Strup za podgane & Miši
KMET, srčno upam, da pobiraš za seboj vse čike ter da pobiraš za seboj vse zelene sluzaste hrakle, ki jih izpljuneš. V kolikor jih ne, ne odpiraj več ust, dovoli, da ti hrakeljčki zdrsnejo lepo nazaj po grlu v tvoj želodček in se lepo prebavijo.
V nasprotnem primeru ti garantiram, če te srečam, ne boš požrl samo svojega ampak še tri najbližje!!! Pa dober tek!!!
Jaz osebno vsekakor ne zagovarjam pobijanja živali, ne za hrano, ne zaradi njihove škodljivosti, ne zaradi užitka, ne zaradi česarkoli drugega…
Nikakor nisem pristaš tega, da se miško, ki je prišla v našo hišo iskat hrano, ubije. Zagovarjam pristop, po katerem se “škodljivcev” rešimo, brez da bi jih mogli pobijati. Obstaja na milijone naprav, ki z zvokom ali kako drugače odganjajo živali z naših vrtov. Investirati v tako zadevo ni nič večji strošek kot investirati v mišelovko ali limanice, na katerih bo živalca umrla krute smrti, občutek pa je mnogo boljši, če zaradi nas nihče ne umre.
Če vas skrbijo bolezni, ki jih lahko miš prinese, predlagam redne preglede vseh “nevarnih” mest, kjer bi miši lahko vstopile in redno sanacijo le-teh.
Moti pa me v tej temi še nekaj. Razumem, da se nekaterim zdi prav, da se pobija miši, krte in drugo “golazen” in razumem, da se ostalim to ne zdi prav. Ljudje smo si pač različni. Pa naj nihče ne misli, da zagovarjam pobijanje živali, sem daleč od tega. Ne razumem pa, kako lahko človek drugemu zaželi, da naj mu pomre cela družina, ker noče pobijati mišk ali, kako se človeka hitro označi za iztrebek, izrodek, gnoj in še kaj, ker je miši enkrat nastavil past. Kot prvo, ljudje smo daleč nad tem, da bi se mogli med sabo zmerjati, ker lahko konflikte rešimo na civiliziran način. Kot drugo, s tako krutim zmerjanjem ljudi ne bomo prepričali, da je prav pobijati takoimenovano golazen, ko se nam tako zahoče.
Bom še jaz povedala svoje mnenje o tej temi. Kot sem že zgoraj napisala, sem proti pobijanju živali nasploh, tako kot sem proti uporabi živali za testiranje kozmetike, pralnih praškov, itd. Tako kozmetika kot marsikatera nevarna kemikalija v čistilih je produkt človeške nečimrnosti. (O zdravilih tu ne bom, saj ne vem, če obstaja še kakšna alternativa testiranju na živalih, če pa obstaja, je tudi tako testiranje kruto in nehumano. Pa ne rečem, da v nasprotnem primeru ni, ampak to se pač dogaja. Človek vedno postavi sebe pred druge in na nek način je tudi prav tako.) Testiranje kozmetike in podobnega na živalih mi je pa to enostavno živa groza. Zakaj bi ljudje z lepšo poltjo in sijočimi lasmi upravičevali kruto smrt (pa ko bi v nekaterih primerih živali vsaj umrle! pa jih rajši pustijo trpeti) živih bitij, pa čeprav samo malih belih mišk? Tudi miši so namreč živa bitja, čutijo bolečino, jih je strah, sposobne so se navezati. Če sočloveku ne privoščimo krute smrti, zakaj bi jo živali, čeprav je to samo miš? To žival sicer marsikdo dojema kot golazen, nesnago in škodljivca, vendar še vedno je. Še vedno živi. Je tako težko ukrepati preventivno in tako preprečiti smrt? Kako težko je ukrepati proti vstopu teh živali na naše posestvo in, če že slučajno vstopijo, a jih je težko vrniti v njihovo naravno okolje? Jaz bi to definitivno storila.
Upam, da boste sprejeli dejstvo, da kakršnih koli živih bitij samo za našo lastno korist ni prav pobijati. Upam pa tudi, da se boste tisti, ki že tako razmišljate, v prihodnje poslužili manj verbalno nasilnih načinov izražanja svojega mnenja.
Če bi resnično prebrala vse, bi zelo dobro vedela, da ni bila nastavljena past, ampak je bila žival ubita na grozovit način!
A se tebi zdi pravilno miš zastrupiti ali ji nastaviti lepilo? Ali sploh veš v kakšnih mukah takšna žival umira? In tak človek ni nič drugega kot izrodek, gnoj, izmeček ali karkoli pač želiš!
In, če bi natančno prebrala, bi prebrala tudi, da je prav oseba, ki ubija miši zaželela drugim, da jim zbolijo otroci. Torej?? Kdo je zdaj tukaj gnoj in kdo ne?
Poudarjam še enkrat, človek, ki miši zastruplja je gnoj v največji in najbolj smrdeči obliki !!!
@nisi na tekočem:
Ja, vem, kako so bile živali ubite. In ne, niti slučajno se mi ne zdi prav žival zastrupiti ali ji nastaviti lepilo. Mislim, da v celem svojem postu poudarjam prav, da se je treba posluževati preventivnih načinov ODGANJANJA in ne ZASTRUPLJANJA miši, če pa že pride do tega, da miš pride v našo hišo oz. okolico, pa se jo pač na lep način ujame in izpusti. Oziroma, jaz bi jo kar udomačila, mi je ravno danes zjutraj miška poginila 🙁
Mogoče sem se res nejasno izrazila, vendar tudi jaz nimam lepega mnenja o tistih, ki v KAKRŠEN KOLI namen pobijajo KATERE KOLI živali. Vendar je glavno, da spremenimo mišljenje teh ljudi, da se jim to ne bo zdelo več opravičljivo dejanje in, da tega ne bodo več počeli, kajne? Tega pa z žaljenjem ne bomo dosegli, kajne?
In, še enkrat @nisi na tekočem: oprosti/oprostite, vendar se mi zdi, da vi/ti nisi/niste natančno prebral/a/prebrali mojega posta. Napisala sem:
“Ne razumem pa, kako lahko človek drugemu zaželi, da naj mu pomre cela družina, ker noče pobijati mišk ali, kako se človeka hitro označi za iztrebek, izrodek, gnoj in še kaj, ker je miši enkrat nastavil past. Kot prvo, ljudje smo daleč nad tem, da bi se mogli med sabo zmerjati, ker lahko konflikte rešimo na civiliziran način. Kot drugo, s tako krutim zmerjanjem ljudi ne bomo prepričali, da je prav pobijati takoimenovano golazen, ko se nam tako zahoče.”
s čimer sem hotela povedati to, da žaljenje ljudi ne bo pomagalo pri spreminjanu njihovega mišljenja, temveč se moramo tega lotiti na lepši način. Tudi jaz bi lahko napisala, da je tisti, ki bi miš raje ubil kot izpustil, največji gnoj, morilec in ne vem še kaj, vendar moj namen ni stresanje jeze na njih, moj namen je sprememba njihovega mišljenja in obnašanja. Ok, mogoče sem malo narobe napisala, da je bila miši samo enkrat nastavljena past, ampak, še enkrat: važno je spremeniti mišljenje ljudi, ki to počnejo, ne stresati jezo na njih. Pa tudi mene prime, da bi jim povedala svoje, ampak hočem, da ljudje preberejo moj post in se nad njim zamislijo. Če bodo samo brali, kakšni kreteni so, si bodo mislili: “Ok, ta je nora” in posta ne bodo prebrali.
Poudarila sem pa, da me moti žaljenje s strani OBOJIH, tistih, ki zagovarjajo pobijanje živali in tistih, ki ga ne. Saj se menda znamo lepo pogovarjati, ne?
Ja, saj se strinjam s teboj, vendar pravim, da je tista v prvem postu, ki zagovarja ubijanje živali prva napisala nekomu, da želi, da mu zboli otrok.
Takšen človek si pač zasluži, da dobi vrnjeno v enaki obliki. Samo tako bo začutil, kako to boli.
Sicer pa dvomim, da se da takšne ljudi spremeniti.
Glede miške pa, tudi meni je pred nekaj dnevi umrla. Zdaj imam samo še eno 🙁
Ojej, sožalje. Tudi jaz imam samo še eno. Sicer žalujem za to miško, ki je danes zjutraj poginila, vendar jutri dobim novo, da ta, ki je ostala, ne bo osamljena. Miške so zelo družabne živalice in ne smejo biti same.
Veliko ljudi na svetu je krutih do živali. Žal tako je. Na noben način ne podpiram tega, sem pa mnenja, da bi se moglo take ljudi spreobrniti na lep način, tak bi najbolj zalegel. In pa seveda zakoni, ki bi mučenje in pobijanje kaznovali ter trgovine, ki bi za trenutek pozabile na profit in takšne in drugačne naprave za pobijanje živali umaknile iz prodaje.
Ob prebiranju te teme sem se zelo zamislila. Zamislila sem se nad tem, koliko je v nas ljudeh sovražtva, podcenjevanja in hudobije. Veliko je odvisno od tega kako smo bili vzgojeni, s kakšnim odnosom do živih bitij smo odraščali. Sama sem velika ljubiteljica živali, vendar glede pobijanja miši in podgan imam svoje mnenje. Ali ste se kdaj vprašali kaj je zakon narave? V naravi ima vsaka žival svojega sovražnika, človek pa je ta, ki samovoljno posega v naravo. Vendar tudi to ima dobre lastnosti, saj če ne bi lovci pobijali oz. odstrelili viška divjadi, lisic, zajcev, fazanov… bi se ti nenadzorovano namnožili in kaj bi bila posledica vsi dobro vemo. Ravno tako je z zatiranjem glodalcev. Vzemite samo primer, da bi v SLO vsako miško, ki bi jo ujeli, spustili nazaj v naravo ali pa podgano??? Verjemite, tele živalce bi nas okupirale in se nazadnje tako namnožile, da bi sobivale v naših stanovanjih. Zato je deratizacija potrebna, pa če si nekateri še tako zatiskate oči in ozmerjate vse, ki pobijajo miši in podgane. Človek je vladar na zemlji in dokler bo tako, bodo živali streljane, zastrupljene, mučene itd….
Sem proti pobijanju živali za meso, vendar si v svoji shrambi ne bi ravno želela kakšnih miši ali celo podgan. Mi imamo mačko, ki je dobra lovka in tako s tem nimam težav, mi je prav hudo, ko jo kdaj prinese in se z njo igra, samo to je zakon narave.
Vse ima neke meje, tudi naša ljubezen do živali, zato menim, da je škodljivce potrebno zatirati, tudi miši in podgane – te pa sploh!!!
Prosim vas, malo več kulture na forumu, saj vedite, da z takim vedenjem ravno dajete vtis, da ste sami največja, najbolj samovšečna in hudobna žival, ali pač?
Očitno nisi dobro prečitala, sem napisala da sem za deretizacijo, ki pa kolikor vem poteka z nastavljanem strupa. Torej imaš moj odgovor. Če bi bilo treba, bi tudi sama nastavila strup.
Kje pa si prečitala, da je zakon narave, da pes raztrga mačko? Sosedov pes je lovski pes, mačke pa so njegove prijateljice, nisem pa še slišala, da bi bili mačka in miška v NARAVI prijatelja!
Ja, pa je zakon narave. Mačke lovijo miši, psi lovijo mačke…. Kar sprijazni se!
Sosedov pes je lahko prijatelj mačke, ker ima pametnega gospodarja, v NARAVI pa ne bi bilo tako. Mačka in miš v NARAVI tudi nista prijateljici, moja mačka in moja miška pa sta 😛
In če praviš, da bi ti miški nastavila strup, kljub temu, da zelo dobro veš v kakšnih mukah umira zastrupljena žival, vem o tebi dovolj in s teboj to debato zaključujem.
Z osebami kot si ti, ne želim imeti nobenega stika!
Velikokrat sem prebrala, da so miške družabne živali in, da naj ne bi živele same, če pa že, pa zahtevajo človekovo pozornost 24 ur na dan, to pa je praktično nemogoče (če ne drugače, je miška sama, ko spimo, saj je ravno takrat budna, ker so miške nočne živali). Zdi se mi tudi, da sem prebrala, da je boljše dati skupaj dve samički kot dva samčka, mlajše se prav tako lažje navadijo življenja v paru. Po mojem se splača poskusiti dati dve miški skupaj, če se ne obnese, ju pač ločiš in ju poskusiš postopoma navaditi drugo na drugo. Moji dve sta se lepo razumeli, čeprav je bila starejša stara že kakšno leto in je bila ves čas sama, mislim, ni imela mišje družbe, imela je samo mojo. Pred parimi dnevi pa sem kupila novo, starejši za družbo, ta pa je danes zjutraj poginila 🙁 Mogoče se bosta dve mladi miški razumeli še bolje kot sta se tidve.