Strokovnost pri obravnavi otrok s PP
Pozdravljeni!
Pri spremljanju foruma “Otrok s posebnimi potrebami” velikokrat oz. skoraj vedno naletim na zelo obširne odgovore, s katerimi na različna vprašanja odgovarja tudi ga. Vesna.
Ker gospa Vesna ni moderator foruma in tako ni predstavljena njena izobrazba oz. strokovnost, bi želela izvedeti:
– ali ga. Vesna odgovarja zgolj na podlagi izkušenj, ki jih ima s svojim otrokom,
– ali pa ima ga. Vesna strokovno izobrazbo na tem področju in izkušnje pri obravnavih otrok s PP.
To me zanima zgolj zato, da zvem v kakšni meri so ti odgovori realni oziroma strokovno podkrepljeni ali pa gre zgolj za izkušnje staršev, ki jih imajo na tem področju.
Silva
Silva,
na našem forumu se pojavlja več “Vesn”. Kot je moje mnenje, je forum odprt za vse – za starše otrok s PP, za slučajne “goste”, za tiste starše, ki mislijo (ali sumijo), da ima v razvoju kakršnekoli težave, za strarše “normalnih” otrok itd.
Čeprav kot strokovnjak odgovarjem na vprašanja, pa menim, da so izkušnje, mnenja ostalih staršev zelo pomembna in dragocena. Mene npr. zdravnikova zagovotila še zdaleč niso tako pomirila, kot izkušnje staršev, ki so dali skozi podobno kot mi.
Nekateri naš forum samo spremjajo, nekateri so bolj – drugi manj aktivni.
Izobraza pri tem ni pomembna. Gre za izkušnje, prepričanje… in prav vsak ima pravico iz foruma vzeti zase tisto, kar potrebuje. Pa če je “strokovno” ali ne.
In kaj je strokovno – tisto, kar je povezano z neko doktrino ali ne? Je to tisto, kar reče strokovnjak? Veste, tudi jaz včasih pri odgovorih uporabim svoje (tudi starševske) izkušnje. Včasih se starševske izkušnje prelivajo s stokovnimi. Vse kar se “dogaja” pri nas na področju izobražavenja otrok s PP še zdaleč ni vse,kar se “dogaja tudi po svetu. Po svetu npr. avtizem obravnavajo popolnoma drugače, kot ga pri nas.
Pa brez zamere, to je samo moje mnenje.
Pa še to: če je kakšen odgovor ali mnenje “mino”, ali izraža kakšne predsodke itd, se oglasim tudi jaz.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (26-09-05 17:10)
Pozdravljeni!
V zvezi z mojim vprašanjem, če mogoče kdo ve, ali ga. Vesna (to je tista, ki zelo lepo in obširno ogovori na več zastavljenih vprašanj v različnih forumih) odgovarja kot starš otroka iz lastnih izkušenj s svojim otrokom, ali kot strokovnjak, povem, da se z odgovorom ge. Petre sicer strinjam, da na forumu lahko sodeluje vsak in da so izkušnje staršev več kot dobrodošle.
Vendar povem, da ni bil namen mojega vprašanja v tem, temveč, da pridobim informacijo na kakšni osnovi so dani posamezni odgovori.
To pa zato, ker sem na tem forumu med drugim zasledila odgovor, ki ga je podala ga. Vesna. Ko sem kasneje v razgovoru z pediatrinjo mojega sina, predstavila ta odgovor, me je odločno zavrnila in mi povedala, da ta odgovor nima nobene strokovne osnove, ter me je celo okarala.
Torej, ker sedaj ne vem, kdo ima prav, sem hotela to preveriti. Zato prosim Vesno, če bo to prebrala, da naj mi sporoči.
Hvala in lep pozdrav!
Silva
Zelo rada bi vam odgovorila, da sem jaz tista Vesna ali pa ne. Še vedno ne vem katero je bilo tisto vprašanje ob katerem ste se razburili.
Jaz, ki sodelujem pod tem imenom in imam otroka z epilepsijo sem po izobrazbi zobozdravnica .
Pri vseh odgovorih pazim, da se ne bi vtikala v druge stroke. V glavnem odgovarjam iz osebnih izkušenj. Edini strokovni odgovor je bil odgovor na temo lisasti jeziček, ki je bil povzet iz strokovne literature in sicer Milutina Dobreniča:Oralne bolesti,diagnostika in terapija,1987. Pa mi je danes pravzaprav žal, da sem se spustila tako daleč. Pa ne zaradi vas, pač pa zaradi sebe. Dolgo sem namreč oklevala ali naj na to vprašanje odgovorim ali ne, pa so me izzvali komentarji nekaterih mamic. Namreč težko prenašam , da se tudi po takem mediju kot je anonimen forum ,”pljuva” ali pa med vrsticami grdo govori o komerkoli,ki nam po svojih strokovnih močeh pomaga.
Res pa je , da ima vsak pravico do svojega mnenje.
Kar se knjige tiče,morda je res nekoliko stara, ker se v tem področju precej hitro spreminja, v globalu pa je bil odgovor pravilno podan.
Če je to- to, potem bi rada s Silvo predebatirala, v čem jo motijo moji odgovori.
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Nič se nisem razburila, o nikomer med vrsticami tudi nisem grdo govorila. Hotela sem samo pojasnilo, da si razjasnim stvari, ki mi na žalost niso poznane in ugotovim ali je imela naša pediatrinja prav, ko mi je tako odgovorila na podatke, ki sem jih pridobila na tem forumu. Če pa ste odgovorila samo na temo “lisasti jeziček”, potem vsekakor niste vi tista Vesna, ki tako lepo – strokovno piše.
Hvala in lep pozdrav!
Silva