Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Štručkanje

Štručkanje

Spoštovani,

na vas se obračam s hudo dilemo, ki me muči zadnje dni. Sem mamica dobre tri mesece starega sina, rojenega v 36. tednu. Fantek lepo napreduje, odlično pridobiva na teži, nekaj časa je ogromno polival, sedaj pa se stanje umirja, muči ga sicer občasno napenjanje in krčki, sicer pa izgleda zdrav in zadovoljen. Edina velika težava, ki se nam pojavlja v glavnem zadnja dva tedna, je slabo spanje, saj v celem dnevu (24 urah) ne nabere niti 10 ur, potem pa je zvečer tako utrujen, da prav histerično joka, zaspati pa ne more. Nekaj časa je bila glavna težava dnevno spanje, medtem ko je ponoči lepo spal (tudi že 7 ur v kosu), zadnje tri dni pa ponoči mirno spi le kakšni dve uri, nato pa se začne divje premetavati, kriliti z rokama, brcati, se zvijati in stokati. To delno sicer počne v spanju (ima zaprte oči), ga pa tudi zbudi in ga je nato nemogoče umiriti za daljši čas – sicer zaspi nazaj, ampak že čez 5-10 minut se ponovi isto in tako do jutra. Ker nisva več vedela, kaj naj, sva poskusila z nasvetom ameriškega pediatra dr. Karpa in malega, ko je začel opletati in jokati, tesno povila v štručko in ga uspavala, nakar je relativno trdno spal celo noč.

Problem je v tem, ker nisem prepričana, ali je to za sina varno, zato sem si na vsake pol ure nastavila alarm, da sem preverila, ali je z njim vse v redu, ali mu je vroče in ali normalno diha (poleg tega imamo v njegovi posteljici tudi napravo Angelcare), vstala sem tudi ob vsakem zvoku, ki sem ga zaslišala iz njegove posteljice. Vedno je bilo vse v redu (razen prvo noč, ko smo odejico zavili preohlapno in je, ker ima zaradi polivanja dvignjeno vzglavje, uspel zlesti nekoliko navzdol, da mu je blago že malo prekrivalo usta – kar smo takoj popravili in se od takrat ni več ponovilo), vendar me še vedno skrbi. Vsekakor takega početja ne bom več dolgo zmogla, zlasti ker je naš fantek zelo zahteven otrok, ki mi že ob normalnem spanju pobere ogromno energije; po drugi strani pa se bom sesula tudi, če bom lahko na dan spala samo dve uri.

Ker vaše mnenje zelo cenim, me zanima, kaj vi menite o štručkanju in njegovi varnosti oziroma kaj mi svetujete, da bi se vsi skupaj vsaj malo naspali. Vnaprej hvala!

Draga bubu81,

metode dr. Karpa sicer ne poznam, poznam pa izkušnje iz preteklosti, ko so medicinske sestre nemirne novorojenčke / dojenčke tesno povile, da bi pomirile otroka – ki se je v tesni okolici menda počutil bolj varnega, podobno kot v maternici. In je praviloma delovalo, o kakšnih dokazanih hudih zapletih (dušenje ipd.) niso poročali.

Sama vseeno gledam na “štručkanje” bolj iz medicinskega, pato-fiziološkega vidika. Pri mladih dojenčkih (do 3. meseca starosti) je takšna utesnjenost, še zlasti če traja dlje časa (npr. nekaj ur, v istem položaju) povezana ne le s pregrevanjem, ampak z motnjami v razpetosti – predihanosti pljuč in nižjo nasičenostjo krvi s kisikom (kar smo dokazali tudi v veliki raziskavi vpliva položaja na dihanje pri donošenih zdravih novorojenčkih, ki so bili 2 uri v posebni avtomobilski varnostni posteljici – prvo uro jim je šlo bistveno bolje kot tistim v polsedečem položaju v varnostni “lupinici”, v drugi uri pa so se tudi pri njih pričele težave – ki so bile posledica “prisilne” lege; rezultati raziskave so bili objavljeni pred 3 leti v vodilni ameriški pediatrični reviji Pediatrics). Dolgoročno je stalno “spanje v štručki” tvegano tudi z vidika razvoja – saj otroku manjka miganje, spreminjanje položaja.

Seveda gre tu za pogled s strokovnega – in ne življenjskega vidika, ko starše nemirno spanje dojenčka in njegovo razgrajanje spravlja v obup. Kot sem napisala – jasnega dokaza, da je štručkanje nevarno in se ga zato odsvetuje, ni. Tudi zato, ker ne vem za nobeno kontrolirano randomizirano raziskavo (kar pomeni, da bi med seboj primerljive dojenčke razvrščali naključno bodisi v skupino za štručkanje, bodisi za kontrolo – torej spanje v “običajnih” pogojih). Angelcare, ki zaznava premikanje (kar je tudi dihanje) dojebnčka, vam žal ne bo v zelo veliko pomoč – alarm se bi oglasil šele, ko bi dojenček nehal dihati. Pomodrevanja zaradi preplitvega dihanja tak monitor ne pokaže, bi ga pa zanesljivo opazili vi.

Na žalost vam ne morem dati nobenega pametnega nasveta – razen da poskusite biti z dojenčkom čim več zunaj, na svežem zraku in da poskrbite, da fantu ponoči ne bo prevroče, da ne bo žejen ali “prenažrt”, ko ga daste spat. Nekateri za uspavanje potrebujejo tudi nekaj “hrupa” – in blaženo zaspijo ob razbijanju z Veseljaka, Radia Ena, Radia Center ali Vala 202, tišina jih moti.

Srečno, želim vam čim bolj mirne in zaspane noči,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close