Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Struma nadosa euthyreotica E 0.1

Struma nadosa euthyreotica E 0.1

Spoštovani!
V začetku l. 2000 sem preživela čudno depresivno stanje , čeprav sem zelo močna osebnost in optimist. Po obisku pri izbranem zdravniku, sem odnesla domov kup pomirjeval, ki pa jih seveda nisem jemala, kajti prehranjujem se zdravo in se jemanju zdravil po nepotrebnem izogibam. Z raznimi zeliščnimi čaji sem to stanje nekako premagala. Konec leta sem sama opazila golšo. Poslana sem bila k tierologu.
TSH 0,67; Tg 34
scintigram ščitnice: nodozna golša s hladnim nodusom desno kavdalno, lateralno nodus 30x20x40
Dg. Struma nodosa euthyreotica E0.1
Opravljena je bila punkcija/Citološka analiza: posamezni elementi ščitničnega tkiva. Najdene celice so nesuspektne zgradbe, prav tako ni suspektnega mikrofolikularnega razraščanja.
Kontrola čez dve leti: TSH 0,79; Tg 38, nodus 3×3, penbertonov znak negativen, UZ: nodus 35X35X15
Kontrola čez dve leti: TSH 1,50 ščitnica palpatorno povečana, trše koesistence, desno pomičen trd nodus 2×3, penbertonov znak pozitiven, UZ: desno mešan nodus 27X35X38, levi režen majhen, Ttraheja ni utesnjena. Pacientka je eutireotična, golša je nekoliko večja. Predpišem Euthyrox 25 1 tbl., kontrola čez eno leto.
Tierolog mi je predlagal operacijo, za katero pa se še nisem odločila, saj sem nekje prebrala, da operacija pri premajhnem delovanju ščitnice ni priporočljiva, kajti ščitnica že tako premalo dela. Kakšne so možnosti za nastanek raka? Prosim za nasvet, kaj naj storim, kaj priporočate? Kaj pomeni penbertonov znak negativen – pozitiven?
PS.: Euthyrox 25 ug jemljem na tešče po 1 tbl. približno en mesec, vendar kakšnih sprememb ne opažam. Še vedno sem zelo utrujena in mučita me koncentracija in izguba spomina. Kakšnih težav trenutno nimam. Pred leti sem prebolela virusni meningitis.
Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Glede na opis gre pri vas za gomoljasto ščitnico, ki deluje normalno ( evtirotična nodozna golša). Tankoigelna biopsija scintigrafsko hladnega gomolja desno je bila nesuspektna. Gre pa, glede na opis UZ, za postopno rast gomolja desno. Euthyrox so vam predpisali kot preventivno zdravilo, ki morda prepreči nadaljno rast gomolja. Možnosti za nastanek malignih sprememb v tem gomolju so majhne. Penbertonov znak je pozitiven, kadar zelo velika ščitnica pritiska na vratne vene in ovira odtok krvi iz glave. Priporočam spremljanje, v primeru izrazite rasti gomolja desno pa operativno odstranitev ščitnice.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Prosila bi še, če mi lahko poveste kako dolgo traja operacija, ali so bolečine po operaciji hude, kakšne posledice razen hripavega glasu po operaciji lahko še pričakujem (ljubiteljsko se ukvarjam s petjem in bi me izguba ali sprememba glasu zelo prizadela), v katerem primeru se lahko golša ponovi (poznam kar dva primera), zakaj to? Kako dolgo si v bolniškem staležu po operaciji?
P.S. Čudovit forum, pohvala vsem, posebej vam g. Edi Pirnat. Iz tega foruma sem izvedela več kot iz prejšnjih kar nekaj prebranih leksikonov.
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Trajanje operacije ščitnice je odvisno od obsega operacije (ali kirurg odstrani samo gomolj, oziroma en reženj ščitnice, ali odstrani ščitnico v celoti). Navadno traja operacija dve do tri ure. Golša se navadno ponovi kadar ne odstranimo dovolj ščitničnega tkiva. Poleg sprememb glasu,
oziroma hripavosti se lahko pojavijo krči, ki so posledica nezadostnega delovanja obščitničnih žlez, ki uravnavajo presnovo kalcija. Po operaciji ščitnice je navadno potrebno 2 do 3 tedne bolniškega staleža.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Po pljučnici sem opravila CT toraksa s kontrastom, kjer je bila ugotovljena povečana ščitnica in nodus v ščitnici. Sedaj semo pravila še UZ preiskavo ščitnice in izvide je naslednji:
“Ščitnica je povečana. Istmus je debel 6 mm, levi lobus meri 12,4 ccm in desni 37 ccm. Ščitnica je normalno prekrvavljena, sicer pa gomoljaste oblike. Posamezenih nodusov v njej ne diferenciram. Gre za strumo.
Povečanih bezgavk na vratu ne vidim. V področju slinavk ni posebnosti. Svetujem obravnavo pri tireologu.”
Moja osebna zdravnica me je poslala še v laboratorij, kjer je bilo ugotovljeno, da je TSH (upam, das sem se prav zpomnila) 9 in še malo, ostalo je v mejah normale.
Stara sem 63 let, v dobri kondiciji in s ščitnico nimam nobenih težav. Imam pa previsok krvni tlak, ki je bil v maljših letih pa prenizek.
Mi lahko, prosim, obrazložite ta izvid.
Najlepša hvala in pozdrav!
Milena

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za povečano ščitnico – golšo. Vrednost TSH 9 je previsoka, kar pomeni, da gre verjetno za premajhno delovanje ščitnice. Priporočam opraviti pregled pri tirologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Objava čaka odobritev

New Report

Close