Strije
Pozdravljeni
Sem v 40 tednu nosečnosti. Pred dobrim tednom sem opazila nekaj strij okoli popka. Zanima me, če mi lahko svetujete kakšen izdelek, ki je po vašem mnenju oz. izkušnjah učinkovit pri “omilitvi” strij (veliko berem o izdelkih različnih cenovnih razredov pa sem skeptična, ker obljubljajo marsikaj). Če takega sredstva ni, mi prosim svetujte kakšen postopek je najučinkovitejši. Na internetu sem brala o učinkoviti metodah odstranjevanja ( metoda Biodermogeneze )-jo poznate, izvajajo jo v Linea snella? Kaj pa kozmetični saloni?
Upam, da sem se obrnila na pravi forum
Spoštovani,
strije so pogosta nosečnostna nevšečnost in večina žensk v tem obdobju dobi vsaj nekaj strij po trebuhu, dojkah in/ali stegnih. Poleg raztezanja kože je pri nastanku strij pomembna tudi vloga hormonov, pa tudi lastnosti kože same – nekatere ženske so zanje zelo dovzetne, druge malo.
Strije nastanejo zaradi sprememb elastičnega tkiva v usnjici, srednjem sloju kože. Čeprav številni proizvajalci takih in drugačnih kozmetičnih izdelkov trdijo drugače, njihovega nastajanja s še tako drago kremo ne moremo preprečiti. Morda lahko njihovo nastajanje z redno nego omilimo, vendar o tem prepričljivih strokovnih dokazov ni. Je pa uporaba negovalne kreme v nosečnosti koristna za lajšanje srbeža kože, ki pogosto spremlja rastoč trebušček. Svetujem kremo, ki je nosečnici prijetna za uporabo, da bi obstajala kakšna razlika med dragimi in cenejšimi kremami (ali med določenimi sestavinami), pa na osnovi strokovnih podatkov ne moremo trditi.
Če so strije že tu, svetujem, da počakate nekaj mesecev ali morda leto dni, saj se v tem času večinoma same od sebe precej zmanjšajo in zbledijo. Nobena od metod odstranjevanja ne daje 100 % rezultatov. Kot najučinkovitejše velja lasersko zdravljenje; omenjajo pa tudi učinkovitost kreme s tretinoinom, ki se sicer uporablja za zdravljenje aken, vendar sama tovrstnih izkušenj nimam.
Kar se tiče biodermogeneze, po kateri sprašujete, je to metoda, ki jo izvajajo v nekaterih kozmetičnih salonih. Obljubljajo vse vrste učinkov, vendar nikjer v dostopnih virih nisem uspela ugotoviti, za kakšno vrsto energije gre (svetlobna? toplotna?). Zato vam niti metode niti morebitne učinkovitosti ne morem komentirati. Morda le načelen pomislek: žal so predpisi takšni, da si lahko npr. laser v Sloveniji kupi praktično kdor koli in z njim počne kar koli. Dermatologi se pogosto srečujemo s trajnimi poškodbami in okvarami, ki nastanejo zaradi nestrokovne in nekritične uporabe neionizirnih sevanj, zato menimo, da bi se smele tovrstne naprave uporabljati le pod nadzorom zdravnika in ne po kozmetičnih salonih. Skratka, če bodo strije še leto dni po porodu še vedno moteče, se posvetujte z dermatologom v katerem od zasebnih centrov z možnostjo laserskega zdravljenja.
Lep pozdrav,