STROŠKI MEDN. POSVOJITEV
Pozdravljeni.
Želela bi napisati članek o mednarodnih posvojitvah. Vem, da je Slovenije sicer ratificirala haaško konvencijo, vendar da imamo samo z Makedonijo podpisano pismo o nameri o dvostranskih posvojitvah.
Vem tudi, da je bila Drobniču poleti predana peticija glede postopkov mednarodnih posvojitev.
Zdaj pa me zanima, če mi lahko poveste bistvo problema z mednarodnimi posvojitvami (koliko časa traja, s katerimi državami je najlaže, itd…..).
Nekje sem zasledila info, da so lahko stroški posvojitve tujčka visoki, tudi do 15 tisoč evrov – zanima me, kaj točno obsegajo.
Iščem tudi nekoga, ki je v postopku posvojitve ali pa je že posvojil tujčka in ki bi bil pripravljen kaj povedati javno, saj je to edini način, da lahko kaj spremenimo.
Že v naprej se vam zahvaljujem za pomoč in sodelovanje,
Brina
Kot je ze napisala Kitty, je mednarodna posvojitev precej draga. V drugih drzavah se stroski gibljejo med 10 in 15 tisoc evri. Tako velik denar je seveda tezko zbrati. Treba pa je vedeti, da so ti stroski porazdeljeni cez priblizno dve leti, kar seveda zadeve olajsa.
V Sloveniji bi bilo treba doseci naslednje:
– da bi stroski posvojitve steli v davcno olajsavo, ne v obstojece 3% ampak se povrhu tega in sicer vec let po posvojitvi. V ZDA se lahko uveljavlja davcna olajsava do 10.000 dolarjev porazdeljena cez 5 let po koncani posvojitvi.
– prepricati delodajalce, da bi bilo pripravljeni kaj primakniti. V ZDA nekateri primaknejo tudi 5-6 tisoc USD, verjetno se jim steje v davcno olajsavo (zagotovo pa ne vem).
– moznost najema kredita z ugodnimi obrestmi.
Prav tako imajo mnoge agencije v tujih drzavah cenik za svoje usluge, ki temelji na osebnem dohodku posvojiteljev, tako da tisti, ki zasluzijo manj tudi man placajo.
Zavedati pa se je treba, da ima vecina drzav zahteve po minimalnem dohodku na druzinskega clana.
Mamica 2 punč, Kitty mi je rekla, da ste vi posvojili punčko iz Kitajske. Čeprav niste prav tipičen primer – mož naj bi bila ameriški državljan – me zanima, če ste pripravljeni kaj o mednarodnih posvojitvah – stroški, plusi, minusi, predlogi, kaj bi se dalo narediti – povedati za Finance. Želela bi namreč zaorati ledino tudi na tem področju.
Če, bi prosila, da se mi javite na telefon 031/257 922.
Hvala in lep dan,
Brina Černetič
Mamica 2 punč, Kitty mi je rekla, da ste vi posvojili punčko iz Kitajske. Čeprav niste prav tipičen primer – mož naj bi bila ameriški državljan – me zanima, če ste pripravljeni kaj o mednarodnih posvojitvah – stroški, plusi, minusi, predlogi, kaj bi se dalo narediti – povedati za Finance. Želela bi namreč zaorati ledino tudi na tem področju.
Če, bi prosila, da se mi javite na telefon 031/257 922.
Hvala in lep dan,
Brina Černetič