Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina štrleča ušesa

štrleča ušesa

Pozdravljeni!
Stara sem 17 let in zelo obupana. Namreč imam štrleča ušesa, ki me zelo motijo. Že od nekdaj razmišljam o operaciji in prosim vas, če mi lahko poveste o tem kaj več. Sem premlada za to? Koliko bi približno stal tak poseg (prosim, vsaj približno ceno mi povejte) Moraš po posegu ostati še časa v bolnici oz. ordinaciji?
Že veliko časa sanjam kako bi imela “normalna” ušesa, kar je moja največja želja. Če bi se mi izpolnila, bi bila najsrečnejši človek!
Tudi las imam malo in še ravni so, tako da se ne skrije, ušesa prav vidno “štrlijo”. Zelo je moteče, upam da mi boste pomagali in dali nasvet.
Najlepša hvala!
Nika

Draga Nika!

Razumem tvojo zaskrbljenost, sam pa se žal s tem ne ukvarjam, zato ti ne morem odgovoriti o ceni. Problem pa je možno rešiti in pri tem ti bodo pomagali plastični kirurgi, zato se čimprej napoti k tvojemu zdravniku po napotnico za pregled pri kirurgu plastiku, ki ti bo natnčneje razložil potek zdravljenja in eventualno potrebno plačilo.

Veliko sreče!

Janko Kersnik

Draga Nika!

Čeprav nisem prepričan, domnevam, da ti sprašuješ v zvezi z mozolji, tvoje pošte pa ne morem odpreti, zato ti ogovarjam tule.

Mozolji so ena največjih nesreč (poleg nerazumevajočih staršev) naše pubertete. Ali je to eden ali jih je več, je le majhna razlika. Seveda pa človeka njabolj moti tisto, kar ga moti in predstavljam si, kako moraš biti obupana nad mozolji. Največji krivec za mozolje so tvoji spolni hormoni, ki veselo mešajo štrene v celicah. Svoje lahko dodajo tudi jedi: čokolada in sorodni izdelki, maščobe v nekaterih jedeh, začimbe…, pijače: predvsem gazirane, pivo…, napetost, nespočitos, neprespanost in stres, ki motijo delovanje vseh hormonov v telesu. Vse to povzroča, da se v žlezah lojnicah nabira več loja, ki se potem okuži z bakterijami, ki so pogosto sicer normalno na koži, vendar v loju povzročijo vnetje in gnojenje, zato se loj utekočini in opaziš tipično nevšečnost.

Kaj lahko storiš? Obraz umivaj z mlačno vodo in le izjemoma z blagim milom, ker mila dražijo in povzročajo še večje nastajanje loja. Pri zdravniku lahko dobiš posebna antibiotična mazila v obliki “stika”, ki ga redno nanašaš na mozolje. V kolikor pa zdravnik presodi, da je vnetje bolj razširjeno, ti bo predpisal antibiotik tudi v tabletah. Zdravljenje je dolgotrajno in navadno odvisno od tega, kako hitro se ti bodo spravili v red hormoni. Upam, da te izgled ne bo pretirano oviral pri navezovanju običajnih stikov s prijatelji in fanti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close