišim nastavlja strup in lepilo?????? Pa kje ti je pamet! Takšen osebek nima in ne more imeti rad živali.
Medtem, ko tvoj oče pa ja, on pa ima rad živali. In resno se sprašujem, kako je lahko živel s takšno osebo, ki živali muči!!??
Če je tvoja mati imela v otroštvu živali, to še zdaleč ni dokaz, da ima živali rada. Če je bila takrat otrok, so te živali imeli njeni starši in NE ona.
Vsekakor, tako brezsrčen človek NIKOLI ne bi smel postati veterinar!!!!!
Upam, da moje živali nikoli, ampak res nikoli ne bodo prišle v njene roke!!!!!
“ljubitelji živali” odganjate škodljivce iz njihovega prvotnega habitata z elektrićnimi napravami in preparati ki oddajajo njim neprijeten vonj. nekateri jih celo zapirate v kletke. mislim da sem jaz potem se večji ljubitelj živali-škodljivcev, ker jim nudim hitro, lepo, prijazno smrt. je veliko boljše kot pa izgon iz njihovega habitata in posledično smrt zaradi stradanja oz. večjega škodljivca ali pa dosmrtna ječa. “ljubitelji živali” šte se le kruti v svoji norosti
Mene resno zanima, če nekateri sodelujoči v temi resnično ne deritizirate svojih bivališč (in če živite npr. v strnjenih naseljih, kjer je deritizacija obvezna – kako je s tem) in kako rešujete problem notranjih in zunanjih zajedavcev pri svojih živalih.
Se zahvaljujem za odgovor, čeprav dvomim, da bom kakšnega dobila…
@Yo_nepr. : najprej moj odgovor: zaenkrat še nisem imela priložnosti izvajat deratizacije, hvalabogu, ker se mi miške pač smilijo. Če bi pa prišlo do tega, da bi bilo potrebno se iz hiše znebit raznih miši in podgan, bi to storila tako, da pri tem nobena od živali ne bi umrla. Če bi bilo teh živali toliko, da se jih ne bi mogla znebiti sama, bi poklicala iztrebljevalca in mu naročila, da nima nobene miši za ubit, ampak ima da jih polovi in izpusti. Magari mu pri tem sama pomagam. Tudi če bi živela v mestu, bi ujete miške popokala v škatlo in jih odpeljala v bližnji gozd, seveda kar se da stran od ljudi. Kar se pa tiče zajedalcev pri živalih: Ko je muc dobil gliste, smo mu dali tablete. Ko je imel klopa, sem ga izpulila s pinceto. Z drugimi zajedalci pa nimam izkušenj.
@Janja N: vsak ima pravico do svojega mnenja, žaljenje in zmerjanje je pa druga stvar. Zate so miši in podgane mogoče škodljivci, vendar so živa bitja, živali, ki pridejo v tvojo hišo iskat hrano. Če ti pri tem delajo škodo (in verjamem, da ti jo), ukrepaj preventivno ali pa žival ujemi, jo odnesi daleč stran in izpusti. Še enkrat: miš (ali podgana) ima vsa čutila razvita ravno tako kot pes ali mačka, torej čuti, se naveže, jo je strah … pa psa ali mačke ne bi ubila, miško pa brez pomisleka. Zakaj? Ti bom jaz odgovorila. Zaradi vzgoje v otroštvu, zaradi privzgojene napačne predstave o nekaterih živih bitjih. Lahko ti podam še en primer (oprosti mi, če si vegetarijanka): psa ne bi nikoli pojedla, medtem ko s kravo ali pujsom nimaš takšnih problemov, pa so vendar krave, pujsi in psi na enaki razvojni stopnji, imajo inteligenco, zaznavajo strah, se navežejo … Pač smo ljudje vzgojeni, da ko pogledamo psička, vidimo luštkano žverco, ki mahlja z repkom in ga je treba vzeti k sebi, ga crkljati, hraniti … ko pa pogledamo majhnega pujska, vidimo pa samo šniclje, ki bodo nekoč iz tega pujska nastali. Jaz sicer ne, ko pogledam malega pujska, vidim isto sliko kot pri malem psičku. Večina ljudi pa ne. Žal je tako.
@Kmet: miškin prvotni habitat niso moji električni štekerji, niti ni njen prvotni habitat moje stanovanje nasploh. Kakšne streljaš, hehe. Miši so bile na svetu veliko prej kot stanovanja in štekerji. Njen prvotni habitat je gozd, kamor bi jaz miš odnesla, če bi se pojavila v mojem stanovanju. Res ne vem, kako bi miška izstradala do smrti v gozdu ali na polju, travniku, medtem ko v mojem štekerju pa ne bi. To ni miškin naravni habitat, miška je v moje stanovanje zašla pomotoma med iskanjem hrane. Kmet, napisal si, da polže prebadaš z žeblji, da počasi umirajo (ostalih cvetk si nisem zapomnila, niti ne vem, ali jim verjamem). Kako naj bi bila ta smrt hitra in celo lepa in prijazna?
Ko sem napisala, da bi najdeno miško udomačila, pa nisem mislila povsem resno. Moje miške prihajajo iz trgovin, so skotene v ujetništvu in takšne morajo v ujetništvu tudi ostati. Se trudim, da jim omogočam vse, kar jim lahko, primerno hrano, bivališče, igračke, namenjam jim pozornost … medtem ko zunaj ne bi imele lepe prihodnosti.
@ajej jej: marsikdo je vzgojen tako, da mu podgane in miši prav tako kot polži in ostale živali, ki nam povzročajo škodo, ne pomenijo živih bitij, temveč le golazen, ki se je je treba čimprej znebiti. Tak primer je recimo Janja N (naj mi oprosti, ker izpostavljam ravno njo). Seveda se mi to zdi zelo narobe, pa kaj hočemo. Pomembno je, da svoje potomce vzgajamo v drugačnem duhu.
Samo umsko zaostal človek lahko napiše kaj takega! hej, pa kdaj bo tebi jasno;MIŠI in PODGANE so škodljivci in jih je treba uničevat. Vztrajam pri svojem![/quote]
Daj jankica, sploh bereš za seboj kar napišeš? Samo umsko zaostal človek lahko drugega zmerja z umsko zaostalim, zato, ker se ne strinja z njegovim mnenjem!
Kolikor sem prebral, se strinjam, da si največji škodljivec ti! In kričati ti ni treba, kričijo tudi samo tisti, ki jih izdajajo živci :-))))
Se bojiš, da bi te ugriznila v pičko??
Veš kaj si želim, da bi te res infarkt in bi bil en ubijalec živali manj na svetu.
Sicer pa, podgane so tako ljubke živalce, lahko si jo udomačiš in jo imaš kot hišnega ljubljenčka, razmisli v tej smeri, ko se bosta neke temne noči srečali v kleti, sami v prostoru in si bosta zrli v oči….