Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? STRJEVANJE KRVI

STRJEVANJE KRVI

pozdravljeni!

mama mojega dragega je drugič prebolela raka na črevesju. včeraj je imela koloskopijo in odvzem krvi. koloskopija je bila ok. na prejšnjem pregledu (oktobra) izvid krvi ni bil v redu, sedaj je sicer izboljšan, vendar se ji kri strjuje prehitro! kaj to predstavlja? kako se zdravi?

Lepo prosim za odgovor in lep pozdrav,
thotha

ker ne vem kako se rece tejle zivalci po slovensko, ti dam link, pa si poglej.
latinsko se imenuje (v nemscini Blutegel):
http://www.gesundheit.com/gc_detail_1_blutegel02.html
(zdaj sem nasla prevod: pijavka)

Sicer pa se lahko mocno vpliva s prehrano. Izogibati se je treba z mastne hrane in alkohola. Vec nasvetov o prehrani bos nasla preko iskalnika tudi v med.over.net-u.
LP

Draga Vrba!
Če se kri nepravilno strjuje, če celoten sistem deluje neustrezno, lahko človek tudi umre. Krvni strdki lahko zamašijo žilo v srcu, v možganih, veliko žil v pljučih in tudi drugih organih. Medicinska pijavka ob svojem ugrizu v rano izloči heparin, pa še sredstvo proti bolečini (ugrizena žival nič ne čuti). Heparin prepreči strjevanje krvi na mestu ugriza, nekaj se ga tudi raznese po telesu. Tako se ranica ne zapre in pijavka se do sitega naje.
Svetovala si pijavke za zdravljenje motenega strjevanja krvi? Halo? Medicina je pa tudi že malo , no, precej, napredovala. Sploh v primeru, ko lahko komplikacija privede do smrti!
Pijavke se lahko uporabljajo lokalno, ko npr. v roki pride do izlitja krvi iz žil, pa bi predolgo trajalo, da bi se ta kri odstranila z naravnim razkrojem.
Saj od zdravil tudi ne pride samo slabo, kot bi človek sklepal po tvojih odgovorih!!!
LP ŽIVA

sory, se spominjam, da sem imela tu dva vprasanja odprta. Nekdo je nekje spraseval za alternativo in prehrano. Zato sem tudi odgovorila samo v tej smeri. Tema je sicer stimala, ampak nacin vprasanja sem pomesala. Vseeno pa nisem nikomur skodila:). Ja to je lepo, da se v javnosti lahko opomne, ce ni kaj 100%no. Pa si se poglejte tule malo indikacije, se boste se bolj cudila.
http://www.blutegel.de/german/indikation.html
seveda pa pisem vedno znova tudi o tem, da ne more in ne sme nekdo na daljavo karkoli odlociti, priporocati zdravila, saj ni nobenega izvida, nobene anamneze…. to seveda ne zamenjuje obiska pri zdravniku, ker zdravila po zakonu ne smemo priporocat bolnikom, ki jih nismo videli (torej tudi ne na na nekem forumu).

hallo? Tle cisto nekaj prehitro in prevec sklepate. Tudi jaz delam vecinoma z zdravili, nikakor pa ne posplosujem karkoli (to bi bilo dobro razlikovat, pa se bomo razumeli:). Komplikacije lahko nastanejo povsod… do sedaj se nisem naletela na komplikacije pri pijavkah. Tisti, ki delajo s tem, vedo kdaj, kje in kako… .. tu se kupujejo v apoteki… Katere komplikacije pa mislite pri pijavkah?
LP

Hvala za odgovor!
Nisem točno napisala, da bi šlo za komplikacijo po uporabi pijavk. Mislila sem na komplikacijo v zvezi z motenim delovanjem sistema za strjevanje krvi, kar lahko privede do smrti. Je pa pri vsaki stvari seveda manjša motnja, večja, še večja in tudi življenjsko nevarna. Se strinjam, da je pri vsakem primeru ogromno variant in se ne da posploševati. Če smem vprašati, na kakšnem delovnem mestu pa delaš? Jaz sem biologinja, trenutno v bolniškem staležu. Take debate me zelo, kako naj rečem, veselijo. LP ŽIVA

oh Ziva 🙂

izkusnje na mrezi so me naucile, da jaz rajsi ne bi ponavljala v javnost kaj delam, ker potem ne najdem vec casa za sebe 🙂 … v glavnem delam v svoji reziji in lahko moj delovni cas organiziram po svoje… o mojem poklicu se bomo lahko pogovarjali enkrat pozneje, ko bom imela vec casa, zaenkrat pa vse “casovne luknje” izkoriscam za pisanje… Ko bo to `delo` gotovo, pa bomo lahko na veliko popravljali mojo slovenscino in tudi debatirali o tem 😉
Zanimivo, tudi jaz sem pred kratkim rabila kirurga in sem bila par dni v bolnisnici… sem se zabavala z eno biologinjo, ki je lezala na sosednji postelji – ona bi verjetno tudi morala iti v medicinsko smer … si je drugi dan na Guartamali zlomila nogo in je zaradi medicinske oskrbe prisla nazaj… in neverjetno rada je ucila medicinarje ;)))
Mislim, da je tu normalno, da ena stroka vspodbuja zanimanje za drugo, tudi obratno. Razumem 🙂
LP

Pa se kaj k temi: encimi tudi tanjsajo kri, to smo sicer ze imeli v drugi temi in gledano drugace, ampak pri proteoliticnih encimih je dejstvo tako, da se viskoziteta krvi spremeni (potanjsa)…
pa omega 3 in vit. E tudi,
tudi grozdje ima polyphene, ki skrbijo za to, da se kri ne trdi; alkohol pa se skrbi za to, da se fibrin ne tvori, tako da malo vincka tudi ne skodi (samo malo vec pa ze lahko skodi).
pa chili, cesen in ingver…
zeleni caj (Gerbstoffe)…;

Mogoce bo kdo se kaj nastel?… Mene zelo zanima, kaj vsebuje in kako vpliva kaksna prehrana…

Pozdrav,
motnje v strjevanju krvi se zdravijo s odmerki tablet ( npr.Marivarin) lahko pa tudi s injekcijami,ki se vbrizgavajo v podkozje ( npr.Fraxiparin) .Vse to dolocijo s predhodnimi pregledi na transfuzioloskem oddelku.Potrebne so redne kontrole krvi,ki se odcitavajo PTC (postrobinski cas ).Na podlagi tega se odredijo odmerki tablet dnevno.
Lp

Draga thotha,

za prekomerno strjevanje krvi je krivih lahko več različnih dejavnikov, posledice pa so omenjene tudi v drugih odgovorih. Strdki so nevarnost za zamašitev pomembnih žil. Stanje zdravimo lahko z različnimi zdravili, pri tem pa so kontrole krvi pomembne zato, da ne zdravimo preveč. Če zdravimo strdke in s tem preprečujemo, da bi se oblikovali, bi pri prekomernem odmerjanju zdravil proti strdkom po drugi strani lahko tvegali neustavljivo krvavitev. Zato je pomembno ustvariti neko ravnovesje. Kri se mora biti torej še zmeraj sposobna strjevati (da se ustavi, če se npr. ranimo, saj je to tudi ena izmed njenih nalog), po drugi strani pa se moramo znebiti nevarnih strdkov, ki bi v telesu lahko odpotovali po krvi v pomembne organe in jim odvzeli dotok krvi (hrane).

Lep pozdrav!

Irena

ja, ce so zdravniki bili mnenja, da je treba zdraviti, potem so zdravljenje tudi dolocili in se s tem ni za igrat. sory:-) sem popolnoma istega mnenja.

Tule se seveda imenujejo zdravila drugace, zato jih nikoli ne navajam… tu se ugotavlja vsakokrat Quick, je malo drugace kot PTT (postrombinski cas). Pri Quick pokaze procentualno, pri PTT pa v sekundah. Seveda oboje v isti namen. Toliko iz moje spominske skatlice, od takrat, ko sem delala se v tuji reziji… zdaj s tem nimam opravka… tu in tam naredim sama kvecjemu kaksno BKS, drugo pa vse labor.

vseeno pa me zanima na vsih podrocjih tudi, kako vpliva kaksna prehrana.

Draga Vrba!
Veliko se ve o vplivu posameznih sestavin hrane na razne telesne parametre. Ali pa vemo (vedo), kako deluje več snovi hkrati, recimo 10 in več. Za šentjanževko je že opozorilo, da pospeši metabolizem raznih zdravil in drugih snovi. Npr. kontracepcijske tablete so veliko manj učinkovite, če zraven uživaš kak preparat s šentjanževko – takim otrokom potem rečejo šentjanževi otroci. V organizmu je od zunaj vedno naenkrat več snovi in mnoge imajo tudi čisto konkretne učinke. Pa tudi koncentracije in razmerja med hormoni, metaboliti, nevrotransmiterji,… so pri različnih ljudeh lahko precej različni. Končni učinek je pa potem lahko čisto nekaj tretjega.
Kaj ti meniš o tem, ali se kaj dela v tej smeri?
LP ŽIVA

New Report

Close